Piekarnik - sprawdzone przepisy

Ciasta czekoladowe i brownie

  • niedziela, 16 września 2012
    • All-American Brownies

      Czekoladowe, rozpływające się w ustach, sycące... doskonałe! Na jednym kawałku się nie skończy, będziecie chcieli kolejny, i jeszcze jeden i jeszcze...

      Ponoć nie można ciągle rozmawiać o brownie... Spróbujcie tej wersji, a sami się przekonacie, że będzie na językach przez dłuuugi czas. I dlatego, że jest takie pyszne, podaję od razu podwójne proporcje - inaczej nie ma sensu odpalać piekarnika ;)

      Źródło: Martha's American Food Martha Stewart


      Składniki:
      225 g masła
      340 g czekolady deserowej
      650 g cukru (w oryginale jest trochę więcej, ale wg mnie tyle wystarcza)
      6 jajek
      60 g ciemnego kakao
      1 łyżeczka soli
      140 g mąki

      Piekarnik rozgrzać do 175oC. Formę o wymiarach 38x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki), nie trzeba przycinać papieru, jeśli będzie wystawał lub zwisał, to nawet lepiej, bo potem będzie łatwiej wyjąć całość z foremki.

      Do dużej metalowej/stalowej miski wkładamy masło i czekoladę, pokrojone na mniejsze kawałki. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się na niewielkim ogniu wodą, tak by się z nią nie stykała (w kąpieli parowej). Rozpuszczamy w ten sposób oba składniki na gładką masę, od czasu do czasu mieszając.

      Zdjąć miskę z ognia, dodać cukier, wymieszać*. Następnie dodawać po jednym jajka, za każdym razem mieszając tylko tyle, żeby połączyły się z masą. Dodać przesiane przez sitko kakao oraz sól. Wymieszać do połączenia. Dodać przesianą przez sitko mąkę i ponownie wymieszać tylko do połączenia z masą.

      Całość wylać do przygotowanej wcześniej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut. Ciasto jest gotowe, gdy patyczek w nie wbity wyjdzie troszkę tylko ubrudzony ciastem (brownies musi pozostać wilgotne, więc patyczek nie może być całkiem suchy!). Studzić na kratce, najpierw przez chwilę w formie, a następnie wyjąć z formy razem z papierem i wystudzić całkowicie. Kroić na kwadraty.

      Z podanego przepisu wychodzi dużo pysznego brownies, które nie przetrwa pewnie nawet 2 dni :)

      * do mieszania możecie użyć ubijaczki do białek lub miksera

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „All-American Brownies”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 września 2012 10:49
  • poniedziałek, 16 kwietnia 2012
    • Czekoladowa chmurka

      Ciasto, które do tej pory nie zawiodło mnie ani razu i pozostaje z czystym kontem :) Dość ciężki, wilgotny, czekoladowy spód i chmura z ubitej śmietany z odrobiną cukru waniliowego - pyszne połączenie.

      Przepis znaleziony w książce Nigelli Lawson "Nigella gryzie", jednak to nie jej autorski pomysł - jak sama podaje, pochodzi z książki Richarda Saxa "Classic Home Desserts".

      Składniki na spód:

      250g ciemnej czekolady (min. 70% kakao)
      125g miękkiego masła
      6 jajek
      175g cukru
      2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
      skórka starta z 1 pomarańczy

      Wierzch:

      500 ml śmietany kremówki 36% (używam Piątnicy)
      2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
      1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
      1/2 łyżeczki gorzkiego kakao

      Piekarnik nagrzać do 180oC.
      Dno tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Spód: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do przestygnięcia.
      W misce ubić 2 jajka i 4 żółtka z 75g cukru na kogel-mogel, następnie delikatnie dodać czekoladę i skórkę z pomarańczy (opcjonalnie likier).
      W drugiej misce ubić 4 białka na pianę i dodawać do nich stopniowo 100g cukru. Ubijać do uzyskania błyszczącej piany, która będzie zachowywała kształt, ale nie będzie zbyt sztywna.
      Delikatnie połączyć pianę z masą czekoladową (np. drewnianą łyżką).
      Całość przełożyć do przygotowanej formy i piec przez około 40 minut (aż środek nie będzie płynny - można to sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić ciasto na kratce (środek się zapadnie, ale o to chodzi, więc nie ma się co martwić).

      Przed podaniem ciasto umieścić na paterze, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować: śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy lub ekstrakt (opcjonalnie także likier) - powinna być gęsta, ale nie całkiem sztywna. Zagłębienie ciasta wypełnić śmietaną i oprószyć kakao używając drobnego sitka.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa chmurka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 kwietnia 2012 11:03
  • niedziela, 01 kwietnia 2012
    • Brownie z majonezem

       

      Jedno z najlepszych brownie jakie miałam okazję robić. Ciasto jest ciężkie i zbite, mocno czekoladowe, a im dłużej postoi, tym bardziej zyskuje na smaku.

      Przepis znalazłam swego czasu na stronie Anny Olson - został przeze mnie delikatnie zmodyfikowany, przede wszystkim o ilość cukru, która w oryginale była zabójcza ;)

      Tym przepisem dołączam się do akcji BROWNIE organizowanej przez gary barbary :)


      Składniki:

      120g gorzkiej czekolady, posiekanej
      2/3 szklanki wrzącej wody
      400g cukru (może być nawet jeszcze mniej - ostatnio dałam 375 i też wyszło super)
      6 łyżek (raczej płaskich) majonezu (można też użyć majonezu domowego)
      3 jajka o temperaturze pokojowej
      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      170g mąki pszennej
      65g ciemnego kakao, przesianego
      pół łyżeczki soli
      150-200g gorzkiej czekolady, posiekanej

      Rozgrzać piekarnik do 180oC i przygotować foremkę do brownie (wyłożyć dno papierem do pieczenia).

      120g posiekanej czekolady umieścić w dużej misce i zalać wrzącą wodą. Zostawić tak na 1 minutę, a następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady (nie trzeba używać miksera - wystarczy zwykła trzepaczka).
      Wmieszać cukier, potem majonez, jajka (po jednym) i ekstrakt.
      Mąkę, kakao i sól wymieszać dobrze w osobnym naczyniu, a następnie dodać do mokrej masy i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać kawałki czekolady.
      Całość wylać do foremki, wyrównać. Piec około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić do temperatury pokojowej.

      Można przechowywać w szczelnym pojemniku do 5 dni.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z majonezem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 kwietnia 2012 10:16
  • niedziela, 09 maja 2010
    • Brownie kokosowe

      Pierwszy wpis od... no cóż, każdy niestety widzi jak długiego czasu.  Chyba muszę popracować nad samodyscypliną :)
      Mam nadzieję, że tym brownie powrócę na dobre i już więcej tak długich przestojów nie będzie.
      A samo ciasto jest boskie - czekoladowe, słodkie, lekko ciągnące i przyjemnie chrupiące wiórkami.

      Oryginalny przepis pochodzi ze strony BBC Good Food

       



      Składniki:

      250g masła
      100g ciemnego kakao
      500g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
      4 jajka (ubite)
      100g mąki
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      100g wiórków kokosowych

      Piekarnik rozgrzać do 180oC. Formę do brownie (21x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Masło, cukier i kakao umieścić w rondlu i roztopić na małym ogniu, mieszając. Ponieważ w tym przepisie jest dużo cukru i kakao, to najlepiej zacząć od roztopienia przynajmniej części masła, żeby reszta się nie przypaliła. Kiedy już wszystkie składniki się połączą, zdjąć z ognia i przestudzić.

      Następnie wmieszać po trochu jajka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki.

      Całość wyłożyć do przygotowanej formy.

      Piec około 45 minut - jeśli będzie się zbytnio brązowić od góry, to można przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.

      Studzić w foremce.


      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 maja 2010 10:46

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl