Piekarnik - sprawdzone przepisy

American Pie

  • piątek, 13 września 2013
    • Ciasto z wiśniami / Cherry Pie

      Przepyszne ciasto z ogromną ilością wiśni, słodko-kwaskowe, z nutą migdałową i w otoczeniu doskonałego kruchego ciasta.

      Źródło: Martha Stewart Martha'a American Food



      Delicious pie with plenty of cherries, sour-sweet, with a hint of almond and surrounded by the perfect crust.

      Cherry Pie

       

      Składniki na kruche ciasto (na okrągłą formę ceramiczną, średnica 22-23 cm*):
      420g mąki pszennej
      1 łyżeczka soli
      1 łyżka cukru
      260g zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki
      1/4 - 1/2 szklanki lodowatej wody**

      Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, zmieszać z solą i cukrem. Dodać masło i posiekać nożem z mąką. Można też rozetrzeć je koniuszkami palców. Po wymieszaniu całość powinna przypominać duże okruchy. Dodać wodę, rozlewając ją równo po "okruchach" - zaczynając od 1/4 szklanki, a resztę dodając w miarę konieczności (czyli jeśli składniki nie będą chciały się połączyć), po 1 łyżce. Szybko zagnieść jednolite ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Podzielić je na dwie części, obydwie zawinąć w folię spożywczą, formując w dyski i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

      Po tym czasie lekko oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować na niej jedną część przygotowanego ciasta na grubość około 3 mm i średnicę o tyle większą od formy, by ciasto zwisało z niej na około 2 cm. Wyłożyć formę ciastem (formy ceramicznej niczym nie smaruję, ani nie wykładam papierem). Rozwałkować drugą część ciasta na podobną grubość i średnicę, w kilku miejscach na środku wyciąć otwory.

      Składniki:
      1,5-2 kg wiśni (świeżych lub z mrożonki, rozmrożonych; waga przed odpestkowaniem)
      30g (trochę mniej niż 1/4 szklanki) mąki kukurydzianej
      1 szklanka cukru (lub do smaku)
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
      2 łyżki (28g) zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki
      1 jajko, rozbełtane
      1 łyżka śmietany kremówki

      Wiśnie wydrylować i zmieszać w dużej misce z mąką kukurydzianą, cukrem i ekstraktami. Całość wyłożyć na przygotowany spód ciasta, rozprowadzając równomiernie. Na wierzchu ułożyć kawałki masła i przykryć przygotowanym ciastem z otworami, dociskając brzegi tak, by się zlepiły. Odciąć z boków nadmiar ciasta (można go użyć do udekorowania wierzchu) i jeszcze raz docisnąć, przy okazji tworząc ozdobne brzegi (np. widelcem lub palcami). Odstawić do lodówki na 30 minut.

      W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190oC.

      Wymieszać jajko ze śmietaną i posmarować nimi wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. Piec przez około 60 minut (przy mrożonych wiśniach dłużej) - do chwili, gdy sok z wiśni zacznie bulgotać przez otworki, a wierzch ciasta nabierze złotobrązowej barwy. Można przykryć folią aluminiową, jeśli będzie się zbyt szybko przypiekać. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

      * moja forma jest trochę większa, dlatego w przepisie uwzględniam więcej wiśni (u Marthy jest 1,3 kg) - resztę pozostawiam bez zmian względem oryginału

      ** używam zimnej wody (z lodówki) z kostkami lodu

       Cherry Pie

      Cherry pie

      For the crust (for 22-23 cm pie plate*):
      420g all-purpose flour
      1 tsp salt
      1 tbsp sugar
      260g cold butter, cut into small pieces
      1/4 - 1/2 cup ice water**

      Sift flour onto the pastry board (or into a large bowl), add salt and sugar and mix. Add butter and rub it with your fingertips until mixture resembles coarse crumbs (you can also use food processor if you have one). Drizzle 1/4 cup water evenly over mixture and knead quickly into smooth dough that doesn't stick to your hands. If it's too dry, add some more water, 1 tablespoon at a time. Divide dough in half. Wrap both halves in plastic, shaping them into disks. Refrigerate for at least 1 hour.

      On a lightly floured work surface, roll out one half of dough to 3 mm thick and diameter big enough to let dough overhang from the pie plate for about 2 cm long. Fit it into pie plate (if you have ceramic plate, you don't have to grease or line it with anything). Roll out the other half of dough into similar size and cut out a few holes in it.

      Ingredients:
      1,5-2 kg sour cherries (fresh or frozen, thawed; weight before stoning)
      30g (1/4 cup) cornstarch
      1 cup sugar (or to taste)
      1 tsp vanilla extract
      1/2 tsp almond extract
      2 tbsp (28g) cold butter, cut into small pieces
      1 egg, lightly beaten
      1 tbsp heavy cream

      Remove pits from fresh cherries, put them in a large bowl and toss together with cornstarch, sugar and both extracts. Transfer the mixture to your pie plate and spread evenly over the dough. Dot filling with butter pieces. Cover with the other half of dough, pressing the edges together to seal. Trim off excess of dough, if necessary (you can use it to decorate the top), crimp as desired. Refrigerate 30 minutes.

      In the meantime preheat oven to 190oC.

      Whisk together egg and heavy cream and brush top of the pie with the mixture. Bake for about 60 minutes (longer, if you use frozen cherries) - until juices are bubbling in center and crust is golden brown. You can cover top with foil, if crust is browning too quickly. Transfer to a wire rack and let cool completely before serving.

      * my pie plate is slightly bigger, therefore I increase the amount of cherries (Martha uses about  1,3 kg) - rest of ingredients stays unchanged

      ** I use cold water (from refrigerator) with some ice cubes

      Cherry Pie

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z wiśniami / Cherry Pie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 13 września 2013 12:40
  • czwartek, 21 marca 2013
    • Key Lime Pie

      Cudownie cytrusowe, kwaskowe ciasto, chociaż z tych bardziej słodkich, więc nie da się go dużo zjeść na raz. Oryginał woła o limonki zwane key limes (od Florida Keys w stanie Floryda), które są mniejsze od tych dostępnych u nas, mają silniejszy aromat, cieńszą skórkę i... są dla mnie niedostępne, dlatego w przepisie używam zwykłych limonek, które można dostać w każdym chyba supermarkecie. Tradycyjny przepis uwzględnia też wykorzystanie białek, które ubija się na sztywno (częściowo na parze) z cukrem, a następnie miesza z ubitą kremówką i taką masą pokrywa wierzch ciasta i schładza. Dla mnie jednak to zdecydowanie zbyt słodka wersja, dlatego zostaję przy starej, poczciwej, ubitej kremówce :)

      Źródło: przepis własny na podstawie różnych przepisów znalezionych on-line i w książkach kucharskich


      Składniki:
      200g ciastek graham (można zastąpić ciastkami digestive)
      60g masła, roztopionego i przestudzonego
      400g mleka skondensowanego słodzonego
      4 żółtka, roztrzepane
      skórka otarta z 1 limonki (opcjonalnie)
      pół szklanki (125 ml) soku z limonek (z około 3-4 limonek)
      200g śmietany kremówki 36% (używam Piątnicy)
      1-2 łyżeczki cukru pudru

      Piekarnik rozgrzać do 165oC. Okrągła foremkę (może być taka z wyjmowanym dnem lub foremka ceramiczna - pie pan) o średnicy 20-22 cm* posmarować masłem.

      Ciastka pokruszyć (np. w zamykanej torebce, przy pomocy wałka, lub w blenderze), zmieszać z masłem na mokry piasek i wyłożyć nimi dno i boki foremki, dociskając mocno, żeby powstała zwarta skorupka. Zapiec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut, wystudzić.

      W misce umieścić mleko skondensowane, żółtka, skórkę z limonki i sok z limonki i zmiksować na gładką masę. Wylać na podpieczony, ostudzony spód, wygładzić i wstawić do piekarnika (nadal 165oC) na około 15-20 minut - aż wierzch się zetnie, ale nie zrumieni, masa powinna lekko się trząść pod dotykiem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.

      Przed podaniem udekorować kremówką: śmietanę ubić tak, by się nie rozlewała i trzymała kształt (prawie na sztywno), pod koniec dodając cukier puder.

      * używałam mniejszej i większej i masa mieściła się w obydwu

      Smacznego!

      American Cake Durszlak

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 marca 2013 00:40
  • czwartek, 10 stycznia 2013
    • Apple pie

      Zawsze, kiedy myślę "apple pie", przed oczami mam scenę z disneyowskiej "Królewny Śnieżki", w której piecze ciasto dla Gburka, a pomagają jej leśne ptaszki. Co prawda nie jestem pewna, czy w środku były jabłka (może raczej owoce leśne), ale to nie ma większego znaczenia dla moich dziecięcych wspomnień i skojarzeń, jakie wywołują :)


      Apple pie to dla mnie sztandarowe ciasto amerykańskie.

      Źródło: połączenie przepisów Marthy Stewart z jej strony www oraz książki "Martha's American Food"

       

      Składniki na kruche ciasto:
      420g mąki pszennej
      1 łyżeczka soli
      1 łyżka cukru
      260g zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki
      1/4 - 1/2 szklanki lodowatej wody (używam zimnej wody z lodówki z kostkami lodu)

      Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, zmieszać z solą i cukrem. Dodać masło i posiekać nożem z mąką. Można też rozetrzeć je koniuszkami palców. Po wymieszaniu całość powinna przypominać duże okruchy. Dodać wodę, rozlewając ją równo po "okruchach" - zaczynając od 1/4 szklanki, a resztę dodając w miarę konieczności (czyli jeśli składniki nie będą chciały się połączyć), po 1 łyżce. Szybko zagnieść jednolite ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Podzielić je na dwie części, obydwie zawinąć osobno w folię spożywczą, formując w dyski i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

      Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim foremkę tak, żeby ciasto zwisało ze wszystkich stron na około 1-2 cm (ja używam okrągłej formy ceramicznej o średnicy 27 cm, której niczym dodatkowo nie smaruję). Odstawić z powrotem do lodówki na czas dalszych przygotowań.

      Przygotować nadzienie.

      Składniki na nadzienie:
      około 5-6 jabłek**
      sok i skórka otarta z 1 cytryny
      60g mąki pszennej
      1 szklanka (około 215g) cukru (można dać więcej, jeśli używacie kwaśnych jabłek)
      2 łyżeczki mielonego cynamonu
      trochę zimnego masła, pokrojonego w malutkie kawałki (około 10g)
      1 żółtko
      2 łyżki wody
      gruby cukier do posypania

      Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w niezbyt cienkie plastry, wzdłuż krótszej strony ósemek. Umieścić w misce, wymieszać z sokiem z cytryny i skórką cytrynową. W osobnej misce zmieszać mąkę, cukier i cynamon, a następnie dodać do jabłek i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć do formy z ciastem, a na wierzchu rozsypać gdzieniegdzie kawałki zimnego masła.

      Żółtko i wodę roztrzepać w miseczce. Posmarować pędzelkiem brzegi ciasta wokoło jabłek (łatwiej się zlepi z górną częścią).

      Wyjąć z lodówki drugą część ciasta, rozwałkować i przykryć nią nadzienie tak, żeby ciasto zwisało po bokach. Docisnąć obie części ciasta na brzegu formy, żeby się zlepiły, odciąć z boków nadmiar ciasta (można go użyć do udekorowania wierzchu) i jeszcze raz docisnąć brzegi, przy okazji tworząc ozdobne brzegi (np. widelcem lub palcami). Ostrym nożem wyciąć w górnej części ciasta otwory wentylacyjne. Odstawić do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.

      Piekarnik rozgrzać do 230oC.

      Ciasto posmarować żółtkiem z wodą i posypać grubym cukrem. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175oC i piec kolejne 60-75 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy soki z owoców zaczną bulgotać. Jeśli będzie się za bardzo przypiekać z wierzchu, to można nakryć je folią aluminiową. Po upieczeniu całkowicie ostudzić, a najlepiej podawać następnego dnia (żeby pozwolić sokom wchłonąć w ciasto).

      Ciasto można podawać samo lub np. z lodami waniliowymi, czy bitą śmietaną.

      ** ja daję kwaskowe odmiany, używane w Polsce, takie jak antonówka, szara reneta, boskoop, ale jeśli chcecie bardziej wczuć się w amerykański klimat, to spróbujcie odmian używanych tam do ciast: zielonych jabłek Granny Smith lub jonagold

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Apple pie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 stycznia 2013 10:17

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl