Piekarnik - sprawdzone przepisy

Ciasta z owocami

  • wtorek, 28 czerwca 2011
    • Kruche ciasto z agrestem i bezą

       

      Pierwsze podejście do tego ciasta wszyscy uznali za udane :)
      Kwaskowa masa agrestowa dobrze uzupełnia się ze słodką bezą, całość jest lekka (oczywiście nie mam tu na myśli kalorii...) i szybko znika z talerzy. To dobra propozycja na lato. Polecam!

      Składniki na ciasto:

      1-1 1/4 szklanki mąki
      3 łyżki cukru
      1 łyżka cukru wanilinowego
      1 jajko
      1/2 łyżki mleka
      1/3 kostki zimnego masła

      Masa agrestowa:

      750 g agrestu
      3/4 szklanki cukru
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      3 łyżki wody

      Beza:

      3 białka
      1/2 szklanki cukru

      Zagnieść kruche ciasto z podanych składników, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20 minut. Po ochłodzeniu rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm, nakłuć widelcem i odstawić do lodówki (na czas rozgrzewania piekarnika).
      Rozgrzać piekarnik do 180oC. Ciasto piec 15 minut z obciążeniem (na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub groch), a potem bez obciążenia (i bez papieru) przez kolejne 10 minut lub do złotego koloru.

      Masa: agrest sparzyć , obrać z szypułek, pokroić na połówki i podsmażyć z cukrem, a następnie zmiksować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie, dodać do agrestu i zagotować.
      Masę wyłożyć na upieczony, lekko ostudzony spód.

      Beza: białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier małymi porcjami. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na agrest.

      Całość zapiec na złoty kolor (około 30 minut).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z agrestem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 czerwca 2011 20:15
  • poniedziałek, 08 listopada 2010
    • Ciasto z połówkami jabłek / Apple-halves cake

      To ciasto z całymi połówkami jabłek – nieprzetworzonymi, bez dodatków. Robi się je bardzo łatwo i szybko, a jeszcze szybciej znika :) Do tego bardzo łatwo się dzieli - dzięki połówkom jabłek, które wyznaczają porcje.

      Jest to jedno z baaaardzo nielicznych ciast, których brzegi mi smakują - chyba na równi ze środkiem :)



      It's a cake with apple halves - raw, unprocessed, with no extra ingredients. It's very easy and quick to make, and it disappears even quicker :) It's also easy to divide thanks to apple halves that mark the portions.


       

      Składniki:
      2,5 szklanki (420g) mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      250g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
      1 serek homogenizowany, waniliowy (200g) - schłodzony
      6 kwaśnych jabłek (np. boskoop, szara reneta)
      1 szklanka (170g) cukru pudru
      1,5 łyżki śmietany

      Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Foremkę o wymiarach 20x30 cm posmarować masłem i wysypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia).

      Mąkę zmieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito na stolnicę, dodać masło i serek, szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować jedną część ciasta i wyłożyć nią dno i boki blaszki (mniej więcej do 2/3 wysokości).

      Jabłka obrać ze skórki, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto "dupkami" do góry :) (w podanej blaszce mieszczą się 4 rzędy po 3 jabłka).

      Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta i ponakłuwać wierzch widelcem.

      Piec przez około 60 minut, aż ciasto równomiernie się zrumieni.

      Cukier puder wymieszać ze śmietaną i takim lukrem zalać gorące ciasto. Odstawić, żeby lukier zastygł. Ciasto jest świetne i na ciepło, i po ostygnięciu.

      Smacznego :)
      

       

      Apple-halves cake

      Ingredients:
      420g flour
      1 tsp baking powder

      250g cold unsalted butter, cut into small pieces
      200g vanilla flavoured homogenized cheese - cold
      6 sour apples (ex. rennet)
      170g icing sugar
      1,5 tbsp sour cream

      Preheat the oven to 180 C. Grease and flour a 20x30 cm baking pan (or line it with parchment paper).

      Combine flour and baking powder and sift onto the pastry board. Add butter and homogenized cheese, and quickly knead it into a smooth dough. Divide it in half. On a lightly floured work surface, roll out one half of dough and fit it into baking pan (reaching about 2/3 of the pan hight - or high enough to cover an apple half).

      Peel, halve and core apples. Place them on the dough - round part up (you should have 3 rows of 4 halves.

      Roll out the other half of the dough and cover apple halves with it, sticking egdes together. Prick the dough with a fork.

      Bake for about 60 minutes, until the cake is evenly browned.

      Mix icing sugar with sour cream and pour it onto the warm cake. Let set and cool a bit before serving (it tastes great both warm and cooled).

      Enjoy:)
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z połówkami jabłek / Apple-halves cake”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 listopada 2010 14:47
  • poniedziałek, 24 sierpnia 2009
    • Ciasto z gruszkami

      Kolejny przepis z menu urodzinowego. Ciasto przepyszne - mokrutkie, soczyste, słodkie, po prostu niebo w gębie :) Na pewno wpisze się na stałe w zestaw ciast domowych.
      Przepis oczywiście wg Dorotus.

      Co do ekstraktu, który widnieje w przepisie - jest robiony domowym sposobem, również wg przepisu rzeczonej Pani D. :)  W wolnej chwili cyknę mu parę fotek i wrzucę na bloga. Taki ekstrakt można też kupić, choć raczej w nielicznych sklepach (głównie Allegro) i raczej do tanich nie należy.


      Składniki na ciasto:

      280g mąki pszennej
      szczypta soli
      100g cukru pudru
      115g masła (pokrojone w małe kawałki)
      1 jajko
      1 żółtko
      kilka kropli ekstraktu waniliowego
      2-3 łyżeczki zimnej wody

      Mąkę przesiać przez sitko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

      Składniki na nadzienie:

      4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
      60g pokruszonych ciastek amaretti (można kupić np. w Lidlu)
      600-700g gruszek
      1 łyżeczka cynamonu
      80g rodzynek
      2-3 łyżki brązowego cukru
      cukier puder do oprószenia

      3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć do płytkiej formy o wymiarach (mniej więcej) 20x25 cm, formując po bokach niezbyt wysokie boki. Na cieście rozsmarować dżem, a na dżem wysypać pokruszone amaretti. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć równo na ciastkach. Następnie posypać całość cynamonem, rodzynkami, a na końcu brązowym cukrem.

      Z pozostałego ciasta utoczyć cienkie wałeczki i ułożyć kratkę na cieście.

      Piec około 50 minut w temperaturze 190oC, aż ciasto nabierze złotego koloru (można przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypiekło od góry).

      Smacznego!


      Przed włożeniem do piekarnika...



      ...i przed zjedzeniem :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z gruszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 sierpnia 2009 21:35

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl