Piekarnik - sprawdzone przepisy

Bez pieczenia

  • poniedziałek, 26 lipca 2010
    • Sernik na zimno z borówkami

       

      Zakładka w produkcji :)

      A tymczasem chciałam się podzielić przepisem, który ostatnio robiłyśmy z Dżoaną - to lekko zmodyfikowana wersja przepisu dorotus76 na sernik z czarną porzeczką.
      Oryginalna wersja jest znakomita, a my chciałyśmy stworzyć coś jeszcze lżejszego i bardziej przystającego dla odchudzających się. No cóż, nie do końca nam wyszło, ale jesteśmy bliskie sukcesu :)
      W każdym razie przepis podaję, bo nie wiem, kiedy następnym razem zabiorę się za sernik na zimno, a może ktoś będący na diecie skorzysta (po wprowadzeniu jeszcze kilku zmian, które opisuję).

      Składniki na spód*:
      140g ciastek maślanych
      60g masła

      Składniki na masę serową:
      700g chudego sera białego, 2-3-krotnie zmielonego**
      200g drobnego cukru do wypieków + ewentualnie do dosłodzenia masy z owocami***
      1/2 szklanki jogurtu naturalnego
      1 łyżka soku z cytryny
      2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
      250g borówek****

      Ciasta pokruszyć na pył, dodać roztopione masło i wymieszać. Tę masę rozłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
      Twaróg zmiksować z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Masę podzielić na dwie części.
      Borówki zmiksować i przetrzeć przez sitko, a następnie dodać do jednej części masy serowej i wymieszać. Można dosłodzić do smaku.
      Na spód przygotowanych ciastek wylać jasną masę, schłodzić w lodówce przez 30 minut, a następnie wylać na wierzch masę z owocami. Schłodzić w lodówce przez noc.

      Smacznego!

       

      * wersja jeszcze bardziej light powinna być bez spodu

      ** my zmieliłyśmy 2 razy, ale czuć było jeszcze grudki, dlatego może lepszym produktem byłby serek homogenizowany odtłuszczony

      *** zamiast cukru można dać słodzik, choć nie mam pojęcia, jak to przeliczyć ;)

      **** w oryginale jest czarna porzeczka i z nią sernik jest lepszy - porzeczka ma zdecydowanie wyraźniejszy smak

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lipca 2010 18:59
  • sobota, 30 maja 2009
    • Bananowiec

      Pierwszym ciastem miał być nasz ostatnio ulubiony 3-bit, jednak ostatecznie postanowiłam zostawić go na później, ponieważ ostatnio za dużo go u nas było :)

      I tak dzisiaj podzielę się przepisem na Bananowiec. Przepis dostałam kilka lat temu od mojej przyjaciółki ze studiów - wszystkim nam bardzo zasmakował, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.

       

       

      Składniki:

      2 galaretki żółte
      1 galaretka o dowolnym kolorze
      1,5 szklanki wody
      opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 200g)
      1 kostka (200g) masła (w temperaturze pokojowej) + 3-4 łyżki masła (roztopionego)
      4 żółtka
      3/4 szklanki cukru (ja użyłam cukru drobnego do wypieków)
      5 bananów
      cytryna

      Na początek proponuję przygotować galaretki, bo najdłużej tężeją - 2 żółte galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

      Przygotować spód ciasta z pokruszonych biszkoptów zmieszanych z rozpuszczonym masłem (3-4 łyżki). Ja biszkopty rozkruszam w blenderze na "piasek". Taką mieszaninę trzeba uklepać na dnie tortownicy (21 cm Update: 24 cm - chyba jednak się pomyliłam przy tworzeniu wpisu ;) ).

      Kostkę masła utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę, a następnie dodać do nich wystudzone żółte galaretki.

      Utrzeć banany (w blenderze bądź tłuczkiem do ziemniaków), skropić cytryną i dodać do masy maślano-galaretkowej. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy. Ciasto wstawić do lodówki, a jak trochę zesztywnieje, wylać na wierzch trzecią galaretkę, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.


      Gotowe :) Mam nadzieję, że mój pierwszy przepis Wam zasmakuje. Czekam na komentarze!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bananowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 30 maja 2009 17:06

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl