Piekarnik - sprawdzone przepisy

Batony i krajanki

  • niedziela, 03 marca 2013
    • Ciasto milionera / Millionaires' Shortbread

      Kruche ciastko, karmel, czekolada... czy coś Wam to przypomina? :) Tak! To ciasto smakuje jak popularny batonik, który pewnie każdy z Was zna. Z tym, że oczywiście zrobiony własnoręcznie jest jeszcze lepszy!

      Caramel Shortbread, Caramel Squares, Caramel Slice, Millionaires Shortbread, Millionaires Slice, Wellington Slice, Wellington Squares - te wszystkie nazwy to właśnie nasze Ciasto Milionera. Ponoć oryginał wywodzi się ze Szkocji (chociaż inne źródła podają, że z Australii, a jedna z nazw wskazywałaby na Nową Zelandię), a nazwę zawdzięcza bogatemu smakowi. Myślę, że złoty kolor ciasta i karmelu też może mieć tu coś wspólnego z pochodzeniem nazwy :)

      Źródło: przepis własny, w oparciu o różne przepisy z książek i Internetu


      Cookie, caramel and chocolate... This cake tastes like a popular candy bar, known probably by most (if not all) of you :) But of course hand-made tastes even better!

      Caramel Shortbread, Caramel Squares, Caramel Slice, Millionaires' Shortbread, Millionaires' Slice, Wellington Slice, Wellington Squares - so many names for one delicoius cake. Apparently original recipe comes form Scotland (though other sources say that it was Australia, and one of the names indicates New Zeland), and it owes "Millionaires'" part to its reach flavor (I think that it could also be for the golden colour of the shortbread and caramel).

      Source: my own recipe, based on a few different recipes found in cookbooks and online


      Składniki na ciasto:
      145g masła, w temperaturze pokojowej
      180g (1 i 1/4 szklanki) mąki
      50g (1/4 szklanki) drobnego cukru
      pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

      Składniki:
      150g masła
      115g drobnego cukru
      3 łyżki syropu kukurydzianego
      400g mleka skondensowanego, słodzonego
      165g czekolady gorzkiej
      35g czekolady mlecznej

      Piekarnik rozgrzać do 180oC. Foremkę o wymiarach 21x25 cm (lub podobnej wielkości) posmarować cienką warstwą oleju i wyłożyć papierem do pieczenia.
      Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i miksować do czasu, aż zaczną się łączyć w jednolite ciasto (ja przestałam miksować, gdy zaczęły powstawać większe zbitki ciasta). Wyłożyć ciasto równomiernie do naszykowanej formy, docisnąć do dna i wyrównać wierzch łyżką.
      Piec przez 20-25 minut, na jasnozłoty kolor. Lekko przestudzić*.

      W międzyczasie przygotować krem toffi: masło, drobny cukier, syrop kukurydziany i mleko skondensowane umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając**, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5-10 minut, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając (żeby się nie przypaliła). Lekko przestudzić* i rozprowadzić równomiernie na przygotowanym spodzie. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i schłodzić, aż toffi stężeje.

      Na koniec przygotować polewę czekoladową: oba rodzaje czekolady rozpuścić w kąpieli parowej (do garnka wlewamy trochę wody, stawiamy na gazie, na garnku ustawiamy drugie naczynie tak, żeby nie stykało się z wodą - ja używam miseczki do rozpuszczania czekolady; do tego drugiego naczynia wkładamy połamaną na kostki czekoladę), lekko przestudzić, rozprowadzić równomiernie na warstwie toffi, wygładzić, schłodzić.

      Ciasto przechowywać w lodówce.
      Można je wyjąć na ok. 10-20 minut przed podaniem - wtedy toffi będzie się trochę bardziej ciągnęło.

      Smacznego!

      * ważne, żeby ciasto i masa przy łączeniu miały podobną temperaturę
      ** do mieszania używam drewnianej szpatułki z prostym zakończeniem, która dobrze zbiera wszystko z dna rondla

      Millionaires' Shortbread

      For the shortbread:
      145g unsalted butter, room temperature + more for greasing
      180g flour
      50g superfine sugar
      1/2 tsp vanilla extract

      For the caramel and topping:
      150g unsalted butter
      115g superfine sugar
      3 tbsp dark corn syrup
      400g canned sweetened condensed milk
      165g semisweet chocolate
      35g milk chocolate

      Preheat the oven to 180 C (350 F). Lightly grease a 21x25 cm (ca. 8x9 inch) shallow cake pan with butter (or vegetable oil) and line it with parchment paper.
      To make the shortbread, place butter, flour, superfine sugar and vanilla extract in a bowl and mix untill they begin to bind together
       (you can use food processor or electric mixer). Press the dough evenly into the prepared pan and smooth the top with a spoon.
      Bake in the preheated oven for 20-25 minutes, until golden. Set aside to cool slightly*.

      Meanwhile, make the caramel filling: place the butter, superfine sugar, corn syrup and condensed milk in a pan and heat gently, stirring constantly**, until the sugar dissolves. Bring to a boil and simmer for 5-10 minutes, stirring constantly, until the mixture thickens. Cool slightly* and pour evenly over the shortbread. Leave to cool and chill in the refrigerator until firm.

      For the topping: brake both types of chocolate into pieces and melt in a heatproof bowl set over (not in) a pan of simmering water. Let cool slightly. Pour lukewarm chocolate over the cold caramel, spreading evenly. Chill in the refrigerator until set. Cut into squares or bars.

      You can remove the cake from the refrigerator 10-20 minutes before serving - the caramel will be a little bit more gooey that way.

      Enjoy!

      * it's important that both shortbread and toffi have similar temperature when being put together
      ** I use a straight-edged wooden spatula to scrape the bottom of the soucepan


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto milionera / Millionaires' Shortbread”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 marca 2013 10:31
  • wtorek, 22 czerwca 2010
    • Batony śniadaniowe

      Tym razem w wykonaniu siostry J.
      Batony są pyszne i - nie licząc mleka skondensowanego - bardzo zdrowe i pożywne :)

      Przepis jest w naszych zbiorach z 2 źródeł: z książki Nigella ekspresowo i z blogu Dorotus (za którą dalej cytuję).

      Składniki:
      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400g)
      250g płatków owsianych
      75g wiórków kokosowych
      100g suszonej żurawiny
      125g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
      125g niesolonych fistaszków

      Mleko lekko podgrzać w rondelku. Pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu, a następnie dolać do nich ciepłe mleko i dobrze wymieszać.
      Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę i wyrównać (nie dociskać).
      Piec około 60 minut w temperaturze 130oC. Po około 15 minut od wyjęcia pokroić.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 czerwca 2010 18:10
  • sobota, 19 czerwca 2010
    • Czarno-białe ryżowe batony

      Dieta leci swoim torem, a w tak zwanym międzyczasie coś na osłodę :) To pierwszy przepis z cudownego prezentu jaki dostałam od mojego Ulubionego Kolegi - Easy Chocolate - M. jeszcze raz dzięki, choć pewnie tego blogu nie czytasz :)

      W oryginale Chocolate Crispy Bites nazwane przez nas zostały batonikami ryżowymi albo niby-szyszkami. W przepisie zmieniłam odrobinę rodzaj czekolady i zamieniłam kukurydziane płatki śniadaniowe na ryż preparowany. Możecie też spróbować z trochę mniejszą ilością masła, np. po 3 łyżki do każdej z warstw - wtedy ryż nadal powinien się dobrze trzymać, a całość będzie trochę mniej "oślizgła" :)

      Składniki:
      8 łyżek masła
      3 łyżki syropu kukurydzianego
      150g białej czekolady
      5 szklanek ryżu preparowanego
      60g czekolady deserowej lub gorzkiej
      60g czekolady mlecznej

      Foremkę kwadratową o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
      Biała warstwa: 4 łyżki masła, 1 łyżkę syropu i białą czekoladę roztopić w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą (na małym gazie). Zdjąć z ognia i wymieszać z 2 szklankami ryżu preparowanego. Całość wyłożyć do przygotowanej foremki i wyrównać.
      Ciemna warstwa: 4 łyżki masła, 2 łyżki syropu oraz ciemną i mleczną czekoladę roztopić w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą (na małym gazie). Zdjąć z ognia i wymieszać z 3 szklankami ryżu preparowanego. Całość wyłożyć do przygotowanej foremki, na białą warstwę i wyrównać.
      Wstawić do lodówki do stwardnienia.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 19 czerwca 2010 16:22
  • poniedziałek, 24 sierpnia 2009
    • Krajanka śliwkowo-owsiana

      Trzeci przepis z niedzielnego obżarstwa. Było jeszcze kilka dobrych rzeczy, ale jak już wspomniałam - nie zdążyłam z aparatem :) Tak więc na krajance dzisiaj zakończę.

      W tym przepisie odrobina naszej inwencji...




      Składniki:

      200g mąki
      100g płatków owsianych
      2 garści płatków kukurydzianych
      175g masła
      110g brązowego cukru
      50g posiekanych migdałów
      3 łyżki słonecznika
      3 łyżki sezamu
      2 łyżki płynnego miodu
      350g świeżych śliwek

      Mąkę, płatki owsiane i płatki kukurydziane umieścić w misce, dodać masło i wyrobić palcami ciasto jak na kruszonkę (ciasto może się kleić). Dodać cukier, migdały, słonecznik, sezam i miód. Wyrobić ciasto (jak na kruszonkę).

      Śliwki pozbawić pestek i pokroić na małe kawałki.

      2/3 kruszonki wyłożyć ściśle na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia (foremka 16x28 cm). Na kruszonce ułożyć śliwki i posypać resztą ciasta.

      Piec w temperaturze 160oC przez około 40-50 minut. Wystudzić na kratce.


      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Krajanka śliwkowo-owsiana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 sierpnia 2009 21:46

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl