Piekarnik - sprawdzone przepisy

Ciasta ucierane

  • piątek, 18 lipca 2014
    • Ciasto migdałowe z malinami / Almond-raspberry Cake

      W ciągu ostatnich 2 tygodni piekłam je trzy razy! Nieźle, jak na nowy przepis, prawda? :) Ciasto jest mocno migdałowe, wilgotne, z przypieczonym, chrupiącym wierzchem, a maliny cudownie przełamują jego słodycz. Do tego całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

      Źródło inspiracji: BBC Good Food wraz ze zmianami sugerowanymi w komentarzach


      I made this cake three times whitin the last couple of weeks! Not bad for the new recipe, eh? :) It's almondy, moist, with crunchy top and raspberries that break the sweetness just as theh're supposed to. And it's so easy to make!

      Source of inspiration: BBC Good Food with changes suggested in comments

      Ciasto

      Składniki:

      140g mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      140g mielonych migdałów*
      140g masła, w temperaturze pokojowej
      140g cukru brązowego drobnego
      2 jajka
      1 niepełna łyżeczka ekstraktu migdałowego
      250g malin
      2 łyżki płatków migdałowych

      Piekarnik nagrzać do 160 st. C (termoobieg). Przygotować foremkę (tortownica o średnicy 20-21 cm) - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.

      Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami, odstawić. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodać przesiane suche składniki, jajka i ekstrakt - utrzeć mikserem, aż wszystko się dobrze połączy. Połowę ciasta wyłożyć na dno foremki, wyrównać, na wierzchu ułożyć maliny, przykryć drugą połową ciasta, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec przez około 60 minut, aż wierzch będzie dobrze zrumieniony. Studzić na kratce.

      Smacznego!

      * ja kupuję migdały bez skórki i rozdrabiam w blenderze

      Ciasto

      Almond-raspberry Cake

      Ingredietns:
      140g flour
      2 tsp baking powder
      140g ground almonds*
      140g butter, room temperature
      140g golden caster cugar
      2 eggs
      1 tsp (may not be full) almond extract
      250g raspberries
      2 tbsp flaked almonds

      Preheat the oven to 160 C (fan). Line a 20-21 cm loose-bottomed deep cake tin with parchment paper and grease the sides of it with butter and dust with flour.

      Sift flour into a bowl and mix well with baking powder and ground almonds, set aside. In a separate bowl mix butter and sugar with an electric mixer until pale and fluffy, then add sifted dry ingredients, eggs and almond extract - mix until well combined. Spread half the mix over the cake tin and smooth over the top. Scatter the raspberries over and cover with remaining mixture. Smooth the top and scatter with flaked almonds. Bake for about 60 minutes, until golden. Let cool on a wire rack.

      Enjoy!

      * I buy blanched almonds and crumble them in a food procesor or blender

      Ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto migdałowe z malinami / Almond-raspberry Cake”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 18 lipca 2014 12:19
  • czwartek, 06 czerwca 2013
    • Piegus z białek / Egg Whites Freckles

      Piegus to klasyczny sposób na wykorzystanie białek. Ciasto jest niepozorne, ale uważajcie - jest bardzo wciągające! :)

      Źródło: Domowe ciasta i ciasteczka Ilona Dąbrowska, Kinga Osmycka



      Freckles is a classic way to use left over egg whites. This cake is inconspicuous but be careful - it can be very addictive! :)


      Piegus

      Składniki:
      250g masła
      200g mąki
      1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
      1 szklanka (ok. 130g) suchego maku
      250g cukru pudru
      1 szklanka białek, w temperaturze pokojowej
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      skórka z cytryny
      cukier puder do oprószenia

      Piekarnik nagrzać do 175oC. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką, bułką tartą lub kaszą manną (u mnie to foremka 8x32 cm).

      Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
      Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i cukier puder, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać, aż składniki się połączą.

      W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, na koniec dodając cukier waniliowy. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać skórkę otartą z cytryny.

      Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

      Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!



      Egg Whites Freckles

      Ingredients:
      250g butter
      200g flour
      1 heaping tsp baking powder
      1 cup (about 130g) dry poppy seeds
      250g icing sugar
      1 cup egg whites, room temperature
      2 tsp vanilla sugar
      lemon zest from 1 lemon
      icing sugar to serve

      Preheat the oven to 175oC. Grease a baking tin with some butter and sprinkle it with flour, bread crumbs or semolina (I use 8x32cm tin).

      Melt the butter and set aside to cool a bit.
      Sift flour and baking powder into a bowl, add poppy seeds and icing sugar and mix. Then add melted butter and stir until everything is well combined.

      In a separate bowl beat the egg whites with an electric mixer on high speed until stiff, adding vanilla sugar at the end. Combine it with a poppy seed dough, folding it gently with a wooden spoon. Finally gently stir in lemon zest.

      Pour the batter into prepared baking tin and bake for about 50 minutes or until a stick inserted into cake comes out clean.

      Sprinkle with icing sugar before serving.

      Enjoy!

      Piegus

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 czerwca 2013 10:08
  • wtorek, 23 kwietnia 2013
    • Białkowiec migdałowy / Almond Egg Whites Cake

      Jest to świetny przepis na wykorzystanie białek (sezon lodowy za pasem, więc będzie ich coraz więcej i częściej). Ciasto polecam najbardziej na drugi, trzeci dzień - wtedy jest jeszcze lepsze niż zaraz po upieczeniu.

      Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy Jan Czernikowski



      It's a great recipe to use left over egg whites (ice cream season is comming, so there'll be plenty of them soon). I specially recommend this cake on the second or even third day - it's even better than right after baking then.

      Białkowiec migdałowy


      Składniki:

      125g masła
      150g mąki
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      7 białek (= około 225-245g lub 1 szklanka) w temperaturze pokojowej
      150g cukru pudru
      70g migdałów bez skórki, zmielonych
      pół cytryny (sok i skórka)

      Piekarnik nagrzać do 180oC. Prostokątną formę o wymiarach 8x32 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub kaszą manną.

      Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
      Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukier puder, a potem kolejno, ciągle ubijając: zmielone migdały, sok i skórkę otartą z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz letnie masło. Zmiksować wszystko dokładnie i wylać do przygotowanej formy. Piec przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

      Ponadto (opcjonalnie):
      kilka łyżek ulubionej marmolady (dałam różaną)
      2 białka (około 60-70g)
      165g cukru pudru
      pół łyżeczki ekstraktu migdałowego

      Ciasto jest świetne samo w sobie, ale jeśli macie ochotę, można je dodatkowo przełożyć konfiturą i polać lukrem.
      Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, przełożyć konfiturą i zamknąć połówki.
      Białka zmiksować z cukrem pudrem, dodając go stopniowo, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Na koniec dodać ekstrakt migdałowy i dokładnie wymieszać. Gotowym lukrem polać ciasto. Odstawić do zastygnięcia.

      Smacznego!

      Białkowiec migdałowy


      Almond Egg Whites Cake

      Ingredients:
      125g unsalted butter + some for greasing
      150g flour
      2 level tsp baking powder
      7 egg whites (= about 225-245g or 1 cup), room temperature
      150g icing sugar
      70g peeled almonds, ground
      half lemon (juice and rind)

      Preheat the oven to 180oC. Grease rectangular baking tin (about 8x32 cm) with a thin layer of butter and sprinkle it with bread crumbs or semolina.

      Melt the butter over low heat and set aside to cool a bit. Sift the flour and mix with baking powder.
      Beat the egg whites with an electric mixer to stiff, and then add icing sugar, one tablespoon at a time. Next add one after another, still mixing: ground almonds, lemon juice, zested lemon rind, flour with baking powder and lukewarm butter. Beat until it's thoroughly combined and pour the batter into prepared baking tin. Bake for about 45 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Take out of the oven and cool on a wire rack.

      Optional:
      a few tbsp of your favourite marmalade (I use rose flavor)
      2 egg whites (about 60-70g)
      165g icing sugar
      half tsp almond extract

      The cake is great itself but if you like, you can add something extra to it by layering it with marmalade and icing it.
      Once the cake is cooled down, cut it in half lengthwise, spread marmalade on one half and put the halves back together.
      Beat the egg whites with an electric mixer, adding icing sugar gradually, until you get smooth and thick mixture. Mix in almond extract. Pour the icing over the cake.

      Enjoy!

      Białkowiec migdałowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Białkowiec migdałowy / Almond Egg Whites Cake”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 kwietnia 2013 10:36
  • piątek, 13 kwietnia 2012
    • Babka cytrynowa z jogurtem (ucierana)

       

      Pyszna babka nie tylko od święta. Dla tych, którzy (jak ja) lubią ciasta wilgotne.

      Źródło: mojewypieki.blox.pl

      Składniki:

      250g miękkiego masła
      200g drobnego cukru
      3 jajka
      45g wiórków kokosowych
      30g zmielonych migdałów
      skórka otarta z 2 cytryn
      2 łyżki soku z cytryny
      375g mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      pół łyżeczki sody oczyszczonej
      200g jogurtu greckiego

      Piekarnik nagrzać do 160oC. Formę do babki (kominek wysokości 13 cm, średnica 23 cm w najszerszym miejscu) posmarować masłem i wysypać kaszą manną.

      Masło utrzeć mikserem na jasną, lekką masę, następnie dodać cukier i zmiksować. Wbijać kolejno jajka, miksując dokładnie po każdej sztuce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach). Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki - mniej więcej do 3/4 wysokości.

      Piec przez 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180oC i piec przez kolejne 35 minut (lub do suchego patyczka).

      Babkę przestudzić lekko w foremce, a następnie wyjąć z foremki i wystudzić całkiem na kratce. Przestudzoną babkę polukrować.

      Lukier:

      170-200g cukru pudru
      2-3 łyżki soku z cytryny

      Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę. Polać babkę.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 13 kwietnia 2012 11:56
  • piątek, 21 maja 2010
    • Ciasto budyniowe z rabarbarem

      Jak tylko pojawił się rabarbar, od razu wzięłam się za to ciasto. Przepis z blogu Dorotus - lubię takie połączenia kwaśnego ze słodkim (patrz też: poprzedni przepis), choć tutaj następnym razem dałabym więcej budyniu, żeby wyszło jeszcze bardziej wilgotne. Składniki i wykonanie cytuję za Dorotką :)

      Składniki:
      200g miękkiego masła
      110g drobnego cukru do wypieków
      2 jajka
      185g mąki pszennej
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      40g proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
      350g rabarbaru (obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki)
      kilka łyżek cukru demerara (do posypania)

      Składniki na budyń:
      2 płaskie łyżki (30 ml) proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
      2-3 łyżki cukru
      250 ml (1 szklanka) mleka
      1 łyżka masła
      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      Przygotować budyń: ze szklanki mleka odlać około 70 ml. Większą część mleka zagotować, a z odlaną częścią rozrobić proszek budyniowy i cukier. Rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz i zagotować mieszając, by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika i od razu dodać ekstrakt waniliowy i masło, wymieszać. Budyń przykryć folią, by nie zrobił się kożuch i odstawić do ostygnięcia.

      Przygotować ciasto: masło zmiksować na gładką, puszystą masę. Nadal ucierając dodać cukier, a następnie po kolei jajka. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej i krótko zmiksować (tylko do połączenia się składników).

      Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę ciasta, następnie ostudzony budyń, drugą połowę ciasta (tak, by całkiem pokryło budyń), na wierzch ułożyć rabarbar i posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.

      Piec w temperaturze 170oC przez 75 minut.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 21 maja 2010 17:26
  • niedziela, 14 czerwca 2009
    • Zebra

      W zasadzie powinnam ją nazwać żyrafo-zebrą - tak bardzo wyrosła :) Przepis pochodzi z książki "Ciasta dla każdego. Zeszyt 2" (Agnieszka Nowik, Agencja Wydawnicza Egros).




      Składniki:
      5 jajek
      1,5 szklanki cukru
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
      1 szklanka oleju
      1 szklanka oranżady (ja daję białą Heleny)
      2 łyżki kakao

      Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy do nich 2,5 szklanki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Jak to się ładnie połączy, to powoli dodajemy olej i oranżadę. Wszystko dokładnie ucieramy i całość dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Ciasto wylewa się na środek tortownicy (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką): po 3 łyżki białego i 3 ciemnego. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 50 minut.

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zebra”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 czerwca 2009 17:52
  • środa, 03 czerwca 2009
    • Ciasto marchewkowe

      Przepisów na to ciasto jest chyba tyle, ile osób, które miały okazje je piec. Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji - za każdym razem, gdy ktoś mnie częstuje marchewkowcem, to podaje inny przepis. Ten poniżej pochodzi z książeczki "Ciasta dla każdego. Zeszyt 4" (Agencja Wydawnicza Egros) - trochę tylko zmodyfikowałam proporcje.

       

      Składniki:

      1 puszka ananasa w małych cząstkach (ok. 340g)
      1,5 szklanki cukru
      1 szklanka oleju
      4 jajka
      2,75 szklanki mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżeczki cynamonu
      szczypta soli
      0,5 kg marchewki
      garść orzechów włoskich
      1 opakowanie wiórków kokosowych (100g)

      Ananasa odstawić do osiąknięcia, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a orzechy posiekać na małe kawałki (ja to robię tłuczkiem, ale jeśli macie odpowiedni sprzęt, to można zmielić). W jednej misce zmiksować cukier, olej i jajka. W drugiej misce przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól, a następnie tę mieszankę dodawać powoli do masy z cukru, cały czas ucierając. Potem dodać marchew, ananasa, orzechy i wiórki - wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec w temperaturze 180oC przez około 50-60 minut.


      Smacznego :)

       



      P.S. Choć może nie widać tego na zdjęciu, to ciasto jest doskonale wilgotne, szczególnie na drugi dzień.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 03 czerwca 2009 22:52

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl