Piekarnik - sprawdzone przepisy

Inne

  • czwartek, 30 lipca 2015
    • Chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim

      Co tu dużo mówić - najlepszy! Odkąd zaczęłam go piec ponad pół roku temu, nie mogę przestać :) Zakwas dostałam od siostry, ale jeśli chcecie go zrobić sami, to polecam przepis ze strony źródłowej (link niżej). Do wypieku używałam różnych mąk żytnich, do tej pory najlepiej u mnie sprawdziły się: Młynomag, Symbio oraz BIO.

      Źródło: PrzepisNaChleb z niewielkimi zmianami

      Chleb_ytniopszenny_za_zakwasie_ytnim_02

      Składniki:
      300g mąki żytniej razowej typ 2000
      300g mąki pszennej luksusowej typ 550
      pół łyżki soli
      około 600 ml letniej wody*
      5-8 łyżek pracującego zakwasu żytniego**
      100g (ja daję dwie garście) suszonej żurawiny***

      Foremkę o wymiarach 30x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
      W dużej misce wymieszać obie mąki (nie przesiewać) i sól, dodać zakwas i wodę. Ja zaczynam od dodania 500 ml wody i potem ewentualnie dolewam, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Całość wymieszać łyżką na gładko. Na koniec dodać żurawinę i wymieszać. Ciasto powinno być klejące i dość gęste (nie może być rzadkie, ale też nie takie, żeby łyżka stawała ;) ). Wylać do przygotowanej wcześniej foremki, rozprowadzić równomiernie, a następnie docisnąć i wyrównać dłonią zmoczoną ciepłą wodą (może być kranówka). Zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy urośnie prawie do samej folii, w którą jest zawinięte (w zależności od pory roku i temperatury otoczenia, może to zająć 3-6 godzin).

      Piekarnik nagrzać do około 240 stopni C - grzałki góra/dół (bez termoobiegu!).
      Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 55 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z foremki, odwinąć z papieru do pieczenia i sam "goły" chleb wstawić jeszcze na 15 minut do dopieczenia. Studzić na kratce.

      Smacznego!

      * nie zimnej i nie gorącej, trochę cieplejszej niż temperatura ciała
      ** pracujący, czyli z widocznymi bąbelkami; zakwas powinien być w temperaturze pokojowej, dokarmiony na kilka godzin przed użyciem
      *** to nasz ulubiony dodatek, ale możecie też użyć innych, np. pestek słonecznika lub pominąć

      Chleb_ytniopszenny_za_zakwasie_ytnim_01

      Chleb_ytniopszenny_za_zakwasie_ytnim_03

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 lipca 2015 20:31
  • sobota, 14 marca 2015
  • piątek, 29 marca 2013
    • Wesołych Świąt! / Happy Easter!

      Wielkanoc

      Kochani!
      Z okazji świąt Wielkiej Nocy życzę Wam wszystkim dużo spokoju ducha, miłości, no i rzecz jasna wiele pyszności na stole!

      ... a teraz czas wracać do pieczenia zaplanowanych pięciu mazurków, sernika i strucli :)

      Wesołych i smacznych świąt!

      Agata

       

      p.s. czy u Was też pada śnieg za oknem? ostatnio święta nam się zamieniają ;)

       


      Dear all!
      I wish you a lot of peace of mind, love, and of course loads of goodies on the table this Easter!

      ... and now it's time for me to go back to baking planned for today (five mazurek cakes, cheesecake and a marmalade loaf :)

      Happy and tasty Easter!
      

      Agata

       

      p.s. is it snowing outside your windows too? it seems holidays have changed places lately ;)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 29 marca 2013 13:31
  • środa, 13 lutego 2013
    • Naleśniki II

      To mój drugi ulubiony przepis na naleśniki. Tym razem z całymi jajkami (bez ubijania osobno piany z białek) i wodą gazowaną. Wychodzą co do jednego, nawet pierwszy, który u mnie zazwyczaj był skazywany na straty :)

      Źródło: Kuchnia polska Małgorzata Caprari


      Składniki (na około 15 naleśników):
      1,5 szklanki mąki pszennej
      szczypta soli
      pół łyżeczki cukru
      3 jajka
      1 szklanka mleka
      2 łyżki masła, rozpuszczonego
      1 szklanka gazowanej wody mineralnej

      Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wymieszać, a następnie dodać jajka, mleko i masło*. Zmiksować na gładką masę. Dodać wodę gazowaną - tyle, żeby rozcieńczyć masę do odpowiedniej konsystencji, dającej się wylewać na patelnię (może być trochę mniej lub trochę więcej niż szklanka). Przykryć i odstawić na 30 minut.

      Naleśniki smażyć z dwóch stron na lekko natłuszczonej (ja używam oliwy), rozgrzanej patelni.
      Podawać z ulubionymi dodatkami.

      * Można też zastosować metodę "muffinkową" - w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre (oprócz wody gazowanej), a następnie łączymy obydwie i miksujemy na gładką masę - w ten sposób łatwiej uniknąć powstawania grudek.

      Smacznego!

      Trójkąty z twarogiem na słodko:


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 13 lutego 2013 10:08
  • środa, 30 stycznia 2013
    • Faworki

      Faworki to niełatwy orzech do zgryzienia... A może raczej do wyrobienia, bo zgryzione zostają bardzo łatwo i szybko :) Samo ciasto nie jest trudne, ale wymaga fizycznej siły do wyrobienia i wałkowania, dlatego najlepiej skorzystać z pomocy muskularnej ręki. Za to dobrze wyrobione i cieniuteńko rozwałkowane odwdzięczają się pięknymi bąblami powietrza po usmażeniu, kruchością i delikatnością. My co roku korzystamy z innego przepisu i, jak na razie, każdy z nich okazał się trafiony. W tym roku wybór padła na...

      Źródło: Domowe ciasta i ciasteczka Ilona Dąbrowa, Kinga Osmycka (lekko zmodyfikowany wg doświadczeń Mamy)


      Składniki:
      3 i 3/4 szklanki mąki pszennej

      szczypta soli
      13 żółtek od szczęśliwych kur :)
      4 czubate łyżki gęstej śmietany
      1 łyżka spirytusu
      około 4 kostki (po 200g każda) tłuszczu do smażenia (np. smalcu lub Planty)
      cukier puder z cukrem waniliowym do posypania (w proporcjach, jakie najbardziej lubicie)

      Mąkę wymieszać z solą, przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wbić żółtka*. Zagnieść - na początku ciasto nie będzie się łączyło, powstaną duże okruchy, jak przy kruchym cieście. Dodać śmietanę i spirytus i wyrobić na gładkie, odchodzące od ręki ciasto (będzie podobne do ciasta pierogowego, ale twardsze). Po wyrobieniu dokładnie stłuc ciasto wałkiem, żeby się napowietrzyło. Owinąć folią spożywczą (żeby nie wyschło) i odstawić na pół godziny do wypoczęcia, w temperaturze pokojowej.

      Ciasto podzielić na mniejsze partie (około 5) i rozwałkować bardzo cienko (aż będzie prześwitywało). Nie podsypywać mąką! Pokroić na pasy grubości około 4 cm, a każdy pas podzielić (krojąc ukośnie) na odcinki długości około 12 cm. Na środku każdego kawałka zrobić wzdłuż nacięcie, przez ten otwór przeciągnąć jeden koniec i wyciągnąć go z powrotem na swoje miejsce.

      Rozgrzać głęboką patelnię i rozpuścić na niej 2 kostki tłuszczu**. Faworki smażyć na gorącym tłuszczu, z dwóch stron, do złotego koloru (to będzie dosyć szybki proces - dosłownie po kilka-kilkanaście sekund na każdą stronę). My do przewracania używamy druta, dobrze się sprawdza przy delikatnym cieście. Usmażone porcje odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia i ostygnięcia. Przełożyć na talerz, każdą warstwę posypując szczodrze cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

      Z podanej porcji wychodzą 3 duże talerze faworków, najlepsze po 1-2 dniach.

      * można zacząć od 10, a potem dodawać w miarę zagniatania tyle, ile okaże się potrzebne - czasami wychodzi więcej niż 13, czasami mniej
      ** mniej lub więcej, w zależności od wielkości patelni, na której smażycie; tyle, żeby faworki się w nim topiły

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Faworki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 30 stycznia 2013 10:13
  • środa, 23 stycznia 2013
    • Naleśniki I

      Jeden z dwóch przepisów, z których zazwyczaj korzystam i ten, z którego pomocą smażyłam swoje pierwsze naleśniki.

      Źródło: "Całuski pani Darling" Małgorzata Musierowicz


      Składniki:
      1 łyżka masła
      2 jajka (żółtka i białka osobno)
      1 łyżeczka cukru
      2 szklanki (pół litra) mleka
      1 i 1/3 szklanki (około 200-220g ) mąki
      trochę oliwy do smażenia

      Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestudzenia.
      Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko i letnie masło, wymieszać. Następnie dodać mąkę (ja przesiewam przez sito) i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
      Smażyć na rozgrzanej oliwie*, z obu stron, na złoto. Podawać z ulubionymi dodatkami.
      Z podanej porcji wychodzi mi około 10 delikatnych, puszystych naleśników.

      * Jeśli macie dobrą patelnię do naleśników, to oliwa nie powinna być konieczna do smażenia, ponieważ w cieście już jest tłuszcz (masło).

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki I”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 23 stycznia 2013 09:56
  • środa, 17 października 2012
  • wtorek, 03 lipca 2012
    • Gofry Cioci Karola

      Jak nietrudno się domyślić, przepis dostałam od Cioci Karola, a ściślej - nie ja, tylko Aśka :) Z tego przepisu otrzymacie pyszne gofry, chrupiące z wierzchu, które będą świetne nie tylko od razu po zrobieniu, ale też i kilka godzin po, na zimno.

      Składniki (na około 18 gofrów):
      pół kg mąki
      szczypta soli
      3 łyżki cukru
      3 łyżeczki cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      3 jajka
      1 szklanka mleka
      pół szklanki oleju
      woda gazowana

      W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre (z wyjątkiem wody gazowanej). Następnie połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Na koniec dodać wodę gazowaną - tyle, żeby powstało gęste, ale dające się wylać na gofrownicę, ciasto (około pół szklanki wody).

      Rozgrzać gofrownicę i smażyć w niej gofry - ja swój stary sprzęt smaruję dodatkowo cienką warstwą masła po nagrzaniu, następnie łyżką wazową nakładam porcje ciasta na środek każdego gofra, dociskam krótko (wtedy ciasto samo się rozlewa na całą powierzchnię gofrownicy) i zostawiam na 1-2 minuty do wyrośnięcia.

      Zjadać z ulubionymi dodatkami: konfiturą, bitą śmietaną, owocami, polewą, cukrem pudrem itp.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gofry Cioci Karola”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 lipca 2012 08:35
  • piątek, 22 czerwca 2012
    • Sos czekoladowy

      Ten przepis możecie znaleźć na blogu we wpisie urodzinowym, jednak sama polewa tak mi podpasowała, że postanowiłam poświęcić jej osobny wpis. Jest doskonale kakaowa, aksamitna, świetnie zastyga na tortach, ale można jej też użyć jako dodatek do deserów, ciast i lodów (w postaci sosu). Będę aktualizowała ten wpis o nowe zdjęcia za każdym razem, gdy ją wykorzystam :)


      Składniki na około 2/3 szklanki = 170 ml polewy:
      3 łyżki wrzącej wody
      3 łyżki cukru pudru
      3 łyżki ciemnego kakao
      100g (pół kostki) masła (pokrojonego na małe kawałki)

      Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier puder. Dodać masło i rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać przesiane przez sitko kakao i mieszać do powstania gładkiej masy. Ostudzić.

      Smacznego!


      Polewa na torcie (z podwójnej porcji):

      Z gofrem:


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sos czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 22 czerwca 2012 06:55
  • niedziela, 27 maja 2012

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl