Piekarnik - sprawdzone przepisy

Przetwory

  • niedziela, 14 października 2012
    • Puree z dyni

      Nie jest to danie, ale podstawa do dalszych działań dyniowych. Mając to puree możecie eksperymentować z różnymi przepisami na dynię, bo w większości uwzględniają one właśnie puree - przekonałam się o tym zaczynając swoją przygodę z dynią w tym sezonie.


      Składniki:
      dynia/dynie

      Najwygodniejsze do tego będą małe dyńki, które kroimy na pół, wyskrobujemy łyżką miękką pulpę i pestki ze środkowej części (pestki można odłożyć do wysuszenia w piekarniku na później), potem kroimy dynie na mniejsze kawałki (mniej więcej wielkości pięści), rozkładamy na blasze od piekarnika i pieczemy w temperaturze 175oC przez około godzinę (lub do miękkości - można sprawdzić widelcem - jak będzie miękko wchodzić w dynię, to znaczy, że już gotowe). Studzimy, zdejmujemy skórę, a miąższ przecieramy na puree (blenderem, robotem kuchennym, tłuczkiem do ziemniaków, czy co tam macie pod ręką :) ). Gotową masę można też zamrozić na później.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 października 2012 12:45
  • sobota, 08 września 2012
    • Buraczki z papryką

      Mogę śmiało powiedzieć, że mijający rok upłynął nam pod znakiem tej sałatki. Polecam do obiadu o każdej porze roku, więc zróbcie duuuuże zapasy :)

      Źródło: z zapisków mamy


      Składniki (na około 4 duże słoiki):
      3 kg buraków
      3 papryki czerwone
      3 cebule

      Buraki ugotować (czyli wrzucamy do gara, zalewamy wodą i od momentu zawrzenia gotujemy godzinę), obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
      Papryki i cebulę pokroić w kostkę.

      Zalewa:
      1 szklanka wody
      1 szklanka oliwy
      pół szklanki octu
      3/4 szklanki cukru
      1 łyżka soli

      Wszystkie składniki zalewy połączyć w garnku. Dodać paprykę i cebulę i gotować przez 15 minut (czas liczony od momentu zawrzenia wody). Następnie dodać buraki i gotować kolejne 10 minut.

      Gorące buraczki przekładać do czystych, suchych słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Buraczki z papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 08 września 2012 08:57
  • wtorek, 10 lipca 2012
    • Ogórki z kurkumą

      Takie ogórki u nas wekuje Mama. Pierwsze partie nawet nie trafiają do piwnicy - rozchodzą się zanim skończy się lato :)


      Składniki (na około 6 dużych słoików):
      3 kg ogórków gruntowych
      koper
      czosnek, pokrojony w plastry
      korzeń chrzanu
      gorczyca
      2 szklanki (pół litra) octu
      3 szklanki (750 ml) wody
      3 szklanki (660g) cukru
      1 łyżka soli
      1 łyżka kurkumy

      Ogórki obrać, pokroić dowolnie, np. w słupki, w duże kawałki lub zostawić w całości. Wypełnić nimi czyste słoiki (można upchnąć jak najwięcej, później i tak się trochę skurczą). Do każdego słoika dodać: trochę kopru, po kilka plasterków czosnku, kawałek chrzanu i szczyptę ziaren gorczycy.

      W garnku umieścić ocet, wodę, cukier, sól i kurkumę, zagotować. Taką gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. Szczelnie zakręcić i pasteryzować.*

      * Są różne sposoby, ale u nas ogórki pasteryzujemy, gotując słoiki w garnku przez 5 minut (garnek wykłada się ściereczką, na to ustawia słoiki tak, żeby się nie stykały, zalewa wodą do połowy-3/4 wysokości słoików i ustawia na ogniu; od momentu zagotowania wody, pasteryzujemy 5 minut).


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Ogórki z kurkumą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 lipca 2012 11:11
  • sobota, 05 maja 2012
    • Sos rabarbarowy

      Prosty przepis na sos, który można wykorzystać do różnych deserów. Jeśli uda Wam się dostać różowy rabarbar, to dodatkowo zyskacie na wyglądzie - nasz jest z zielonego, więc nie prezentuje się super, ale za to smakiem nie ustępuje innym. W sezonie rabarbarowym jak znalazł - wkrótce znajdziecie tu przepisy na jego wykorzystanie :)


      Składniki:

      350g rabarbaru
      pół szklanki brązowego cukru
      2 łyżki soku z cytryny

      Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, a następnie włożyć do garnuszka/rondelka. Zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu przez około 15-20 minut (aż rabarbar zmięknie i odparuje trochę soku). Wystudzić.

      Podawać w takiej rozgotowanej formie lub zmiksować w blenderze na gładką masę.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 05 maja 2012 11:20
  • poniedziałek, 28 czerwca 2010
    • Truskawki 2010

      Zasłoikowane już jakiś czas temu - kilka słoiczków samych truskawek i kilka z  dodatkiem rumu. W tym roku bez dodatku cukru żelującego. Proporcje doradziła nam gospodyni z Krajna, u której spędzaliśmy urlop :) Jej truskawki były bez porównania lepsze (z własnego poletka tylko na potrzeby domowe, bez sztucznych nawozów itp.), ale nasze też wyszły palce lizać - lekko kwaskowe.


      Przepis najprostszy pod słońcem - na 4 kg owoców daję 1 kg cukru (można ewentualnie trochę więcej, jeśli truskawki są mało słodkie).
      Wykonanie: w misce zasypujemy truskawki połową cukru i czekamy aż puszczą sok (parę godzin), potem wszystko przekładamy do garnka i gotujemy z pozostałym cukrem. Truskawki trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliły i co jakiś czas zdejmować z wierzchu pianę. Jak już będą miały odpowiadającą nam konsystencję, to (jeszcze gorące) przekładamy je do wyparzonych słoików. Ja nie pasteryzuję - wystarczy żeby dżem był bardzo gorący, a słoiki przekręcam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia. Ważne jest jednak, żeby wieczka i góra słoików (ta część, która styka się z nakrętką) były suche.

      Jeśli chodzi o słoiczki z rumem, to po prostu pod koniec gotowania chlusnęłam go trochę z butelki :) Myślę, że było tego około 1/2-1 szklanki na 2 kg. 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 czerwca 2010 18:48
  • poniedziałek, 03 sierpnia 2009
    • Konfitura błyskawiczna z wiśni

      Ostatni weekend to weekend przetworowy: było dużo ogórków i trochę wiśni. 90% jednak to przepisy nowe, więc nie podaję ich, bo nawet nie wiem, czy przetwory wyjdą smaczne :)

      Konfiturę z wiśni za to robiłam po raz drugi i wyszła tak samo smaczna jak w ubiegłym roku, więc mogę śmiało ją tu przedstawić. Konfitura jest leciutko kwaskowa i bardzo smaczna. Lubię ten przepis, bo nie trzeba męczyć się z nim kilka dni - jest ekspresowy :)

      Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu (został przeze mnie lekko zmodyfikowany).

      (W kolejce do słoików są już wiśnie w syropie - jak tylko je zamknę, to też tu zamieszczę).

       



      Składniki (na 11 słoiczków):

      2 kg wiśni (ważone po wypestkowaniu)
      2 cukry żelujące 2:1
      1 kg cukru
      sok z 2 cytryn

      Wiśnie umyć, usunąć pestki, a następnie rozgnieść. Do owoców wsypać cukier żelujący, dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie dodać sok z cytryn oraz cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze kilka minut.  Zdjąć z ognia i mieszać tak długo aż zniknie piana (ja częściowo ją po prostu zdjęłam łyżką cedzakową). Gorącą konfiturę przelać do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, aż przestygną.
      Gotowe :)

      Smacznego!






      P.S. "Konfitura" to w tym przypadku nazwa umowna, dlatego do tytułu dodałam "ekspresowa" - miałam kilka uwag w tej kwestii, dlatego żeby już nikogo nie urażać i nie wprowadzać zamieszania przyznaję, że to taka niby-konfitura :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 sierpnia 2009 19:12

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę


Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine

zBLOGowani.pl