Piekarnik - sprawdzone przepisy

Torty, torciki

  • niedziela, 27 maja 2012
    • Tort czekoladowy banoffi

      Sto lat! Sto lat! Niech działa, działa nam - PIEKARNIK! :D
      Wszystkie najlepszego z okazji naszych trzecich urodzin!

      Dziękuję wszystkim, którzy tu zaglądają!

      A na urodziny tort banoffi - pomysł Siostry M., która już od dawna mnie zamęczała "zróóóób tort z bananaaaaami, pliiiiizzzz" ;) dopracowanie własne, z wykorzystaniem biszkoptu czekoladowego z "Moich wypieków" i polewy Elizy.

      Przygotowanie tortu najlepiej podzielić sobie na kilka dni:
      1 dzień - zrobić biszkopt i przygotować krówkę
      2 dzień - wykończyć i po kilku godzinach podać (lub nawet podać trzeciego dnia)


      Składniki:

      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      150g miękkiego masła
      150g gorzkiej czekolady
      6 jajek (białka i żółtka osobno)
      150g drobnego cukru do wypieków
      150g mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli
      kubek zaparzonej mocnej herbaty (opcjonalnie z dodatkiem 1-2 łyżek spirytusu lub rumu)
      600g śmietany kremówki 36% (3 opakowania)
      2 łyżki cukru pudru
      3-4 banany

      Puszkę z mlekiem skondensowanym gotować w garnku z wodą przez 3 godziny - woda musi przez ten czas cały czas zakrywać puszkę, więc trzeba ją dolewać co pewien czas. Po ugotowaniu puszkę ostudzić i schłodzić w lodówce.

      Piekarnik nagrzać do 170oC.
      Okrągłą foremkę o średnicy 24 cm* wyłożyć papierem do pieczenia.
      Czekoladę roztopić w kąpieli parowej (do garnka wlewamy wodę, a na wierzchu ustawiamy miskę tak, by nie dotykała wody i w niej umieszczamy czekoladę), lekko ostudzić i zmiksować z masłem na gładką masę. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku oraz po trochu cukier.
      Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy czekoladowej, wymieszać (można zmiksować).
      Białka ubić na sztywno z solą i delikatnie połączyć z ciastem, mieszając ręcznie; przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
      Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 blaty, które należy nasączyć herbatą z alkoholem.

      Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem.

      Wykończenie: na talerzu/paterze ułożyć jeden blat biszkoptu, na nim rozsmarować masę krówkową (można ją wcześniej zmiksować - będzie się łatwiej rozprowadzać i nie będzie grudek), zostawiając margines około 1,5 cm od brzegów. Na krówce układamy banany pokrojone na mniejsze kawałki. Na bananach rozsmarować kremówkę. Całość przykryć drugim blatem. Wyrównać boki i wstawić do lodówki do ściągnięcia na kilka godzin.

      Polewa:

      6 łyżek wrzącej wody
      6 łyżek cukru pudru
      6 łyżek ciemnego kakao
      200g masła (pokrojonego na małe kawałki)

      Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier puder. Dodać masło i rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać przesiane przez sitko kakao i mieszać do powstania gładkiej masy.

      Ostudzić polewę prawie całkowicie i posmarować nią tort. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.

      Smacznego!

      * Na zdjęciach jest mniejsza wersja tortu - zrobiona z 2/3 podanych składników, na foremkę o średnicy 18 cm.




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy banoffi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 maja 2012 08:45
  • sobota, 06 sierpnia 2011
    • Bezowy torcik migdałowo-karmelkowy

       

      Pyszny torcik chrupiąco-ciągnący. Przepis znaleziony w gazetce "Ciasta na stół" (nr 4/78/2011), jego autorką jest Magdalena Tabaczyk z Barwina, a w gazetce zamieszczony był pod nazwą "Szwedzki chrupki tort migdałowy". Jeśli ktoś z Was wie czy w Szwecji jest faktycznie popularny, to dajcie znać :)

      Składniki na spód:

      4 białka
      150 g cukru (ja użyłam drobnego)
      100 g zmielonych migdałów
      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

      Składniki na krem i przełożenie:

      200 ml śmietany kremówki
      100 g cukru
      4 żółtka
      150 g masła (temp. pokojowa)
      ok. 100 g karmelków mlecznych

      Składniki na polewę:

      100 g gorzkiej czekolady
      50-70 ml śmietany kremówki
      ok. 40 g karmelków mlecznych

      Spód: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po trochu cukier. Następnie dodać zmielone migdały i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na niskich obrotach.
      Masę podzielić na 3 części i upiec 3 krążki bezowe o średnicy około 20 cm. Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180oC (ja odrysowałam kręgi na papierze do pieczenia i na nie rozdzieliłam pianę; piekłam 2 + 1). Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

      Krem: śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkami i gotować na małym ogniu mieszając aż zgęstnieje (jak budyń). Ostudzić, a następnie zmiksować z masłem i schłodzić w lodówce (po dodaniu masła masa zrobiła się dość rzadka, ale w lodówce wszystko ładnie zgęstniało na krem).

      Karmelki zemleć w robocie na drobinki/pyłek.

      Przygotowanie: na talerzu ułożyć kolejno 1 blat bezowy, krem, karmelki, drugi blat, krem, karmelki, trzeci blat, krem, karmelki. Schłodzić w lodówce.

      Polewa: czekoladę rozpuścić ze śmietaną i rozsmarować na schłodzonym torciku. Posypać zmiksowanymi karmelkami i ponownie schłodzić przez kilka godzin.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bezowy torcik migdałowo-karmelkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 06 sierpnia 2011 18:50

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl