Piekarnik - sprawdzone przepisy

Rolady

  • niedziela, 27 czerwca 2010
    • Rolada czekoladowo-miętowa

      Już dawno nie było jej na naszym stole, więc najwyższy czas na powrót :)

      Przepis spisałam lata temu z jakiejś gazetki, która krążyła między namiotami na obozie żeglarskim. W oryginale do kremu dodaje się jeszcze wiśnie i choć w naszej wersji nigdy się nie pojawiły, to zachęcam do ich dodania i podzielenia się wrażeniami :)
      Drobna uwaga co do proszku do pieczenia - wcześniej, gdy robiłam biszkopt z tego przepisu (a miałam w tym kilkuletnią przerwę), wychodził idealnie, ale dzisiaj po upieczeniu 1 łyżeczka wydała mi się przesadą, więc jeśli też będziecie mieć co do tego wątpliwości, to śmiało możecie zmniejszyć tę ilość do 1/2 łyżeczki.
      Sama rolada jest cudownie orzeźwiająca - w sam raz na upalne dni :)

      Składniki:
      300g czekolady z nadzieniem miętowym
      600 ml śmietany kremówki
      3 jajka (żółtka i białka osobno)
      szczypta soli
      100g + 1 łyżka cukru
      4 łyżki mąki
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5-2 łyżki żelatyny
      (opcjonalnie około 500g wiśni)

      Do rondelka włożyć grubo posiekaną czekoladę i śmietanę i zagotować (mieszając, by się nie przypaliła). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
      Białka upić na sztywno z solą, a następnie wciąż ucierając dodawać stopniowo cukier (100g) i żółtka.
      Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą.
      Ciasto rozsmarować na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200oC przez około 8-10 minut.
      Po upieczeniu natychmiast wyjąć z piekarnika - ciasto położyć papierem do góry na lnianej ściereczce posypanej cukrem. Zdjąć papier, zwinąć biszkopt razem ze ściereczką w rulon i odłożyć do ostygnięcia.
      Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i ciepłą dodać do masy czekoladowej razem z łyżką cukru i dokładnie wymieszać (można utrzeć mikserem). Wstawić do lodówki do nabrania odpowiedniej konsystencji kremu.
      Kiedy wszystko ostygnie, rozwinąć biszkopt ze ściereczki, rozsmarować na nim krem (zostawiając po bokach po około 2 cm) i ponownie zwinąć w rulon.
      Dowolnie udekorować - np. czekoladą lub kakao.

      W wersji z wiśniami należy ułożyć je na rozsmarowanym kremie i zwinąć roladę.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada czekoladowo-miętowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 czerwca 2010 08:59
  • czwartek, 24 czerwca 2010
    • Rolada śmietankowo-truskawkowa

      Z okazji Dnia Ojca raczyliśmy się pyszną roladą z kremem truskawkowym w wyonaniu J. Jest bardzo lekka i delikatna, przez co zjadłam więcej niż planowałam :) (nadal na diecie - jak na razie minus 2,8 kg)

      Przepis z Moich wypieków Doroty Świątkowskiej (czyli znanej wszystkim Dorotus).


       

      Składniki:
      3 jajka
      2 łyżki drobnego cukru do wypieków
      3 łyżki mąki pszennej
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      16g cukru wanilinowego
      600g truskawek
      2 łyżki żelatyny
      250 ml śmietany kremówki (J. użyła śmietanki 30%)
      1/3 szklanki cukru (lub do smaku - w zależności od słodkości truskawek)

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, następnie dosypywać stopniowo cukier i dodawać kolejno żółtka, ciągle ucierając. Na koniec wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.

      Masę wylać na blachę (28x34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190oC. Od razu po upieczeniu biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę wysypaną cukrem wanilinowym, zdjąć papier i zawinąć (razem ze ściereczką). Odstawić do ostygnięcia.

      Masa: połowę truskawek zmiksować blenderem na sos. Drugą połowę pokroić na małe kawałki. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki). Kremówkę ubić, na koniec dodając cukier. Wlewać do niej stopniowo sos truskawkowy, ciągle ubijając. Następnie wlać ciepłą żelatynę. Na koniec wmieszać kawałki truskawek. Wstawić do lodówki (trzeba uważać, żeby za bardzo nie stężała, bo będzie ją trudno rozprowadzić na cieście).

      Ostudzoną roladę rozwinąć ze ściereczki, szybko nałożyć masę śmietanową i z powrotem zawinąć roladę (oczywiście już bez ściereczki).

      Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada śmietankowo-truskawkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 czerwca 2010 17:36

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl