Piekarnik - sprawdzone przepisy

Przekąski na zimno

  • niedziela, 17 marca 2013
  • piątek, 15 marca 2013
  • poniedziałek, 11 marca 2013
    • Jajka faszerowane żółtym serem

      Kolejny (z czterech) farsz do wielkanocnych jajek - tym razem z żółtym serem.

      Polecam też:
      Jajka faszerowane szynką
      Jajka faszerowane pieczarkami
      Jajka faszerowane po rosyjsku

      Źródło: stary dodatek świąteczny do tygodnika Łączność

      Składniki:
      6 jajek
      150-200g sera żółtego (używam zazwyczaj goudy lub morskiego)
      3-4 łyżki majonezu
      1 łyżka musztardy*
      sól (opcjonalnie)

      Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić wzdłuż na połówki, ostrożnie wyjąć żółtka, odłożyć je do miseczki.

      Białka ostrożnie wydrążyć, powiększając miejsce na farsz. Od spodu odciąć cieniutki plasterek (będą lepiej trzymały się talerza). Wycięte resztki białka można rozdrobnić i dodać do farszu.

      Żółtka podziabać dokładnie widelcem. Ser zółty zetrzeć na drobnej tarce i dodać do żółtek razem z majonezem i musztardą (można zacząć od mniejszej ilości każdego i dodawać stopniowo, do smaku). Dokładnie wszystko wymieszać, na jednolitą masę. W miarę potrzeby dosolić. Tym farszem wypełnić przygotowane połówki białek.
      Przechowywać w lodówce, pod przykryciem (żeby nie obsychały).

      * musztarda może być zwykła lub z dodatkami - to zależy jakie smaki wolicie; np. z rosyjską farsz wyjdzie ostrzejszy, z miodową - słodszy itd.; na początek polecam zwykłą, potem można poeksperymentować

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 marca 2013 09:12
  • sobota, 09 marca 2013
    • Jajka faszerowane szynką

      To pierwsza z czterech propozycji podania jajek faszerowanych i jedna z naszych ulubionych wielkanocnych potraw. Polecam nie tylko od święta :)

      Polecam też:
      Jajka faszerowane żółtym serem
      Jajka faszerowane pieczarkami
      Jajka faszerowane po rosyjsku

      Źródło: stary dodatek świąteczny do tygodnika Łączność


      Składniki:
      6 jajek
      150-200g szynki
      2-3 łyżki majonezu
      1-2 łyżki musztardy*
      sól (opcjonalnie)

      Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić wzdłuż na połówki, ostrożnie wyjąć żółtka, odłożyć je do miseczki.

      Białka ostrożnie wydrążyć, powiększając miejsce na farsz. Od spodu odciąć cieniutki plasterek (będą lepiej trzymały się talerza). Wycięte resztki białka można rozdrobnić i dodać do farszu.

      Żółtka podziabać dokładnie widelcem. Szynkę pokroić w drobniutką kostkę i dodać do żółtek razem z majonezem i musztardą (można zacząć od 1 łyżki każdego i dodawać stopniowo, do smaku). Dokładnie wszystko wymieszać, na jednolitą masę. W miarę potrzeby dosolić. Tym farszem wypełnić przygotowane połówki białek.
      Przechowywać w lodówce, pod przykryciem (żeby nie obsychały).

      * musztarda może być zwykła lub z dodatkami - to zależy jakie smaki wolicie; np. z rosyjską farsz wyjdzie ostrzejszy, z miodową - słodszy itd.; na początek polecam zwykłą, potem można poeksperymentować

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 09 marca 2013 10:20
  • niedziela, 27 stycznia 2013
    • Pasta z makreli / Mackerel Spread

      Świetna pasta rybna na śniadanie lub kolację - połączenie makreli i chrupiących kawałków ogórka i cebuli. Polecam przez cały rok!

      Źródło: przepis domowy, specjalność Taty



      Great fish-spread – a combination of smoked mackerel and crispy pieces of cucumber and onions.

      Source: home recipe, Dad's specialty



      Składniki:
      4 jajka
      1 mała cebula
      2 średniej wielkości ogórki konserwowe
      1 makrela wędzona (tusza około 250g)
      3 łyżki majonezu
      pieprz do smaku

      Jajka ugotować na twardo. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Rybę obrać ze skóry i oczyścić z ości, umieścić w misce i podziabać widelcem (na tym etapie wyjąć też pozostałe ości, jeśli jakieś przeoczyliście wcześniej - w takiej rozdrobnionej widelcem rybie łatwiej je wypatrzeć). Jajka obrać, pokroić w ćwiartki, dodać do ryby i ponownie rozdrobnić widelcem, na małe kawałeczki (ale nie na całkowitą papkę - jajko powinno być widoczne w paście). Dodać cebulę i ogórki, wymieszać. Na koniec popieprzyć do smaku, dodać majonez i znowu wymieszać. Przechowywać w lodówce.

      Pasta będzie lepsza, jeśli pozwolicie jej odstać trochę w lodówce - wtedy wszystkie składniki się "przegryzą", a smaki połączą.

      Smacznego!



      Ingredients:

      4 hard boiled eggs
      1 small onion
      2 medium size pickles
      1 smoked mackerel (roughly 250g)
      3 tbsp mayonnaise
      pepper to taste

      Cut the onion and pickles into small cubes. Peel the skin off of the fish and clean it of bones. Place it in a bowl and crush it with fork (at this stage also remove the remaining bones, if you missed any earlier—it is easier to spot them when you have shredded fish). Peel the eggs, cut them into quarters and add them to the fish and then again crush with a fork into small pieces (but don’t make a total mush—the egg should be visible in the spread). Add the onion and pickles and mix. Finally add mayonnaise and pepper to taste, mix again. Store in refrigerator.

      Enjoy!

      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pasta z makreli / Mackerel Spread”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 stycznia 2013 11:02

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl