Piekarnik - sprawdzone przepisy

Drożdżowe

  • poniedziałek, 23 lipca 2012
    • Rogaliki krucho-drożdżowe

      Bardzo dobre rogaliki, które znalazłam jakiś czas temu na jednym z ulubionych blogów :) Ciasto do nich ma smak neutralny (ani słodki, ani słony), więc jeśli zależy Wam na konkretnym smaku, wtedy można dodać do niego trochę soli lub cukru. Najlepiej wychodzą mi z twardą marmoladą, bo wtedy ładnie się zwijają i nic się nie rozpływa podczas pieczenia. Na zdjęciach jest też wersja z kremem cytrynowym, ale on nie chce już tak dobrze współpracować i rogale są trochę porozwijane... trzeba będzie to dopracować :)

      Źródło: mojewypieki.blox.pl (z małymi zmianami w wykonaniu)


      Składniki:
      250 ml (1 szklanka) śmietany 18%
      60g świeżych drożdży
      1 łyżka cukru pudru
      250g masła (zimne)
      3 szklanki mąki
      8g (czubata łyżeczka) cukru z wanilią
      nadzienie (najlepiej twarda marmolada o dowolnym smaku)

      Zrobić rozczyn: 1/3 szklanki śmietany delikatnie podgrzać w rondelku, wymieszać z pokruszonymi drożdżami i cukrem pudrem i odstawić do wyrośnięcia.

      Masło rozetrzeć końcami palców z mąką i cukrem waniliowym tak, żeby przypominało kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałą śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Ułożyć je w misce, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

      Następnego dnia: nagrzać piekarnik do 190oC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Wyjąć ciasto z lodówki i wyrobić (można podsypać delikatnie mąką, żeby się nie kleiło). Rozwałkować na grubość 3-4 mm (ciensze lepiej sie zwijaja i lepiej rosna), wyciąć trójkąty na rogale (można to zrobić albo wycinając najpierw duże koło, a potem tnąc je na 8 części, jak pizzę; albo tnąc długie, szerokie pasy, a potem z nich wycinając trójkąty). Na każdym trójkącie* układać trochę marmolady (pół do 1 łyżeczki), zwijać w rogalik w kierunku wierzchołka i układać na blaszce zawijając końce do środka, żeby uformować półksiężyce. Rogaliki można dodatkowo przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.

      Wstawić do piekarnika, piec przez 15-20 minut, aż się zrumienią.

      Gotowe rogale można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

      * Ja dodatkowo nacinam podstawę każdego trójkąta po środku na głębokość około 1 cm - wtedy łatwiej się zwija.

      Smacznego!

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki krucho-drożdżowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 lipca 2012 09:57
  • poniedziałek, 11 czerwca 2012
    • Cynamonowe bułeczki

      Przez cynamon i ciasto drożdżowe te bułki kojarzą mi się niezmiennie z zimą i świętami Bożego Narodzenia. Co nie znaczy rzecz jasna, że nie można ich jeść przez cały rok, na okrągło! :) Doskonale smakują na ciepło, krótko po upieczeniu, jak też po całkowitym ostygnięciu, ze szklanką zimnego mleka.

      Przepis spisałam kiedyś z programu tv, niestety nie pamiętam jakiego.

      Rozczyn:
      60g świeżych drożdży
      1 łyżka cukru
      200 ml (4/5 szklanki) ciepłego mleka
      1 łyżka mąki

      Ciasto:
      6 żółtek
      100g (trochę mniej niż pół szklanki) cukru
      500g (niecałe 3 szklanki) mąki
      200g (1 kostka) masła, rozpuszczonego i lekko przestudzonego

      Masa cynamonowa:
      4 łyżki roztopionego masła
      100g cukru
      100g miodu
      4 łyżeczki cynamonu mielonego

      Wszystkie składniki na rozczyn umieścić w misce, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Żółtka zmiksować z cukrem na kogel mogel. Mąkę przesiać i wymieszać z żółtkami (ja robię to drewnianą łyżką). Następnie wlać rozczyn z drożdży i masło, wymieszać i wyrobić rękami na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, na około pół godziny (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie).

      Piekarnik rozgrzać do 200oC.

      Przygotować cynamonowy środek: wszystkie składniki wymieszać w miseczce.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt (mniej więcej 30x40 cm). Każdy prostokąt posmarować połową masy cynamonowej i zwinąć jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Taki rulon kroić na grube plastry (szerokości około 2,5 cm) i układać w papilotkach lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia*. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać grubym cukrem (opcjonalnie).

      Piec 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić przez parę minut na blaszce, a następnie przenieść na kratkę i wystudzić całkowicie (lub zjeść na ciepło).

      Z podanych proporcji wychodzi 20-25 bułeczek (w zależności od tego, jak grubo pokroicie ciasto).

      * Jeśli zdecydujecie się na papilotki i formę to muffinów, to bułki w czasie pieczenia wyrosną w górę i nabiorą fajnego kształtu, przypominającego różę; jeśli  na blaszkę, to będą miały formę ślimakowych bułek (jak cinnamon rolls).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Cynamonowe bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 czerwca 2012 08:07

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl