Piekarnik - sprawdzone przepisy

Ciastka

  • piątek, 12 kwietnia 2013
    • Proste ciastka maślane / Simple butter cookies

      To jeden z najprostszych przepisów na ciastka, na jaki się do tej pory natknęłam. Masło, cukier puder i mąka - tylko tyle potrzeba, żeby stworzyć bazę tych pysznych ciastek, a reszta zależy od naszej wyobraźni i upodobań. Można dodać do nich np. rodzynki, cynamon, skórkę pomarańczową lub cytrynową lub inne ulubione dodatki. Ja proponuję wersję z białą czekoladą i żurawiną.

      Źródło: Bake Rachel Allen (z małą zmianą wykonania)



       

      It's one of the easiest cookie recipes I've came across so far. Butter, caster sugar and flour - that's all you need to make base for those delicious cookies, and the rest is up to your imagination and preferences. You can add raisins, cinnamon, orange or lemon zest and many other favourites. I suggest white chocolate and cranberries version.

      Source: "Bake" Rachel Allen (with my small change)


      Ciasteczka maślane

      Składniki:
      225g masła, w temperaturze pokojowej
      110g cukru pudru
      275g mąki
      50g żurawiny suszonej
      100g białej czekolady

      Piekarnik rozgrzać do 170oC.

      W dużej misce utrzeć masło mikserem na krem. Po chwili dodać cukier puder i zmiksować razem na jasną i puszystą masę. Dodać przesianą przez sito mąkę, żurawinę i czekoladę posiekaną na mniejsze kawałki i zmiksować do połączenia składników.

      Z ciasta formować ręką kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce do pieczenia w niewielkich odstępach, po czym lekko spłaszczyć każdą z nich tyłem wilgotnego widelca (jednocześnie tworząc wzorek).

      Piec przez około 15 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjąć z piekarnika, studzić chwilę na blaszce, a następnie przenieść na kratkę i wystudzić całkowicie.

      Smacznego!

      Ciasteczka maślane

       

      Simple Butter Cookies

      Ingredients:
      225g butter, room temperature
      110g caster sugar
      275g flour
      50g dried cranberries
      100g white chocolate, chopped

      Preheat the oven to 170oC.

      In a large bowl cream the butter with an electric mixer. After a moment add caster sugar and beat until the mixture is light and fluffy. Sift in the flour, cranberries and chopped white chocolate and mix until combined.

      Using your hands roll the dough into walnut-sized balls and place them on a baking tray slightly apart, then slightly flatten each one with the back of a moist fork.

      Bake for about 15 minutes, until light golden in colour. Remove from the oven, let cool a little bit on the baking tray, then transfer to a wire rack to cool completely.

      Enjoy!

      Ciasteczka maślane

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Proste ciastka maślane / Simple butter cookies”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 12 kwietnia 2013 09:47
  • niedziela, 07 kwietnia 2013
    • Wafle kajmakowe / Dulce de leche Wafers

      Jeden z najprostszych deserów, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Kiedyś wafle kajmakowe często pojawiały się na domowych imprezach, a przypomniałam sobie o nich, kiedy pewien ktoś poprosił mnie o prostsze przepisy :) Ten jest super-prosty, a może być nawet prostszy, gdy zamiast gotować własną masę, kupicie gotowca w postaci "krówki" w puszce.

      Źródło: przepis domowy



      One of the easiest desserts that I remember from my childhood. Dulce de leche wafers used to appear at the home parties very often, and now I remembered about them, when certain someone asked me to post some easier recipes here :) This one is super-easy, and it can be even easier, when you buy ready-made dulce de leche instead of cooking one from condensed milk.

      Source: home recipe


      Wafle kajmakowe

      Składniki:
      1 puszka (530g) mleka skondensowanego słodzonego
      1 opakowanie wafli*

      Puszkę z mlekiem wstawić do dużego garnka, zalać całkiem wodą i gotować na średnim ogniu przez 2,5-3 godziny. W czasie gotowania uzupełniać wyparowaną wodę tak, żeby puszka była cała czasy zakryta. Po ugotowaniu wyjąć puszkę z wody i wystudzić. Tak przygotowanym kajmakiem przekładać wafle, smarując dokładnie całą powierzchnię (układamy: wafel + masa +wafel + masa itd., kończąc waflem). Ja przed smarowaniem wykładam masę do miski i miksuję krótko - w ten sposób kajmak jest gładki i łatwo się rozsmarowuje. Tak przygotowane wafle należy obciążyć na kilka godzin, żeby warstwy się skleiły (ja stawiam je na ściereczce, na nich kładę deskę do krojenia, a deskę obciążam jeszcze dużym garnkiem z wodą). Przed podaniem pokroić w mniejsze kawałki.

      * u mnie to 4 płaty 28x28 cm

      Smacznego!



      Ingredients:
      1 can (530g) sweetened condensed milk
      1 pack wafers*

      Put the can into a large pot, cover completely with water and boil over medium heat for 2,5-3 hours. Refill the evaporated water during cooking so that the can is covered throughout the cooking time. When cooked, remove the can from the water and cool. Spread the wafers evenly with layers of so prepared dulce de leche (lay out: wafer +dulce + wafer + dulce etc., end with wafer). I transfer the dulce into a bowl and mix briefly with an electric mixer before spreading - that way it's smoother and spreads easily. So prepared wafers should be loaded for couple of hours to let the layers to put together (I put it on a clean cloth, place the chopping board on top and load everything with a big pot of water). Cut into smaller pieces before serving.

      * my pack has 4 wafers, 28x28 cm each

      Enjoy!

      Wafle kajmakowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 kwietnia 2013 10:39
  • poniedziałek, 25 marca 2013
    • Potrójnie czekoladowe bezowe ciasteczka

      Doskonały pomysł na wykorzystanie białek - chrupiący, bezowy wierzch i mocno czekoladowy, lekko ciągnący środek. Łatwo się robi i szybko znikają :)

      Źródło: Spoonful

      Bezowe ciastka

      Składniki (na około 25 ciastek):
      240g czekolady deserowej lub gorzkiej
      325g cukru pudru
      60g (niecałe pół szklanki) ciemnego kakao
      1 łyżka (10g) mąki kukurydzianej
      pół łyżeczki soli morskiej (używam takiej w młynku) lub 1/4 łyżeczki soli kuchennej
      3 białka dużych jaj (około 100-105g), w temperaturze pokojowej
      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Rozgrzać piekarnik do 190oC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      160g czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcią.
      80g czekolady posiekać nożem na drobne kawałki.

      W misce zmieszać dokładnie 130g (niecałą szklankę) cukru pudru, kakao, mąkę kukurydzianą i sól. Odstawić na bok.

      W osobnej misce ubić białka mikserem na wysokich obrotach, aż piana będzie tworzyła łagodne wierzchołki (prawie na sztywno). Wciąż ubijając, stopniowo, po jednej łyżce dodawać 130g (niecałą szklankę) cukru pudru. Ubijać dotąd, aż masa stanie się, gęsta, gładka i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przygotowaną wcześniej mieszankę z suchych składników oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować na gładką masę.

      Odstawić mikser i drewnianą łyżką wmieszać ostudzoną czekoladę (może być lekko ciepła) oraz kawałki posiekanej czekolady. Masa zrobi się bardzo gęsta.

      Pozostały cukier puder umieścić w miseczce. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczać grubo w cukrze pudrze i układać na blaszce do pieczenia w odległości 5 cm od siebie. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut - aż ciastka wyrosną i wierzch popęka. Studzić na kratce.

      Smacznego!

      Bezowe ciastka

      Bezowe ciastka

      Bezowe ciastka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Potrójnie czekoladowe bezowe ciasteczka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 marca 2013 09:41
  • wtorek, 19 marca 2013
    • Ciastka graham (Graham crackers)

      Graham crackers to amerykańskie ciastka z razowej mąki pszennej. Wymyślił je w 1829 roku, mieszkający w Bound Brook (New Jersey, USA) prezbiteriański pastor Sylvester Graham (tak - mąka graham to właśnie od jego nazwiska). Graham był wegetarianinem, zalecał spanie na twardym materacu, wietrzenie sypialni, zimne prysznice, noszenie luźnych, przewiewnych ubrań i ćwiczenia fizyczne. Ogólnie można by rzec, że zalecał zdrowy tryb życia, co się chwali, z tym że dodatkowo nasz wielebny chciał w ten sposób uwolnić człowieka od grzesznych myśli i czynów, a ciastka były jednym z elementów terapii.

      Ciastka graham wypieka się tradycyjnie w formie dużych płatów, dziurkowanych na całej powierzchni i podzielonych perforacją na prostokąty, które odłamuje się samemu. Oryginalnie są słodzone miodem, ale współczesne przepisy uwzględniają też cukier. Niektóre wersje zawierają cynamon (w cieście lub jako posypkę z cukrem na wierzchu) - jak widać, dzisiejsze wersje odbiegają od założenia, że ciastka miały być przede wszystkim zdrowe...

      Ja podzieliłam moją wersję od razu na osobne ciastka i nie dodawałam cynamonu (bardziej smakują mi z wanilią), ale w nawiasie daję opcję do wyboru (moim domownikom bardziej smakowały jednak z cynamonem).

      Źródło informacji: strona www Bound Brook
      Źródło przepisu: połączenie przepisów Marthy Stewart (baza) i wersji znalezionych on-line


      Składniki (na około 45 ciastek):
      210g (niecałe 1,5 szklanki) mąki pszennej
      130g (niecała 1 szklanka) mąki graham (razowa mąka pszenna, typ 1850)
      50g (niecałe pół szklanki) zarodków pszennych
      3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/2 łyżeczki soli
      226g masła, w temperaturze pokojowej
      160g (2/3 szklanki) brązowego cukru
      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego)
      45g (2 łyżki) miodu

      W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę graham, zarodki pszenne, sodę oczyszczoną i sól.
      W innej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii i miód i ponownie zmiksować. Następnie - ciągle miksując - dodawać stopniowo mieszankę mączną. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Podzielić ciasto na dwie części, uformować każdą w dysk, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut.

      Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (podsypując mąką w miarę potrzeby) na grubość 3-5 mm (czyli dość grubo), wyciąć ciastka dowolnego kształtu i podziurkować ich powierzchnię. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie do schłodzenia, na około 40 minut.

      Piekarnik nagrzać do 175oC. Ciastka piec przez 10-20 minut, przekręcając je co parę minut, żeby równo się upiekły. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek, ale grunt, żeby upiekły się na złoto (moje są nawet trochę ciemniejsze, bo lubię dobrze wypieczone).

      Ciastka można jeść same, ale świetnie nadają się też jako spód do tart i american pies.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciastka graham (Graham crackers)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 marca 2013 10:22
  • środa, 27 lutego 2013
    • Bezy czekoladowo-migdałowe z nutą pomarańczy

      Bezy inne niż wszystkie, których do tej pory próbowałam. Z bogatym, czekoladowo-migdałowym środkiem i dobrze wyczuwalnym aromatem pomarańczy.

      Źródło: Złota księga czekolady


      Składniki:
      4 białka (około 130-140g) w temperaturze pokojowej
      szczypta soli (1/8 łyżeczki)
      150g cukru
      125g gorzkiej czekolady, startej lub drobno posiekanej*
      100g płatków migdałowych, lekko oprażonych na patelni i wystudzonych
      skórka otarta z 1 pomarańczy

      Piekarnik rozgrzać do 130oC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić na bok.
      Białka ubić na sztywno, miksując na wysokich obrotach, pod koniec dodając sól. Zmniejszyć obroty do średnich i stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce, dokładnie zmiksować na aksamitną masę, w której będzie można formować wierzchołki. Wyłączyć mikser i delikatnie wmieszać czekoladę, płatki migdałowe (można zostawić trochę płatków do dekoracji) i skórkę z pomarańczy.
      Bezy układać łyżeczką na przygotowanej blaszce, w niewielkich odstępach (jeśli zostawiliście trochę płatków, to wierzch każdej bezy należy teraz nimi udekorować).
      Piec około 50 minut, aż stwardnieją z wierzchu. Wyłączyć piekarnik i zostawić je w środku do całkowitego ostygnięcia.

      * ja rozdrabniam ją ręcznym blenderem, w przystawce z ostrym nożem

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bezy czekoladowo-migdałowe z nutą pomarańczy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 27 lutego 2013 10:05
  • poniedziałek, 25 lutego 2013
    • Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i orzechami

      Słodkie, owsiane ciastka z nutą orzecha włoskiego.

      Źródło: Złota księga czekolady (z moimi zmianami)


      Składniki (na około 35 ciastek):
      300g mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1/4 łyżeczki soli
      250g masła w temperaturze pokojowej
      150-200g cukru*
      150-200g brązowego cukru*
      2 jajka
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      370g płatków owsianych
      250g białej czekolady, posiekanej na małe kawałki
      100g orzechów włoskich, grubo siekanych

      Piekarnik rozgrzać do 180oC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
      Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól wymieszać w misce.
      Masło utrzeć z cukrami na gładką masę. Wciąż ucierając, dodać jedno jajko, dokładnie wymieszać, potem dodać drugie jajko i znów dokładnie wymieszać. Następnie dodać ekstrakt z wanilii, potem mieszankę mączną i płatki owsiane. Dokładnie wszystko połączyć. Na koniec dodać czekoladę i orzechy i wymieszać drewnianą łyżką lub ręką.
      Na blaszce układać porcje ciasta - najlepiej użyć do tego łyżki do lodów (ok. 60 ml), ale jeśli takiej nie macie, to formujcie z ciasta kulki wielkości gałki lodów/piłki golfowej i układajcie na blaszce, delikatnie spłaszczając. Na 1 blachę zmieści się 9 ciastek (potrzebują miejsca, żeby trochę urosnąć).
      Piec 10-15 minut, aż zrumienią się na złoto. Po wyjęciu z piekarnika odstawić razem z blachą na około 10 minut do przestudzenia, a następnie przenieść na kratkę, żeby całkiem ostygły.
      

      * w oryginale podano 200g, ale jak dla mnie ciastka wychodzą zbyt słodkie, więc polecam zmniejszenie ilości cukru

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2013 11:04
  • piątek, 22 lutego 2013
    • Ciasteczka czekoladowe z kostką białej czekolady

      Połączenie mocno kakaowego ciasta ze słodką białą czekoladą w środku. Przepis znalazłam u Mileny (link niżej), a oryginał jest pomysłu Jamie'go Oliver'a. Obydwa przepisy troszkę się różnią, ponieważ Milena nie uwzględniła w swoim proszku do pieczenia (w oryginale jest self-raising flour, czyli mąka z dodatkiem proszku do pieczenia), ale obydwie znalazły swoich zwolenników u nas w domu, więc podaję różne opcje. Ciasto na te ciastka nie należy do najłatwiej współpracujących, bo rwie się przy wałkowaniu i łatwo rozpada, ale efekt jest wart tego, żeby się odrobinę pomęczyć :)

      Źródło: Jamie Oliver oraz dzismamochotena.blox.pl (obydwie wersje z moimi drobnymi modyfikacjami)


      Składniki na około 25 ciastek (Jamie*/Milena**):
      250g mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli / 250g mąki

      30g kakao
      140g masła w temperaturze pokojowej
      120g cukru pudru / 100g cukru pudru
      2 żółtka
      około 25 kostek białej czekolady

      Mąkę wymieszać z kakao (w wersji Jamie'go również z proszkiem do pieczenia i solą), przesiać przez sito. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki, jasny krem, dodać żółtka i ponownie utrzeć. Do kremu dodać mieszankę mączną i wyrobić jednolite ciasto (ja zazwyczaj dodaję odrobinę śmietany, jeśli ciasto nie chce się dobrze połączyć). Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut do godziny.

      Piekarnik nagrzać do 190oC. Ciasto rozwałkować i wyciąć okrągłe kształty (szklanką lub wykrawaczką, jak na pierogi). Formować ciastka: na krążku ułożyć kostkę czekolady, przykryć drugim krążkiem i zlepić boki (np. widelcem lub palcem). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie muszą być daleko od siebie, bo rosną minimalnie). Piec przez 10-14 minut - nie dłużej, żeby nie przesuszyć (ciastka powinny zostać miękkie).

      Ciastka są pyszne zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu.

      * wyjdą delikatne i kruche
      ** będą bardziej intensywne, cięższe, zapychające

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka czekoladowe z kostką białej czekolady”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lutego 2013 08:32
  • czwartek, 08 listopada 2012
    • Odkurzacze (dammsugare)

      Natknęłam się na nie czytając szwedzki kryminał, w którym jeden z bohaterów zajadał je pasjami. Zaintrygowała mnie nazwa, więc szybko wygooglałam sobie zdjęcie tego przysmaku, żeby wiedzieć o czym czytam, a potem przepis, żeby móc go spróbować.

      To jeden z najpopularniejszych słodkich przysmaków w Szwecji. Odkurzacze są też znane jako punschrulle, araksrulle (od nazw alkoholi - punsch i arak - i rulle - drążek do rolet) albo sakring - bezpieczniki. Są proste w przygotowaniu, trzeba tylko odłożyć sobie trochę skrawków ciasta przy okazji innych wypieków. Smakują trochę jak nasza bajaderka, tylko z dodatkiem marcepanu. U nas odkurzacze można dostać np. w sklepach Ikea, ale zrobione samodzielnie smakują o niebo lepiej :)

       

      Źródło: Receptcentralen


      Składniki (na 10-15 sztuk):
      75 g masła w temperaturze pokojowej
      125 g okruchów z ciasta lub ciastek*
      3 łyżki drobnego cukru
      1 łyżka cukru pudru
      1 łyżeczka ciemnego kakao
      2 łyżeczki Punschu** lub araku (dałam arak)
      200-250 g zielonego marcepanu (ja nabyłam zwykły i ufarbowałam barwnikiem w żelu)
      100 g gorzkiej czekolady

      Masło utrzeć mikserem na gładką, jasną masę. Dodać okruchy z ciasta, cukry, kakao i alkohol. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce, by masa trochę stężała (na tyle, by można było ją formować), na około 30 minut. Po tym czasie formować z ciasta ruloniki, mniej więcej wielkości 2x5 cm. Marcepan rozwałkować na prostokąt grubości 2-3 mm (ja podsypywałam delikatnie cukrem pudrem, żeby się nie kleił do deski) i wyciąć z niego paski do pokrycia przygotowanych ruloników. Zawijać ciasteczka w marcepan (wzdłuż dłuższego boku), zlepiając krótkie końce. Marcepan jest plastyczną masą, z którą dobrze się pracuje i końce można tak docisnąć, by nie było widać łączeń. Po zlepieniu można jeszcze poprawić kształt odkurzaczy, formując je w rękach, jak plastelinę :) Ułożyć na talerzu/tacce/blaszce i odstawić w chłodne miejsce, żeby stężały.

      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej końce odkurzaczy, pozostawić do stwardnienia na papierze do pieczenia.

      Przechowywać w lodówce.

      Smacznego!

      * ja użyłam okrawków, które zostały mi z ciasta czekoladowego i ciasta red velvet, ale możecie użyć innych rodzajów, np. biszkoptu, brownie, co tylko macie pod ręką

      ** Punsch to tradycyjny likier szwedzki, produkowany na bazie araku; jednym z najbardziej znanych jest Flaggpunsch; nie mylić z ponczem!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Odkurzacze (dammsugare)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 listopada 2012 08:44
  • poniedziałek, 24 września 2012
    • Twarde piegusy

      Miałam ochotę na coś baaardzo czekoladowego, więc zaczęłam wertować zestaw książek zawalających biurko i znalazłam zdjęcie super-czekoladowych ciastek, ciemnych od kakao i wyglądających na dość miękkie w środku i ciągnące... No cóż, czasem zdjęcia zupełnie odbiegają od rzeczywistości ;) Z ciastek bardzo czekoladowych wyszły twarde i kruche, w dodatku okazało się, że w przepisie nie ma ani grama kakao, a na zdjęciu jest ewidentnie coś innego (ale chyba tego przepisu w książce w ogóle nie ma). Niemniej były bardzo smaczne, a po drobnej modyfikacji wyszły z nich prawie Piegusy. Polecam dla lubiących łamanie zębów ;)

      Źródło inspiracji: Desery. Od najprostszych po wykwintne Pierre Herme


      Składniki (na około 20 ciastek):
      110 g miękkiego masła
      110 g brązowego cukru
      100 g cukru pudru
      1 jajko
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      225 g mąki
      pół łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli
      50 g czekolady deserowej
      50 g czekolady mlecznej
      50 g rodzynek
      (opcjonalnie można też dodać orzechy)

      Piekarnik rozgrzać do 170oC. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

      W misce utrzeć masło z brązowym cukrem i cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować do połączenia składników. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać, a następnie dodawać stopniowo tę mieszankę do masy maślanej, ucierając całość drewnianą łyżką, aż wszystko się połączy. Czekolady posiekać na drobne kawałki i wmieszać do ciasta razem z rodzynkami.

      Łyżką odmierzać porcje ciastek - układać kulki ciasta na blasze, w odstępach kilkucentymetrowych, a następnie spłaszczyć je wypukłą stroną łyżki (zanurzanej w wodzie, żeby się nie kleiła).

      Piec przez około 20-25 minut, aż będą kruche z wierzchu i zrumienione na całej powierzchni. Studzić na kratce.

      Polecam też te ciastka na ciepło - prosto z piekarnika - wtedy są chrupiące z wierzchu, a nadal miękkie w środku, z rozpływającymi się kawałkami czekolady. Po ostudzeniu twardnieją.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Twarde piegusy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 września 2012 11:40
  • piątek, 15 czerwca 2012
    • Ciasteczka z czekoladą

      Doskonałe chocolate chip cookies - chrupiące z wierzchu, przyjemnie miękkie w środku, z dużymi kawałkami czekolady i dość duże, żeby zaspokoić pragnienie na coś słodkiego.

      Źródło: Kuchnia Nigella Lawson (moja modyfikacja przy czekoladzie)


      Składniki (na około 15 dużych ciastek):
      150g miękkiego masła
      125g jasnego cukru trzcinowego
      100g drobnego cukru
      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      1 zimne jajko
      1 zimne żółtko
      300g mąki
      pół łyżeczki sody oczyszczonej
      200g czekolady mlecznej

      Piekarnik rozgrzać do 170oC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

      Masło roztopić w rondelku i odstawić, żeby trochę przestygło. Oba rodzaje cukru wsypać do miski, wymieszać i zalać masłem. Dokładnie wymieszać.*
      Dodać ekstrakt waniliowy, jajko i żółtko i zmiksować na lekką, kremową masę.
      Mąkę przesiać przez sito, zmieszać dokładnie z sodą, po czym powoli dodawać do ciasta, mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać kawałki czekolady.

      Na blaszce układać dość duże porcje ciasta - najlepiej użyć do tego łyżki do lodów (ok. 60 ml), ale jeśli takiej nie macie, to formujcie z ciasta kulki wielkości gałki lodów i układajcie na blaszce, delikatnie spłaszczając. Na 1 blachę zmieści się 9 ciastek (potrzebują miejsca, żeby trochę urosnąć). Pozostałe ciasto na czas pieczenia pierwszej blachy odstawić do lodówki.
      Ciastka piec przez około 15-20 minut, aż zrumienią się na brzegach.
      Po upieczeniu zostawić przez 5 minut na blaszce, a następnie przenieść na kratkę do całkowitego ostudzenia.

      Przechowywać w szczelnym pojemniku do 5 dni.

      Smacznego!

      * Ciastka można zrobić przy użyciu miksera lub wymieszać ciasto dużą, drewnianą łyżką - wypróbowałam obydwa sposoby i za każdym razem wyszły bardzo dobre.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 15 czerwca 2012 11:07

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl