Piekarnik - sprawdzone przepisy

Kruche i półkruche

  • środa, 09 stycznia 2013
    • Kruche ciasto słodkie - przepis podstawowy

      Z tego przepisu korzystałam już wielokrotnie - jest prosty, ciasto wychodzi przepyszne i pasuje do różnych owoców - wystarczy odrobina wyobraźni, a deser gotowy. Można użyć go do ciast owocowych typu apple pie, do tart, tartaletek itp.

      Ważna uwaga do przelicznika wagowego: przy mące w oryginale podano cups, które przeliczyłam na gramy przy pomocy wagi kuchennej (amerykańskie miarki - cupy - dostałam kiedyś w prezencie), przy maśle natomiast podano sticks, których wagę wygooglałam w internecie.

      Źródło: Martha Stewart "Martha's American Food" (Martha w swoim przepisie podaje sposób maszynowy, ale ja przedstawiam ręczny)


      Składniki:
      420g mąki pszennej
      1 łyżeczka soli
      1 łyżka cukru
      260g zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki
      1/4 - 1/2 szklanki lodowatej wody*

      Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, zmieszać z solą i cukrem. Dodać masło i posiekać nożem z mąką. Można też rozetrzeć je koniuszkami palców. Po wymieszaniu całość powinna przypominać duże okruchy. Dodać wodę, rozlewając ją równo po "okruchach" - zaczynając od 1/4 szklanki, a resztę dodając w miarę konieczności (czyli jeśli składniki nie będą chciały się połączyć), po 1 łyżce. Szybko zagnieść jednolite ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Zawinąć w folię spożywczą, formując w dysk i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

      Ciasto można też przechowywać w zamrażarce przez miesiąc (przed użyciem rozmrozić przekładając je na noc do lodówki).

      Smacznego!

      * używam zimnej wody (z lodówki) z kostkami lodu

       

      Propozycje podania :)

      Cherry Pie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto słodkie - przepis podstawowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 09 stycznia 2013 09:45
  • środa, 13 czerwca 2012
    • Tarta cytrynowa z bezą

      Wstyd się przyznać, ale nie zrobiłam jej jeszcze ani razu - to domena Aśki. Jak tak dalej pójdzie, to przejmie zaraz i tego bloga ;) Jeśli dobrze pamiętam, to jest to jedno z tych ciast, którymi karmiła Karola przed zaręczynami. Widać podziałało, więc dziewczyny - róbcie lemon meringue pie dla Waszych chłopaków! :)
      Tarta doskonale łączy słodkie ciasto i bezę z kwaskowym budyniem cytrynowym.

      Źródło: mojewypieki.blox.pl


      Składniki na spód:

      175g mąki pszennej
      100g zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki
      1 łyżka cukru pudru
      1 żółtko (białko odłożyć na bezę)

      Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

      Piekarnik nagrzać do 180oC. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
      Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć równomiernie na dno formy i część boków (mniej więcej do połowy wysokości), oprószyć delikatnie mąką, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć grochem (fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia). Wstawić do piekarnika i piec przez około 12-15 minut. Po tym czasie usunąć papier wraz z grochem i piec kolejne 20 minut, do złotego koloru (aż ciasto będzie prawie upieczone). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

      Składniki na budyń cytrynowy:

      2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
      100g cukru
      skórka otarta z 2 cytryn
      125 ml (pół szklanki) soku z cytryny (2-3 cytryny)
      sok z 1 pomarańczy
      85g masła, pokrojonego w kawałki
      3 żółtka (białka odłożyć na bezę)
      1 jajko

      W rondlu wymieszać mąkę, cukier i skórkę z cytryny, dodać sok z cytryny.
      Sok z pomarańczy uzupełnić do 200 ml (do 4/5 szklanki) i dodać do rondla. Całość zagotować, mieszając, aż zgęstnieje. Gdy masa zacznie wrzeć, zdjąć rondel z ognia, dodać masło i wymieszać, aż wszystko się połączy. Następnie dodać żółtka i jajko, wymieszać. W razie potrzeby można jeszcze dosłodzić. Całą mieszankę ponownie umieścić na średnim ogniu i podgrzewać, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Ciepły budyń wylać na spód.

      Składniki na bezę:

      4 białka
      200g drobnego cukru
      2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Piekarnik nagrzać do 180oC.
      Białka ubić na sztywno mikserem (wysokie obroty). Do tak ubitych białek dodawać cukier po jednej łyżce, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.

      Bezę wyłożyć na ciepły budyń (można uformować ją w ozdobne wierzchołki). Piec przez 20 minut, aż beza będzie krucha z wierzchu (ale w środku nadal piankowa). Ostudzić, odczekać około 2 godziny, zjeść :)

      Smacznego!

      Zapisz

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta cytrynowa z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 13 czerwca 2012 08:09
  • środa, 14 marca 2012
    • Placek kruszonkowy

      ... i przypomnienie o konkursie :)

      Jeśli jesteście miłośnikami kruszonki, to ta propozycja jest dla Was, bo... to ciasto składa się z samej kruszonki :D przełożonej dodatkowo marmoladą. Ciasto jest słodkie, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. Jest doskonałe ze szklanką mleka, ale dobre będzie też np. z kulką lodów waniliowych.

      Źródło inspiracji: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy Jan Czernikowski, Warszawa 1966 r.


      Składniki:

      500g mąki pszennej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      250g cukru
      200g (1 kostka) masła
      2 jajka
      3 łyżki ulubionej marmolady

      Piekarnik rozgrzać do 175-180oC. Foremkę o wymiarach 20x30 cm (może być też trochę większa) posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki (oprócz marmolady) i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części - jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno foremki (z małym rantem), a następnie posmarować marmoladą. Drugą część pokruszyć na wierzch (ja czasem do robienia kruszonki używam tarki z dużymi oczkami - ułatwia i przyśpiesza sprawę). Piec do zrumienienia, przez około 45 minut.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Placek kruszonkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 14 marca 2012 19:12
  • piątek, 10 czerwca 2011
    • Tarta z truskawkami

      Przygotowana na kruchym spodzie wg przepisu Michel'a Roux (Ciasta pikantne i słodkie). Wyśmienita na lato, nie za słodka, z podanej ilości starcza jednak tylko po kawałku na 6 osób :(

      Składniki na ciasto kruche:

      130 g mąki tortowej
      50 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
      50 g cukru pudru, przesianego przez sitko
      szczypta soli
      1 jajko w temperaturze pokojowej

      Pozostałe:

      około 500 ml śmietany kremówki
      cukier puder do smaku (u mnie 2 łyżki)
      truskawki

      Surowe ciasto dobrze jest przygotować sobie dzień wcześniej.
      Na stolnicy usypać górkę z mąki, dodać masło, cukier puder i sól. Wymieszać wszystko czubkami palców, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Zrobić w cieście wgłębienie i wbić do niego jajko. Ponownie wyrabiać końcami palców, aż będzie zwarte. Dalej ugnieść całość na gładką masę, zrobić z kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny (najlepiej na noc).
      Odwinąć ciasto z folii, rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm, wylepić ciastem foremkę do tarty (około 24 cm - może być bez wyjmowanego dna, bo ciasto łatwo odchodzi od formy ceramicznej posmarowanej masłem). Wstawić do lodówki na min. 20 minut.
      Nagrzać piekarnik do 190oC. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć pergaminem, wysypać kulki do pieczenia lub groch/fasolę i piec z takim obciążeniem przez około 20 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier i piec drugie 20 minut (lub do złotego koloru). Po upieczeniu ostudzić.

      Śmietanę ubić mikserem razem z cukrem pudrem na gęstą masę. Wyłożyć na ostudzone ciasto, na wierzch ułożyć umyte truskawki.
      Można posypać cukrem pudrem.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2011 18:49
  • sobota, 28 maja 2011
    • Ciasto z rabarbarem i truskawkami z kruszonką / Rhubarb-strawberry shortcrust

      Pieczone przez nas (a raczej przez Dżoanę) po raz drugi. Ciasto nazwane przez rodziców "dobre, ale..."... hmm wg mnie niczego mu nie brakuje, ALE przecież każdy ma inny gust :)
      To konkretne "ale" dotyczyło tego, że było dla nich za słodkie - woleliby czuć w nim więcej kwaśnego rabarbaru, tak więc dzisiaj ich "ale" zostało uwzględnione.

      Źródło: Kwestia Smaku (nasza modyfikacja nadzienia)



      Baked by us (or should I say by Joanna) for the second time. This cake was called by our parents "good, but..." humph I think it lacks nothing, BUT everyone has different taste, right? :)
      This particular "but" was that the cake was too sweet for them - they would rather taste more of the rhubarb's sourness.

      Source: Kwestia Smaku (with our modification of the filling)


      Składniki na kruchy spód:

      150g mąki pszennej
      100g mąki ziemniaczanej
      50g cukru
      150g zimnego masła
      1 jajko

      Składniki na nadzienie:

      500g rabarbaru
      5 łyżek cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      1/2-3/4 słoika konfitury/dżemu truskawkowego (u nas domowy)

      Składniki na kruszonkę:

      150g mąki pszennej
      50g mąki ziemniaczanej
      50g cukru
      125g zimnego masła

      Formę (u nas okrągła o średnicy 28 cm) posmarować masłem lub odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia.

      Spód: do miski przesiać mąki, dodać cukier, masło w kawałkach i jajko. Rozetrzeć masło z pozostałymi składnikami palcami, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć nim dno i część boków formy. Spód nakłuć widelcem i wstawić całość do lodówki.
      Nagrzać piekarnik do 160oC.

      Ciasto piec przez około 25 minut (na bladozłoty kolor). Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 180oC.

      Rabarbar oczyścić i pokroić na mniejsze (1-2 cm) kawałki, a następnie wymieszać z cukrami i dżemem. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto.

      Kruszonka:
      Do drugiej miski przesiać mąki, dodać cukier i masło w kawałkach. Wszystko rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka, którą należy posypać nadzienie.

      Całość wstawić do piekarnika na 35-40 minut (piec na złoty kolor).
      Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Smacznego!

       

      Rhubarb-strawberry shortcrust

      For the shortcrust base:

      150g flour
      100g potato flour
      50g sugar
      150g cold butter
      1 egg

      For the filling:

      500g rhubarb
      5 tbsp sugar
      2 tsp vanilla sugar
      1/2-3/4 jar strawberry jam (we use homemade)

      For the shortcrust topping:

      150g flour
      50g potato flour
      50g sugar
      125g cold butter

      Grease a round 26 cm form with butter or oil and line with parchment paper.

      Shortcrust base: sift both flours into a bowl, add sugar, butter cut into pieces and egg. Rub everything with your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs and quickly knead into a smooth dough. Roll it out and press into the bottom and part of the form's sides. Prick the bottom with a fork and put the form in the fridge.
      Preheat the oven to 160oC.

      Bake the base for about 25 minut (until pale golden in colour). Take it out of the oven and increase the temperature to 180oC.

      Filling: wash the rhubarb and cut into smaller pieces (1-2 cm), then mix it in a bowl with sugars and jam. Spread it onto the prebaked cake.

      Topping: sift the flours into a bowl, add sugar and butter cut into pieces. Rub everything with your fingertips until it resembles fine breadcrumbs. Sprinkle the filling with so prepared shortcrust topping.

      Put the cake into the oven and bake for about 35-40 minut (until golden in colour). Take out of the oven and allow to cool. Sprinkle with castor sugar before serving.

      Enjoy!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z rabarbarem i truskawkami z kruszonką / Rhubarb-strawberry shortcrust”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 28 maja 2011 15:54
  • sobota, 04 września 2010
    • Szarlotka tradycyjna

       

      Po dłuższej przerwie powracam z przepisem domowym na szarlotkę. Przepis pochodzi z głowy Mamy :) Prosta, przepyszna, lekko kwaskowa szarlotka... mniam :) Chodziła za mną już od jakiegoś czasu.

      Składniki na ciasto:
      3 szklanki (około 500g) mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 szklanki (110g) cukru
      200g masła
      3 żółtka
      1/2 szklanki (125 ml) śmietany 18%

      Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części - jedną częścią wyłożyć foremkę (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką, u nas okrągła o średnicy 26 cm), nakłuć widelcem, na to wyłożyć jabłka*, a następnie przykryć drugą częścią ciasta i nakłuć widelcem.

      * Masę z jabłek przygotowujemy do smaku, wedle uznania :) W naszym przypadku to: 1 kg kwaśnych jabłek (np. antonówka lub szara reneta), obranych ze skórki i startych na tarce o grubych oczkach, doprawionych do smaku cukrem i cynamonem.

      Piec w temperaturze 180oC przez około 45 minut.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka tradycyjna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 04 września 2010 14:54
  • czwartek, 05 sierpnia 2010
    • Tarta cytrynowa Dorotus

      To moja pierwsza tarta, ale zdecydowanie nie ostatnia :) Mam zamiar wypróbować różne przepisy na tarty cytrynowe, dlatego od razu w tytule podaję skąd wzięłam przepis - pierwszy wybór padł rzecz jasna na Dorotus - jej przepisy zawsze się sprawdzają, więc nie było ryzyka, że nie wyjdzie. A musiała wyjść, bo było to kolejne ciasto dla gości imieninowych Taty.
      Przepis znajdziecie w książce Doroty oraz na jej blogu.
      A propos tart - ostatnio robiłam też pyszną tartę wg Michela Roux (w dwóch wersjach: ze świeżymi morelami i ze śliwkami) - niebo w gębie, że się tak wyrażę, ale nie doczekały zdjęcia :) Następnym razem obiecuję się podzielić przepisem.
      Zdecydowanie muszę zakupić dobrą foremkę do tart - będzie potrzebna :)


      Składniki na spód:
      195g mąki pszennej
      2 łyżki cukru pudru
      115g masła
      1 żółtko
      1 łyżka soku z cytryny

      Składniki na masę cytrynową:
      5 jajek
      120g drobnego cukru
      200 ml śmietany kremówki
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      skórka otarta z 2 cytryn
      150 ml soku z cytryny

      Wszystkie składniki na spód włożyć do miski, wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

      Wszystkie składniki na masę cytrynową zmiksować.

      Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy do tarty o średnicy 24 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem), posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Nakłuć ciasto widelcem, położyć na nim papier do pieczenia, a na papier wysypać groch (dla obciążenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć groch i papier i podpiec samo ciasto jeszcze przez 5 minut.

      Na podpieczony spód wylać masę cytrynową i piec 30 minut w temperaturze 180oC, do ścięcia wierzchu. Można przykryć tartę folią aluminiową, żeby się nie przypiekła od góry. Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta cytrynowa Dorotus”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 sierpnia 2010 17:45

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl