Piekarnik - sprawdzone przepisy

Ciasta z kremem

  • niedziela, 22 kwietnia 2012
    • Karpatkowe bułki

       

      Specjalnie na urodzinowe życzenie taty bułeczki, których dawno już nie robiliśmy - z przyjemnością przypomnieliśmy sobie ich smak :)

      Pomysł prosty - karpatka podana w formie bułek, mniejszych lub większych, w zależności od preferencji i humoru (tzn. czy chce mi się bawić z małymi ptysiami danego dnia) :)
      Był to jeden z pierwszych wypieków, od których zaczynałam. Na początku korzystałam z gotowego kremu karpatkowego z pudełka (i przepisu na ciasto z pudełka), teraz całość przygotowuję bez wspierania się proszkami budyniowymi.

      Przepis na ciasto: "Moje wypieki" Dorota Świątkowska
      Przepis na krem: j.w. dopracowany przeze mnie

      Składniki na ciasto:

      125g masła
      1 szklanka wody
      1 szklanka mąki pszennej
      5 jajek
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Piekarnik nagrzać do 200oC. Przygotować blachę do pieczenia: wysmarować ją masłem i wysypać kaszą manną lub wyłożyć silikonową podkładką do pieczenia.
      Masło rozpuścić w rondelku, dolać wodę, zagotować. Wsypać mąkę i ucierać, aż powstanie gęsta masa, lekko przestudzić. Wmiksować jajka (po jednym) i proszek do pieczenia. Ciasto nakładać łyżeczką lub szprycą na przygotowaną blachę, w kilkucentymetrowych odstępach (urośnie). Piec około 20 minut (lub do złotego koloru). Po upieczeniu studzić na kratce.

      Składniki na krem:

      3 szklanki mleka
      1 szklanka cukru
      1 łyżka cukru waniliowego
      150g masła
      4 jajka
      4 łyżki mąki pszennej
      5 łyżek mąki ziemniaczanej

      Jedną szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąkami tak, by nie było grudek. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrami, a gdy zacznie wrzeć, dolać mieszankę z jajkami i energicznie mieszając, gotować aż powstanie gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści i połączy z budyniem. Całość można na koniec zmiksować mikserem, żeby pozbyć się ewentualnych grudek i dobrze wszystko wymieszać.
      Budyń lekko przestudzić.

      Przygotowanie bułek (2 sposoby):
      - wypełnić kremem przy pomocy szprycy lub
      - przekroić na pół (jak kajzerkę) i wypełnić kremem.

      Wszystko wystudzić całkowicie i schłodzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

      Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 bułeczek.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Karpatkowe bułki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 kwietnia 2012 09:37
  • piątek, 26 czerwca 2009
    • 3BIT - czyli nasz domowy hit :)

      Miał to być pierwszy przepis na blogu, ale ponieważ w tamtym czasie trochę za dużo go było w naszym jadłospisie, więc postanowiłam go odłożyć na później. Za to teraz muszę poprawić sobie nastrój przed obroną, a 3BIT świetnie się do tego nada :) Przepis przyniosła kiedyś Mama z pracy - już nawet nie pamiętam, czy pochodzi z gazety, od jej koleżanek, czy z jakiejś książki kucharskiej. Przepis super-prosty do zapamiętania - to chyba jedyny przepis, który siedzi w mojej głowie. Zazwyczaj mam problemy z ich zapamiętywaniem i korzystam z notatek i zapisków, ale ten stanowi wyjątek.


      Składniki:
      6 opakowań herbatników (ja używam Petit Beurre 6 x 100g)
      puszka "krówki"
      budyń waniliowy lub śmietankowy
      mleko (tyle, ile na przepisie z budyniu)
      kostka masła (200g)
      ok. 500 ml śmietany kremówki (36%)
      1-2 łyżki cukru pudru
      gorzka czekolada

      Foremkę do ciasta wykładamy folią aluminiową, a następnie układamy warstwy:
      - herbatniki
      - karmel
      - herbatniki
      - budyń (przygotowany wg przepisu na opakowaniu) wymieszany z masłem
      - herbatniki
      - kremówka ubita z cukrem pudrem
      - czekolada starta na tarce o grubych oczkach
      Schłodzić w lodówce.

      Gotowe :)

      Jeszcze tylko kilka drobnych wskazówek, które mogą się przydać:
      * jeśli chodzi o foremkę, to używam takiej 23x35 cm - jest idealna, bo herbatniki doskonale do niej pasują, jakby były robione na wymiar :) Kiedyś zrobiłam w foremce okrągłej - też się da, chociaż trzeba się trochę namęczyć z dopasowaniem herbatników - no, ale wtedy 3BIT robił za tort, więc nie mógł być inny, niż okrągły
      * herbatniki wypróbowałam różne i te podane w składnikach są moim zdaniem najlepsze. Ważne, żeby nie były twarde, bo wtedy poszczególne warstwy nie "skleją się"
      * karmel - ja używam puszki mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego Gostyń - czyli gotowej "krówki" - jest trochę droższa, ale za to nie trzeba gotować jej przez kilka godzin. Ja podgrzewam ją w kąpieli wodnej (tzn. nie całą puszkę, tylko samą masę krówkową), żeby łatwiej się rozprowadzała na herbatnikach
      * budyń to u mnie "Duży Budyń" Winiary (taki na 0,75l mleka)
      * z mojego doświadczenia wynika, że karmel i budyń dobrze układać na herbatnikach, kiedy są jeszcze ciepłe - wtedy lepiej przesiąkną do herbatników
      * wszystko jest najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień - także im dłużej posiedzi w lodówce, tym lepiej, chociaż zazwyczaj aż tak długo 3BIT nie wytrzymuje :)

      Smacznego!

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 26 czerwca 2009 16:12

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl