Piekarnik - sprawdzone przepisy

Serniki

  • niedziela, 12 maja 2013
    • Kremowy sernik z likierem kawowym / Creamy cheesecake with coffee liqueur

      Kremowa konsystencja, nuta kawy i czekoladowo-kakaowy akcent. Jego moc można regulować dodając mniej lub więcej likieru - moja wersja z góry zakłada podwójną ilość wobec oryginału, co pozwala lepiej wyczuć kawę, ale nadal nie przytłacza jej smakiem całości. Likier kawowy można też zastąpić innym - np. Baileys'em (oryginałem lub smakowym).

      Źródło inspiracji: BBC Good Food (z moimi zmianami)



      Creamy consistency, note of coffee and chocolate-cocoa accent. You can adjust it's strenght to your taste simply by adding more or less liqueur - my version is by definition stronger than original (I put twice the amount of liqueur), which allows to taste the coffee better, but doesn't overwhelm the cake at the same time. You can replace coffe liqueur with other liqueur, ex. Baileys (original or flavored).

       

      Kremowy sernik kawowy

      Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):
      85g masła (plus trochę do wysmarowania formy)
      220g ciastek digestive
      85g gorzkiej czekolady
      375g serka Philadelphia (3 małe opakowania)
      525g sera twarogowego na serniki (używam Piątnicy w czerwonym kubełku)
      200g drobnego brązowego cukru
      40g (4 łyżki) mąki
      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      6 łyżek (4+2) likieru kawowego (użyłam Kahlua)
      3 duże jajka
      425g (285+140) śmietany 18%
      kakao ciemne do dekoracji
      kilka Ferrero Rocher do dekoracji

      Piekarnik rozgrzać do 180oC. Dno tortownicy o średnicy 24 cm posmarować cienką warstwą masła i wyłożyć papierem do pieczenia.

      Masło (85g) rozpuścić. Ciastka i gorzką czekoladę rozdrobnić w blenderze i wymieszać z masłem na mokry piasek. Wysypać na dno tortownicy, docisnąć łyżką i wygładzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez 10 minut, wyjąć i całkiem wystudzić. Po wystudzeniu posmarować boki formy masłem.

      Piekarnik rozgrzać do 240oC. Do miski włożyć serki Philadelphia, twaróg i cukier i ubić mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po kolei, miksując na niskich obrotach: mąkę, ekstrakt, 4 łyżki likieru, jajka (pojedynczo), 285g śmietany - przy każdym składniku miksować krótko, tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i wygładzić. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90oC i piec kolejne 40 minut* (aż środek sernika przestanie być płynny). Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawiając sernik wewnątrz aż całkiem ostygnie.

      Pozostałą śmietanę (140g) wymieszać dokładnie z 2 łyżkami likieru i rozprowadzić równomiernie na wierzchu sernika, wygładzić. Schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem udekorować sernik: oprószyć kakao (przez sitko) i ułożyć rocherki.

      Przechowywać w lodówce.

      * Mój piekarnik potrzebuje właśnie około 40 minut do zmniejszenia temperatury z 240 do 90 stopni; jeśli Wasze piekarniki są szybsze, to pozwólcie sernikowi piec się co najmniej 30 minut.

      Smacznego!

      Kremowy sernik kawowy


      Creamy cheesecake with coffee liqueur

      Ingredients (should be at room temperature):
      85g butter (plus some for greasing the tin)
      220g digestive biscuits
      85g dark chocolate
      375g Philadelphia cheese (3x125g packs)
      525g cream cheese (you can also use Philadelphia = total 900g)
      200g golden caster sugar
      40g (4 tbsp) flour
      2 tsp vanilla extract
      6 tbsp (4+2) coffee liqueur (I use Kahlua)
      3 large eggs
      425g (285+140) soured cream (18%)
      dark cocoa for dusting
      a few Ferrero Rocher chocolates

      Preheat the oven to 180oC. Grease the base of a 24 cm springform tin with butter and line with parchment paper.

      Melt the butter (85g). Blend digestives and chocolate and mix with butter (it should look like a wet, chocolate sand). Press it onto the base of the tin and smooth. Bake for 10 minutes in the preheated oven. Let cool completely. Grease sides of the tin with butter.

      Increase the oven temperature to 240oC. Put the Philadelphia cheese, cream cheese and golden caster sugar into a bowl and beat with an electric mixer until smooth. Then, still beating on low speed, gradually add: flour, vanilla extract, 4 tbsp liqueur, eggs (one at a time), 285g soured cream - beating briefly after every ingredient - just enough to combine with the batter. Pour the mixture onto the prebaked biscuit crust and smooth. Bake for 10 minutes, then turn oven down to 90oC and bake for another 40 minutes* (until the center of the cheesecake is no longer liquid). Turn off the oven, open the door and leave the cake to cool completely inside the oven.

      Mix the remaining soured creem (140g) with 2 tbsp of liqueur, pour on top of the cheesecake and smooth. Refrigerate overnight. Dust the top with cocoa and garnish with Ferrero Rocher before serving.

      Store in refrigerator.

      * My oven needs about that time (40 minutes) to lower the temperature from 240 to 90 degrees; if your ovens are faster than mine, then let the cheesecake bake for at least 30 minutes.

      Enjoy!

      Kremowy sernik kawowy

      Kremowy sernik kawowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowy sernik z likierem kawowym / Creamy cheesecake with coffee liqueur”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 maja 2013 10:01
  • sobota, 02 lutego 2013
    • Sernik czekoladowo-pomarańczowy

      Pachnący pomarańczą, kolorowy, pyszny :)

      Źródło: Czekoladowy świat. Ciasta, smakołyki, desery red. Maria Magdalena Miłaszewska, przekład z angielskiego (z moimi drobnymi zmianami)


      Składniki na spód:
      150g ciastek digestive
      70g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)


      Składniki na masę serową (temperatura pokojowa):
      450g sera twarogowego, przynajmniej 2-krotnie mielonego (używam Piątnicy w czerwonym kubełku)
      1 i 1/4 szklanki (około 270g) drobnego cukru do pieczenia
      4 łyżki mąki
      4 duże jajka (lekko roztrzepane)
      110g białej czekolady (rozpuszczonej na parze i przestudzonej)
      85g mlecznej czekolady (rozpuszczonej na parze i przestudzonej)
      1 pomarańcza (skórka i sok)
      1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
      1 łyżka ciemnego kakao

      Składniki na masę wierzchnią:
      3 łyżki soku z pomarańczy
      1 łyżka drobnego cukru do pieczenia
      55g mlecznej czekolady
      225g sera twarogowego
      1 łyżeczka Cointreau (opcjonalnie)

      Piekarnik nagrzać do 180oC. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować niewielką ilością oleju i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).

      Ciastka pokruszyć na piasek i wymieszać z masłem. Tą mieszanką (będzie miała postać mokrego piasku) wyłożyć dno tortownicy, dociskając łyżką lub palcami. Formę odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Ser, cukier, mąkę i jajka umieścić w misce i ubić na jednolitą masę, podzielić ją na dwie części.
      Do jednej części dodać białą czekoladę, skórkę otartą z pomarańczy, 1 łyżkę soku z pomarańczy i Cointreau i ubić krótko (tylko do połączenia składników) - masa będzie dość luźna.
      Do drugiej części masy dodać mleczną czekoladę i kakao i ubić krótko (do połączenia składników) - ta masa będzie gęstsza, zwarta.
      Obie masy wyłożyć na przygotowany spód, np. warstwami (jedna na drugiej) lub na przemian kleksami tak, by po upieczeniu stworzyły łaty.

      Piec przez około 60 minut lub do momentu, gdy na środku przestanie być płynny (przy poruszaniu foremką lub dotknięciu będzie widać, że pod powierzchnią nic nie pływa). Studzić w uchylonym piekarniku.

      Masa wierzchnia: Sok z pomarańczy i cukier zagotować w rondelku. Gdy zawrze, zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i mieszać, aż się rozpuści. Dodać ser i wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać Cointreau i krótko wymieszać.

      Schłodzić przez minimum 12 godzin (lub przez noc).

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowo-pomarańczowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lutego 2013 11:37
  • piątek, 19 października 2012
    • Sernik dyniowy z sosem toffi

      Wilgotny, delikatny sernik z nutami korzennymi i sosem toffi to świetna propozycja w sezonie dyniowym.

      Źródło inspiracji: The Seaside Baker i "Kuchnia" Nigelli Lawson (sos)


      Składniki na spód:
      180 g ciastek digestive
      8 łyżek roztopionego masła
      1 łyżeczka przyprawy do dyni (lub przyprawy do piernika lub cynamonu)

      Składniki na masę serową:
      680 g sera twarogowego mielonego przynajmniej dwukrotnie (ja daję Piątnicę w czerwonym kubełku)
      1,5 szklanki cukru
      425 g puree z dyni
      3 jajka
      1 żółtko
      1/4 szklanki śmietany 18%
      2 łyżeczki przyprawy do dyni
      2 łyżki mąki
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Piekarnik rozgrzać do 165oC. Okrągłą tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć folią aluminiową: rozpiąć obręcz, na spodzie położyć folię, zapiąć obręcz, a wystającą folię zawinąć do góry. Posmarować masłem spód i boki tortownicy. Następnie zawinąć tortownicę od zewnątrz dodatkowo folią aluminiową, odwijając ją do góry.

      Ciastka pokruszyć na piasek i wymieszać z masłem i przyprawami. Tą mieszanką (będzie miała postać mokrego piasku) wyłożyć dno i boki tortownicy, dociskając łyżką lub palcami. Formę odstawić do lodówki.

      Ser utrzeć w dużej misce, aż będzie gładki. Dodać cukier i zmiksować do połączenia składników. Dodać puree z dyni, jajka i żółtko i zmiksować, aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec dodać śmietanę, przyprawę, mąkę i wanilię i wymieszać tylko do połączenia składników.
      Wylać masę serową na przygotowany spód. Całą formę wstawić do głębokiego naczynia do zapiekania, które następnie należy wypełnić gotującą się wodą do 1/3 wysokości. Piec przez około 1-1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

      Podawać z sosem toffi.

      Sos toffi:
      1 łyżka masła
      75 g syropu kukurydzianego
      25 g jasnego cukru trzcinowego
      60 ml śmietany kremówki

      W rondelku roztopić masło z syropem i cukrem na małym ogniu, mieszając rondelkiem od czasu do czasu. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i trzepaczką wmieszać śmietanę. Odstawić do ostygnięcia.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik dyniowy z sosem toffi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 19 października 2012 09:33
  • sobota, 30 czerwca 2012
    • Sernik z białą czekoladą i owocami

      Prosty do zrobienia sernik, który kojarzy mi się z latem, bo zazwyczaj robię go z jagodami (wg oryginału). Masa serowa jest aksamitna, trochę przypomina mi New York Cheesecake, chociaż nie jest pieczony w kąpieli wodnej. Do tego małe kawałki białej czekolady w masie, które delikatnie chrupią przy ugryzieniu, słodki spód z ciasteczek i ulubione owoce sezonowe... pycha!

      Źródło: White Plate (moje drobne zmiany)


      Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
      250g (całe opakowanie) ciastek Digestive w mlecznej czekoladzie
      100g (pół kostki) masła, rozpuszczonego i ostudzonego
      1 kg sera mielonego (użyłam Piątnicy, tak jak Liska - też go bardzo lubię)
      40g budyniu waniliowego (proszek)
      90g cukru
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      3 jajka
      50g masła
      200g (2 tabliczki) białej czekolady, pokrojonej na kawałki
      około 200g owoców sezonowych: jagód, malin, poziomek itp. (u mnie jagody)

      Piekarnik nagrzać do 180oC. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.

      Ciasteczka pokruszyć na piasek (w blenderze lub tłuczkiem), wymieszać z masłem i wylepić nimi spód i część boków tortownicy, którą następnie owinąć od spodu folią aluminiową, żeby zabezpieczyć przed wypływaniem masła. Całość wstawić do piekarnika i podpiekać 10 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, a temperaturę zmniejszyć do 175oC.

      Ser zmiksować z budyniem, cukrem i wanilią na gładką masę. Następnie, cały czas miksując, dodawać po jednym jajka oraz masło. Na koniec dodać czekoladę i wymieszać.

      Masę serową wylać na spód, na wierzchu poukładać owoce. Wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi całkowicie wystygnąć. Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).

      Smacznego!

      P.s. Dołączam do akcji sernikowej :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z białą czekoladą i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 30 czerwca 2012 16:03
  • niedziela, 12 lutego 2012
    • Kremowy sernik cytrynowy

      Przepyszny sernik - delikatny i kremowy, bo pieczony w kąpieli wodnej - ze słodkim, ciastkowym spodem i cytrynową masą serową.
      Oryginalny przepis Nigelli, tutaj podaję z moimi modyfikacjami (rodzaj ciastek i cytryny zamiast limonek).



      Składniki:
      200g ciastek digestive w czekoladzie mlecznej
      75g masła
      750g serka Philadelphia
      200g cukru pudru
      4 całe jajka
      2 żółtka
      sok z 3 cytryn

      Przygotowanie tortownicy (21 cm): na podstawie połóż duży arkusz folii aluminiowej, zamontuj obręcz, a wystającą folię wywiń do góry. Całość połóż na drugim arkuszu folii, ponownie wywiń do góry i zegnij brzegi obydwu arkuszy.
      Ciastka rozdrobnij (wałkiem lub w malakserze/blenderze), dodaj masło i wymieszaj (ja to robię ręką). Tak przygotowany spód wyłóż na dno tortownicy i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
      Nastaw piekarnik na 180oC.
      Serek utrzyj na puch, dodaj cukier, następnie dodawaj kolejno (miksując) jajka, żółtka i sok z limonek. Zagotuj wodę.
      Masę serową wylej na spód z ciastek, całość z tortownicą wstaw do większej foremki/brytfanki, którą następnie wypełnij wodą do połowy wysokości tortownicy. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz przez około 60 minut - sernik powinien być ścięty, ale masa nie powinna być zbyt zbita i zwarta - raczej delikatnie drżeć.
      Po upieczeniu wystudzić na kratce (folię trzeba ostrożnie rozchylić - uważajcie, żeby się nie poparzyć gorącą wodą!), a po wystudzeniu włożyć do lodówki do ściągnięcia (przynajmniej na kilka godzin).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowy sernik cytrynowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2012 12:02
  • sobota, 16 lipca 2011
  • poniedziałek, 17 stycznia 2011
    • Sernik z ciastkami Oreo

      Ciastek Oreo pierwszy raz spróbowałam w minione wakacje, w Barcelonie, pod wpływem (nie inaczej) blogu Dorotus. Tam natknęłam się na te ciastka po raz pierwszy i bardzo mnie zaintrygowały - szczególnie tym, jak bardzo podzielone są opinie na ich temat. Od tamtej pory wiedziałam, że muszę ich spróbować :) Zostały zakupione w pierwszym markecie, w którym udało się je dostać, wypróbowane i... bardzo mi przypadły do gustu.
      Na odjezdnym zakupiłam kilka opakowań ze specjalnym przeznaczeniem na sernik czarno-biały właśnie. Wczoraj miał w końcu swoją premierę i zniknął zanim się obejrzałam.

      Z lenistwa nie będę tu przepisywać całego przepisu, tylko podaję link do Dorotki.
      Dodam tylko od siebie, że użyłam twarogu trzykrotnie mielonego (dokładnie nazywa się on "ser 3-krotnie mielony" i jest sprzedawany w kostkach po 200g), a piekłam normalnie (bez kąpieli wodnej), z termoobiegiem na 160 oC.

      Acha - jeszcze istotna informacja - ostatnio ciastka Oreo widziałam w Makro! Kosztują około 5 zł za opakowanie - czyli w cenie zbliżonej do oryginalnej (w Hiszpanii to było około 1 Euro).


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z ciastkami Oreo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 stycznia 2011 16:59
  • niedziela, 07 czerwca 2009
    • Sernik w objęciach czekolady

      Raz spróbowany zagościł u nas na dobre. Pyszne połączenie czekoladowego spodu, serowego środka i czekoladowej polewy, a do tego pięknie się prezentuje. Przepis znaleziony w "Kuchni Polskiej" (Małgorzata Caprari, Bauer) z moimi niewielkimi zmianami.




      Składniki na ciasto:

      250 g masła
      1,5 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      3 łyżki gorzkiego kakao
      5 łyżek mleka
      1,5 szklanki mąki pszennej
      3 łyżeczki proszku do pieczenia
      4 jajka
      szczypta soli

      Składniki na masę serową:

      125 g miękkiego masła
      1 szklanka cukru
      4 jajka
      0,5 kg białego sera mielonego
      1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego

      Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i mleko podgrzewać w kąpieli wodnej, stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Odlać z niej pół szklanki na polewę, a resztę wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Gdy masa czekoladowa ostygnie, dodawać do niej po jednym żółtku, ciągle mieszając, a następnie po łyżce mąki z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodać do ciasta czekoladowego i delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie, ja to robię dużą łyżką drewnianą). Tak przygotowane ciasto wylać do okrągłej formy (może być posmarowana masłem i oprószona mąką lub wyłożona papierem do pieczenia).

      Teraz masa serowa: masło utrzeć z cukrem na krem, a następnie ciągle ucierając dodawać na przemian - po jednym jajku, łyżce sera i łyżce budyniu (w proszku). Wszystko starannie zmiksować i wyłożyć na ciasto. Według moich obserwacji, żeby ciasto ładnie wyrosło górą, to masę serową trzeba wylać dokładnie na środek i nie rozprowadzać po całym cieście.

      Temperatura pieczenia w oryginale to 200oC (na 60 minut), jednak ja po 20 minutach zmniejszam ją do 180oC - wtedy nie ryzykuję przypalenia, a czas pieczenia pozostaje bez zmian :)


      Smacznego!




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik w objęciach czekolady”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 czerwca 2009 12:02

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl