Piekarnik - sprawdzone przepisy

Mazurki

  • środa, 11 kwietnia 2012
    • Mazurek kajmakowy

      Dla mnie to podstawa mazurków - prosty, niewymagający i pyszny.

      Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd: mojewypieki.blox.pl, do tego prosta "krówka" i tyle bakalii, na ile tylko mamy ochotę :)

      Składniki na spód:

      350g mąki pszennej
      200g zimnego masła
      2 żółtka
      100g cukru
      1 łyżka gęstej śmietany

      Ponadto:

      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      ulubione bakalie (u nas żurawina, płatki migdałów, posiekane orzechy włoskie)

      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, cukier i śmietanę i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
      Piekarnik nagrzać do 200oC.
      Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5-1 cm, brzegi przyciąć do pożądanych wymiarów i ozdobić wałeczkiem z ciasta. Nakłuć widelcem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub w foremce) na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

      Mleko skondensowane gotować przez około 2,5-3 godziny (puszkę z mlekiem wkładamy do garnka i zalewamy wodą; w czasie gotowania wodę należy uzupełniać tak, by puszka była w niej cały czas zanurzona). Po ugotowaniu całkiem wystudzić.
      Tak przygotowany kajmak rozsmarować na spodzie z kruchego ciasta. Całość posypać ulubionymi bakaliami.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 11 kwietnia 2012 11:47
  • poniedziałek, 09 kwietnia 2012
    • Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą

      Tym pysznym mazurkiem raczyliśmy się w tym roku po raz pierwszy, ale zapisujemy go od razu do zrobienia na kolejne święta. Jest dosyć słodki, na delikatnym spodzie, warto dodać do niego marmoladę dobrej jakości, ponieważ naszym zdaniem stanowi tu podstawę udanego ciasta.

      Przepis (minimalnie tylko dopasowany do naszych gustów) znaleziony tutaj: kwestiasmaku.com

      Składniki na kruchy spód (ucierany):

      150g miękkiego masła
      60g cukru pudru
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      150g mąki pszennej
      75g mąki ziemniaczanej

      Masło ucierać z cukrem przez około 6 minut. Dodać ekstrakt oraz wymieszane i przesiane obie mąki. Zagnieść ręką, uformować kulę z ciasta, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.

      Piekarnik nagrzać do 160oC.

      Schłodzone ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na cienki placek (u nas około 1/2-1 cm). Zdjąć górny arkusz papieru, przyciąć ciasto do pożądanego wymiaru, a resztki ciasta ponownie zlepić i wykorzystać do ozdobienia placka. Można zrobić z nich wałeczki i obłożyć boki mazurka lub np. rozwałkować i wyciąć ozdoby o różnych kształtach.

      Piec przez około 30 minut, na złoty kolor. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

      Pozostałe składniki:

      około 200g marmolady pomarańczowej*
      4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
      garść suszonych moreli pokrojonych w cienkie paseczki
      garść płatków migdałowych (podprażonych na patelni)
      100g białej czekolady + 3 łyżki śmietanki 30% (na polewę)

      Spód posmarować konfiturą wymieszaną z 2 łyżkami likieru, posypać morelami i płatkami migdałowymi, na koniec udekorować polewą.

      Polewa: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z śmietanką i 2 łyżkami likieru. Odstawić do przestudzenia. Kiedy zacznie tężeć, można ozdobić ciasto.

      * u nas słoiczek "Owocowej rozkoszy", która świetnie się sprawdziła ze względu na dużą ilość skórki pomarańczowej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 kwietnia 2012 19:23

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl