Piekarnik - sprawdzone przepisy

Babeczki i muffinki

  • czwartek, 13 lutego 2014
    • Red Velvet Cupcakes

      Aksamitne babeczki z dodatkiem barwnika, który nadaje im głęboki, czerwony odcień, do tego krem z serka i odpowiednia ozdoba - to doskonała propozycja na Walentynki. A jeśli serduszko zastąpić inną dekoracją lub całkiem ją pominąć, to również pyszny deser na co dzień.

      Źródło: przepis na babeczki Georgetown Cupcake na kanale POPSUGAR Food, dostosowany na jedną blachę; przepis na krem Cupcake Heaven Winter.


      Velvety cupcakes with some food coloring, which gives them deep, red tone; cream cheese frosting on top and some lovely decoration to finish - it's a perfect choice for Valentine's Day. And if you substitute heart with some other sugar sprinkle or even skip it at all, you'll have a delicious every day dessert.

      Source: Georgetown Cupcake recipe at YT POPSUGAR Food, adapted for 12 muffin pan + Cupcake Heaven Winter (cream cheese frosting).


      Red Velvet Cupcakes

      Składniki na ciasto (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
      85g masła
      180g cukru
      1 duże jajko
      1 łyżka kakao (może być z lekką górką)
      2-3 łyżki czerwonego barwnika płynnego
      1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      205 ml (około 4/5 szklanki) mleka pełnotłustego
      1/2 łyżeczki soli
      185g mąki
      3/4 łyżeczki octu jabłkowego
      3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

      Rozgrzać piekarnik do 175oC. Blachę na 12 muffinów wyłożyć papilotkami.

      Masło i cukier umieścić w misce i miksować przez około 3-5 minut na średnich obrotach, aż powstanie jasna, kremowa, w miarę jednolita masa. Zmniejszyć obroty na niskie i wbić jajko, zmiksować do połączenia.

      W małej misce połączyć kakao, barwnik i ekstrakt waniliowy - wymieszać na gładko, a następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na niskich obrotach na jednolitą masę.

      W osobnym naczyniu zmieszać mleko z solą, a do kolejnej miski przesiać mąkę. Dodawać je na zmianę do masy maślanej, zaczynając od mąki (po 1/3 na raz) i miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników.

      Ocet i sodę połączyć w małej miseczce, szybko zamieszać i dodać od razu do masy. Całość zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.

      Ciasto rozdzielić równo do 12 papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej.

      Składniki na krem:
      110g masła w temperaturze pokojowej
      300g twarogu mielonego*
      1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      100g cukru pudru

      Masło utrzeć w misce na krem, następnie dodać do niego twaróg i zmiksować do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy i przesiać do miski cukier puder. Utrzeć wszystko na gładki krem. Schłodzić w lodówce.

      Przed podaniem przełożyć krem do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką (lub inną ulubioną; można też użyć jednorazowego rękawa z odciętą końcówką) i wycisnąć go na wierzch babeczek. Można też dodatkowo ozdobić babeczki cukrowymi serduszkami.

      * w oryginale cream cheese - testowałam już kilka rodzajów naszych serków i na razie najlepiej sprawują się według mnie dwa: twaróg mielony w "serdelku" (ja użyłam takiego z Garwolina) oraz serek Twój Smak "cream cheese"; przy czym ten drugi jest lekko słonawy (podobny do Philadeplhii), więc jeśli nie przepadacie za tym smakiem w słodyczach, to lepiej skorzystajcie z pierwszego. Ser dodaję chłodny, z lodówki.

      Smacznego!

      Red Velvet Cupcakes

      Red Velvet Cupcakes

      Ingredients (all at room temperature):
      85g unsalted butter
      180g sugar
      1 large egg
      1 full tbsp cocoa
      2-3 tbsp no-taste liquid red food coloring
      1/2 tsp vanilla extract
      205 ml (about 4/5 cup) whole milk
      1/2 tsp salt
      185g flour
      3/4 tsp apple cider vinegar
      3/4 tsp baking soda

      Preheat the oven to 175oC. Line a 12-hole muffin pan with cupcake liners.

      Put butter and sugar in a bowl and mix together on medium speed for about 3-5 minutes, until light and fluffy. Reduce speed to low and add the egg, mix until combined.

      In a small bowl combine cocoa, food coloring and vanilla extract - whisk it together until smooth, add to the batter and mix on low speed until blended.

      Mix milk and salt in a cup. Sift flour into a bowl. Add those into the batter alternately, each in 3 batches, starting with flour, mixing on low speed, until blended.

      Combine vinegar and soda in a small bowl, mix it and quickly add to the batter. Mix the batter one last time on low speed until combined.

      Divide batter evenly between 12 cupcake liners. Bake for about 20-25 minutes, until a toothpick inserted in a cupcake comes out clean. Remove from the oven and let cool to room temperature.

      Cream cheese frosting:
      110g butter, room temperature
      300g cream cheese
      1/8 tsp vanilla extract
      100g icing sugar

      Cream butter in a bowl with an electric mixer. Add cream cheese and mix to combine. Add vanilla extract and sift in icing sugar. Mix together until smooth. Refrigerate until ready to use.

      Before serving put the frosting in a piping bag with a large round tip attached (or other favourite tip; you can also use a plastic bag with a tip cut) and decorate tops of cupcakes. In a Valentine's Day version garnish with sugar hearts.

      Enjoy!

      Red Velvet Cupcakes

      Red Velvet Cupcakes

      Red Velvet Cupcakes

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Red Velvet Cupcakes”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 lutego 2014 09:13
  • wtorek, 16 października 2012
    • Muffiny jak pączki - z dynią

      Przypominają trochę Muffiny "pączki" - miękkie w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu i słodką posypką cukrowo-cynamonową. Polecam w sezonie dyniowym.

      Znalezione tutaj: Mojewypieki.com

      Posypka cukrowa:
      4 łyżki cukru demerara*
      1łyżeczka cynamonu

      Wymieszać.

      Składniki (12 sztuk), w temperaturze pokojowej:
      2 1/2 szklanki mąki pszennej
      2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      pół łyżeczki soli
      pół łyżeczki gałki muszkatołowej (zmielonej)
      pół łyżeczki przyprawy korzennej
      1 1/4 szklanki puree z dyni
      1/3 szklanki kefiru lub maślanki**
      140 g masła
      3/4 szklanki jasnego brązowego cukru*
      2 jajka

      Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 180oC.

      Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, gałkę i przyprawę korzenną wymieszać w misce i przesiać przez sitko, odstawić.

      Puree z dyni wymieszać z kefirem/maślanką** i odstawić.

      W osobnej misce utrzeć mikserem masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodawać na zmianę (w trzech turach) puree z dyni i składniki suche, mieszając drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.

      Ciasto rozłożyć do papilotek (na 12 porcji). Posypać cukrową posypką. Piec przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).

      Smacznego!

      * dałam zwykły cukier
      ** dałam jogurt naturalny


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny jak pączki - z dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 października 2012 08:21
  • czwartek, 22 marca 2012
    • Babeczki cytrynowe

      Intensywnie cytrynowe, wilgotne (choć może moje zdjęcia tego nie oddają), pyszne i zawsze (odpukać) się udają :)

      Pomysł zaczerpnięty z: mojewypieki.blox.pl



      Składniki:

      170g (1 szklanka) mąki
      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli
      60g miękkiego masła
      145g-165g (2/3-3/4 szklanki) drobnego cukru
      2 jajka
      6 łyżek maślanki
      sok z 1 cytryny
      skórka otarta z 2 cytryn
      cukier puder do posypania

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
      Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu. Masło zmiksować z cukrem (do kremowej konsystencji), następnie po jednym wbić jajka, ciągle miksując. Do tej masy dodawać (miksując) na przemian wymieszane na początku suche składniki i maślankę. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryn.
      Masę nakładać do wybranej foremki* prawie po brzegi.
      Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić na kratce. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!

      * Na zdjęciach widać babeczki z silikonowej foremki w kształcie kwiatków, ale prezentują się też świetnie (a może nawet lepiej) ze zwykłej foremki do muffinów, w papilotkach.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 marca 2012 09:49
  • sobota, 11 lutego 2012
    • Muffiny "pączki"

       

      Również z menu imieninowego - niestety trochę mi się o nich zapomniało i tylko najbardziej wytrwali mogli ich spróbować... Ale! przepis jest już w stałym obiegu w naszym domu, więc nic straconego - na pewno jeszcze nie raz będę je robić.
      Znalezione u Dorotus z naszą modyfikacją w postaci marmolady w środku (żeby jeszcze bardziej przypominały pączki) :)

      Składniki (9 sztuk):

      1 3/4 szklanki mąki pszennej
      1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki soli
      1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
      1/2 łyżeczki cynamonu
      3/4 szklanki cukru
      1/3 szklanki oleju
      1 jajko
      3/4 szklanki mleka
      około 200g marmolady/dżemu o dowolnym smaku

      Oraz:

      około 60g masła (roztopionego)
      około 1/2 szklanki drobnego cukru
      1 łyżka cynamonu

      W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim - mokre (bez marmolady). Łączymy zawartość obydwu naczyń (krótko - tylko do połączenia składników, nie musi być dokładnie).

      Formę do muffinów smarujemy masłem i wysypujemy mąką/kaszą manną/bułką tartą (wedle upodobania). Masę nakładamy do 1/2 wysokości foremki, na nią wykładamy około pół łyżeczki marmolady, a na to nakładamy znów masę tak, by sięgała do 3/4 wysokości foremki.

      Z ilością marmolady nie należy przesadzać, bo potem muffiny się rozpadają.

      Piec w temperaturze 180oC przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę - obtaczać krótko w roztopionym maśle i dokładnie obsypać cukrem wymieszanym z cynamonem (ja obtaczam samą górę).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lutego 2012 12:49
  • niedziela, 31 października 2010
    • Babeczki - przepis na ciasto

       

      Dzisiaj po raz kolejny proponuję babeczki. Tym razem podstawą był przepis na kruche ciasto, którego Mama używa do pleśniaka. Przepis pochodzi z książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowej i Kingi Osmyckiej (Wyd. Alfa, Warszawa 1988) - książki, z której robiłam swoje pierwsze ciasta ever :) Jest już niestety w stanie dosyć opłakanym - praktycznie każda kartka osobno, okładka  i strony w środku poplamione, ale to chyba dodaje jej więcej uroku i wiarygodności.
      Dodatkowo przy tym przepisie mogłam "rozdziewiczyć" moje nowe silikonowe foremki do babeczek, które nabyłam w sklepie "Wszystko za 2 euro" :) Są rewelacyjne! Babeczki same z nich wyskakują, co pewnie brzmi jak tandetna reklamówka, ale jest absolutną prawdą. Chyba skuszę się na zakup większej ilości i w różnych rozmiarach.

      Produkcja moja i Siostry J.

      Babeczki były w kilku odsłonach:
      - z masą krówkową
      - z domowymi wisienkami z syropu
      - z gruszką z puszki, polaną syropem klonowym i oprószoną odrobiną imbiru (tych niestety nie miałam okazji obfotografować)

      Składniki:
      600g mąki pszennej (3 szklanki)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      250g masła
      5 żółtek
      1/2 szklanki cukru

      Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem i żółtkami. Dodać cukier, wyrobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce przez minimum 30 minut.
      Ciastem wylepiać foremki do babeczek (te metalowe wcześniej wysmarować masłem i oprószyć mąką), nakłuć widelcem.
      Piec w temperaturze 180oC przez około 10 minut. My piekłyśmy je na oko - należy wyjąć z piekarnika, gdy będą zrumienione.
      Babeczki z konfiturą i z gruszką piekłyśmy w całości (razem z nadzieniem), natomiast masą krówkową przybierałyśmy już po upieczeniu i ostudzeniu.

      Smacznego! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki - przepis na ciasto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 31 października 2010 22:32
  • piątek, 30 lipca 2010
  • piątek, 02 lipca 2010
    • Babeczki z kremem chałwowym

      Chałwa nie jest moim ulubionym deserem (może tylko ta w postaci kłębków), ale te babeczki wyglądały kusząco, a poza tym mamy w domu paru chałwomaniaków :)

      Przepis pochodzi z blogu Dagi. W tej wersji opuściłam orzechy, na które jestem uczulona i zamiast chałwy orzechowej dałam waniliową. Poza tym radzę rozłożyć pracę na raty, a najlepiej zrobić wszystko dzień wcześniej, a w dniu podania tylko udekorować gotowe babeczki wcześniej przygotowaną masą. Przepis jest dość wymagający czasowo, ale prosty, ale smak babeczek rekompensuje tę odrobinę wysiłku :)

       

      Składniki na ciasto:
      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki krupczatki
      3/4 szklanki cukru pudru
      3 łyżki ciemnego kakao
      200g masła
      2 żółtka

      Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odstawić na minimum 60 minut do lodówki.
      Przygotować foremki do babeczek - każdą wysmarować dokładnie, ale cienko, masłem (ja pomogłam sobie pędzelkiem kuchennym).
      Gdy ciasto się schłodzi, odrywamy je po kawałku (resztę zostawiając w lodówce, żeby się nie ocieplało) i wałkujemy na placek grubości około 4-5 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Jeśli ciasto rozwałkujemy zbyt cienko, to babeczki po upieczeniu będą rozpadały się w dłoniach, co utrudnia ich konsumpcję :) Ciasto wykrajamy foremką do babeczek (podobnie jak na pierogi) i wykrojoną częścią od razu wyklejamy foremkę.
      Babeczki pieczemy w temperaturze 180oC przez około 12-15 minut (ja robiłam to tylko z grzaniem dolnym). Po upieczeniu wystawiamy całą blachę z foremkami na kratkę, żeby trochę ostygła, a następnie wyjmujemy gotowe babeczki z foremek (wystarczy obrócić je do góry dnem i lekko puknąć, a same wyskoczą).

      Składniki na masę:
      1/2 l mleka
      1/2 szklanki drobnego cukru
      3 łyżki mąki pszennej
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      4 żółtka
      100g masła
      około 200g chałwy waniliowej
      2-3 łyżki spirytusu

      Z mleka, obu mąk, cukru i żółtek przygotować budyń: połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie rozrobić dokładnie żółtka z mąkami, a następnie wlać powoli do gotującego się mleka z cukrem, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, ani nic się nie przypaliło. Kiedy masa zgęstnieje, zdjąć rondel z palnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
      Masło utrzeć na puszystą masę, dodać zimny budyń oraz chałwę (niewielkimi porcjami), wciąż miksując. Na koniec dodać alkohol do smaku i wszystko raz jeszcze wymieszać. Gotowy krem schłodzić w lodówce.

      Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, bo przez noc krem nabierze lepszego smaku. Następnego dnia udekorować babeczki budyniem. Gotowe :)

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki z kremem chałwowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 02 lipca 2010 16:39

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl