Piekarnik - sprawdzone przepisy

Lody

  • sobota, 15 czerwca 2013
    • Lody kawowe z kajmakiem / Coffee Ice Cream with Dulce de Leche

      Niekwestionowany zwycięzca testu sześciu smaków, jaki ostatnio przygotowałam dla przyjaciół :) Doskonale kawowe lody, są pyszne same w sobie, a z dodatkiem kajmaku to po prostu "niebo w gębie"!
      Za radą jednego z komentarzy w oryginalnym wpisie zamiast rumu dałam likier kawowy, który jeszcze bardziej podkreśla kawowy smak.

      Źródło: My recipes

       



      The unquestioned winner of the six flavors test, that I've set up for my friends recently :) Perfectly coffee ice cream, delicious in itself, gets even better with dulce de leche.
      Following one of the comments in original recipe,
      I used coffee liqueur instead of rum, which brought out the coffee flavor even more.


      Coffe Ice Cream

      Składniki:
      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      2 szklanki (500 ml) mleka 3,2%
      460g śmietany kremówki (używam 36% Piątnicy)
      160g (niecałe 3/4 szklanki) cukru
      niecała szklanka ciemno palonych ziaren kawy*, grubo posiekanych (ja utłukłam wałkiem)
      6 dużych żółtek
      2 łyżki likieru kawowego (w oryginale rum; użyłam Khalua)
      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Puszkę z mlekiem wstawić do garnka i zalać wodą tak, by przykryła całą puszkę. Gotować na średnim ogniu przez około 1,5-2 godzin, uzupełniając wyparowaną wodę w trakcie gotowania (puszka musi być cały czas cała pod wodą). Po tym czasie wyjąć puszkę z garnka i wystudzić.

      Do rondla wlać mleko, dodać kremówkę, cukier i ziarna kawy. Podgrzewać, mieszając, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści (nie gotować). Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie przelać mieszankę przez sito do miski, żeby pozbyć się ziaren kawy. Rondel opłukać i wlać do niego z powrotem mieszankę. Ustawić na małym ogniu, żeby się podgrzała (nie gotować).

      W międzyczasie w osobnej misce ubić żółtka na jasną, puszystą masę. Wlać pół szklanki gorącej mieszanki mlecznej do żółtek, wymieszać, a następnie całą mieszankę z żółtkami przelać do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje (nie gotować!). Przelać do czystej miski i wystudzić**. Przykryć i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, lub przez noc. Przed przelaniem mieszanki do maszyny do lodów dodać likier kawowy (lub rum) i ekstrakt waniliowy. Mrozić według instrukcji producenta maszyny.

      Lody można też przygotować bez użycia maszyny - schłodzoną mieszankę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu.

      Przechowywać w zamrażalniku.

      Podawać z przygotowanym wcześniej kajmakiem.

      Smacznego!


      * polecam za przepisem oryginalnym kawę kubańską lub kolumbijską - ja użyłam tej drugiej

      ** można przyśpieszyć studzenie wstawiając miskę z mieszanką do drugiej większej, wypełnionej lodem - mieszać aż całość wystygnie


      Coffe Ice Cream

       

       

      Coffee Ice Cream with Dulce de Leche

      Ingredients:
      1 can sweetened condensed milk
      2 cups (500 ml) whole milk
      460g  (2 cups) whipping cream (I use 36%)
      160g (3/4 cup) sugar
      1 cup dark-roasted coffee beans, coarsely chopped
      6 large egg yolks
      2 tbsp coffee liqueur (originaly rum; I used Khalua)
      1 tsp vanilla extract

      Prepare dulce de leche: Put the can into a pot and pour water to cover it completely. Cook over medium heat for about 1,5-2 hours, refilling evaporated water during that time (the can should be completely covered with water all that time). When cooked take the can out of the pot and allow to cool.

      Combine milk, whipping cream, sugar and coffee beans in a medium pan and cook, stirring over medium heat unstil sugar dissolves and mixture is simmering (do not boil). Remove from heat, cover and let stand at room temperature for 30 minutes. Then pour the mixture through a fine mesh sieve into a bowl, discarding coffee beans. Rinse the pan and pour the mixture back into it and bring again to a simmer over low heat (do not boil).

      In the meantime in a separate bowl beat egg yolks until they're pale and fluffy. Pour half cup of the warm milk mixture into egg yolks and whisk. Then pour yolk mixture into pan. Heat up over low heat, stirring constantly until the mixture thickens (do not boil!). Pour into a clean bowl and cool**. Cover and refrigerate for a few hours or overnight. Add coffee liqueur (or rum) and vanilla extract before churning in your machine. Freeze in an ice cream machine (see manufacturer's instructions for details).

      You can also make your ice cream without the machine - pour the mixture into a container and freeze until solid, but take it out and beat with eletric mixer until smooth every now and then (about 20-30 minutes) to brake the ice crystals.

      Store in freezer.

      Serve with dulce de leche.

      Enjoy!

       

      * I recommend Cuban (as in the original recipe) or Colombian coffee (I used Colombian beans)

      ** you can speed up the cooling proces by putting the bowl with the mixture in another bowl, filled with ice - stir the mixture until it cools

      Coffe Ice Cream

      Akcja kawa w kuchni   Akcja desery z kremówką   Akcja lodowa 2013

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 15 czerwca 2013 07:49
  • czwartek, 18 kwietnia 2013
    • Lody czekoladowo-cynamonowe / Chocolate-Cinnamon Ice Cream

      Są dokładnie takie, jak ich nazwa - mocno czekoladowe z wyraźnym akcentem cynamonowym. A o stopniu ich czekoladowości możecie zdecydować sami, używając czekolady o takiej zawartości miazgi kakaowej, jaka Wam odpowiada.

      Źródło inspiracji: The Essential Dessert Cookbook (z małymi zmianami)



      They are exactly as their name points - strongly chocolate with a clear cinnamon accent. And you can decide how much chocolate you want your ice cream to be, simply by choosing chocolate with lower or higher cocoa content.


      Lody czekoladowo-cynamonowe


      Składniki (na około 1 litr lodów):

      2 szklanki (500 ml) mleka 3,2%
      szczypta soli
      200g gorzkiej czekolady
      4 laski cynamonu
      4 żółtka
      3/4 szklanki (185g) drobnego cukru
      1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
      2 szklanki (około 500g) śmietany kremówki, schłodzonej (używam 36% Piątnicy)

      Do rondla wlać mleko, dodać szczyptę soli, czekoladę połamaną na kawałki oraz laski cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści (nie gotować!). Przykryć garnek i odstawić na bok.

      Przygotować kąpiel lodową: do dużej miski wsypać kostki lodu i zalać je niewielką ilością zimnej wody, do tego wstawić drugą miskę, a nad nią położyć sito.

      W osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem i cynamonem mielonym na jasną, puszystą masę (na kogel mogel, tylko z cynamonem). Z rondla wyjąć laski cynamonu, a następnie, miksując ponownie żółtka na wolnych obrotach, dolewać cienkim strumieniem mleko z czekoladą. Całość przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Najlepiej robić to silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką z prostym zakończeniem, tak żeby zgarniać krem od dna rondla. Podgrzewać do czasu, aż mieszanka zgęstnieje (nie gotować!). Tą mieszankę przelać przez przygotowane sito do miski i schłodzić w kąpieli lodowej, mieszając aż wystygnie. Schłodzić w lodówce, a następnie zmieszać z kremówką. Zmrozić w maszynie do lodów, postępując zgodnie z jej instrukcją.

      Lody można też przygotować bez użycia maszyny - schłodzoną mieszankę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu.

      Smacznego!

      Lody czekoladowo-cynamonowe


      Chocolate-Cinnamon Ice Cream

      Ingredients (for about 1 liter):
      2 cups (500 ml) fat milk (3,2%)
      pinch of salt
      200g dark chocolate
      4 cinnamon sticks
      4 egg yolks
      3/4 cup (185g) superfine sugar
      1,5 tsp ground cinnamon
      2 cups (about 500g) heavy cream, chilled (I use 36%)

      Put milk, salt, chocolate (broken into pieces) and cinnamon sticks in a medium saucepan. Cook over low heat, stirring, until chocolate has melted completely (do not boil!). Cover the saucepan with a lid or plate and set aside.

      Prepare an ice bath: put some ice into a large bowl, pour a little bit of cold water over it, then set another bowl over the first one and place a mesh sieve on top of everything .

      In a separate bowl mix the egg yolks with sugar and ground cinnamon, until the mixture is thick and pale (something like this but with cinnamon). Remove the cinnamon sticks from the saucepan. Start mixing the egg yolks again on low speed and gradually (with a thin stream) pour the chocolate mixture into the egg yolks. When it's combined, pour whole mixture back to the saucepan and cook over low heat, stirring constantly. I prefer using a silicone or wooden spatula with a straight edge for stirring, because it's best for scraping the mixture from the bottom. Cook until the mixture thickens and coats the back of a spoon (do not boil!). Pour it through a mesh sieve into a bowl you prepared earlier and cool down in an ice bath, whisking vigorously. Chill in a refrigerator, then slowly stir in the heavy cream. Freeze in an ice cream machine (see manufacturer's instructions for details).

      You can also make your ice cream without the machine - pour the mixture into a container and freeze until solid, but take it out and beat with eletric mixer until smooth every now and then (about 30 minutes) to brake the ice crystals. 

      Enjoy!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lody czekoladowo-cynamonowe / Chocolate-Cinnamon Ice Cream”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 kwietnia 2013 10:16
  • sobota, 23 marca 2013
    • Lody Key Lime Pie

      Kremowe, cytrusowe, orzeźwiające, z kawałkami chrupiących ciastek. A do tego szybkie w wykonaniu i bez jajek! Key Lime Pie w formie lodów :)

      Źródło: znalezione u Katie Goodmann (zmieniłam proporcje, żeby lody były trochę bardziej kremowe i odrobinę bardziej limonkowe)

      Składniki (na około 1 litr):
      125 ml (pół szklanki) tłustego mleka
      300g śmietany kremówki 36% (używam Piątnicy)
      400g mleka skondensowanego słodzonego
      szczypta soli morskiej
      około 155 ml (trochę ponad pół szklanki, z około 4 owoców) soku z limonek
      1/3 szklanki (2-3 ciastka) ciastek graham (można zastąpić ciastkami digestive)

      W misce zmieszać mleko, kremówkę, mleko skondensowane, sól i sok z limonek na gładką masę (ręcznie lub mikserem). Schłodzić, a następnie przelać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Przed przełożeniem do pojemnika wmieszać pokruszone ciastka graham. Przechowywać w zamrażalniku.

      Lody można też przygotować bez użycia maszyny: masę przełożyć do pojemnika, wstawić do zamrażalki, co jakiś czas (ok. 20 minut) wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 23 marca 2013 09:50
  • poniedziałek, 19 listopada 2012
    • Lody popcornowe z sosem karmelowym

      Bez zbędnych wstępów polecam gorąco, nawet jesienią i zimą! :)

      Źródło: BBC GoodFood


      Składniki (na około pół litra lodów*):
      1 łyżka oleju (może być uniwersalny)
      100g ziaren kukurydzy do prażenia
      475 ml (350+125) śmietany kremówki (daję Piątnicę 36%)
      500 ml mleka 3,2%
      4 żółtka
      100g drobnego, jasnobrązowego cukru (daję drobny demerara)
      110g cukru pudru
      2 łyżki wody
      50g masła
      sól morska

      Do dużego garnka wlać olej, nastawić na średni ogień, wsypać kukurydzę, zakryć pokrywką i uprażyć popcorn - zdjąć z ognia, gdy ziarna będą strzelały w mniejszych odstępach czasu (co parę sekund).

      Do drugiego garnka wlać 350 ml kremówki, mleko, szczyptę soli, dodać popcorn i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na godzinę do naparzenia. Po tym czasie odcedzić przez sito mleko i kremówkę, dokładnie odciskając popcorn, żeby odzyskać jak najwięcej płynu. Pozostałości z prażonej kukurydzy można wyrzucić.

      Żółtka ubić w misce z brązowym cukrem na jasną, gęstą masę. Masę mleczną podgrzać w rondlu, dodając szczyptę soli, zagotować i dodawać powoli do ubitych żółtek, ciągle mieszając. Całość przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając (najlepiej mieszadłem z prostym zakończeniem, które będzie dokładnie zbierało płyn z dna rondla), aż całość zgęstnieje (nie gotować, bo z jajek zrobi się jajecznica!). Przelać do miski i schłodzić w kąpieli wodnej (wstawiamy do drugiej miski wypełnionej częściowo lodem i/lub zimną wodą i energicznie mieszamy masę, aż ostygnie i lekko się schłodzi). Następnie schłodzić całkowicie w lodówce.

      Sos karmelowy: cukier puder wsypać do rondla, dolać wodę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć delikatnie ogień i gotować, aż powstanie złocisty/bursztynowy karmel. Nie mieszać, bo się przypali! Można od czasu do czasu zakręcić rondlem. Dodać pozostałą kremówkę, zamieszać, zdjąć z ognia, dodać masło i szczyptę soli, wymieszać i ostudzić.

      Wykończenie: schłodzoną mieszankę zmrozić w maszynie do lodów, postępując wg jej instrukcji. Lody przełożyć do pojemnika, wmieszać do nich połowę sosu karmelowego, wstawić do zamrażarki. Pozostały sos trzymać w lodówce.

      Przed podaniem lody i sos wyjąć do odmrożenia (lody tyle, by można było nakładać łyżką, sos - do temperatury pokojowej).

      Smacznego!

      * oryginał podaje, że powinien wyjść litr, ale jakoś do tej pory mi się to nie udało...


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lody popcornowe z sosem karmelowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2012 09:02
  • wtorek, 19 czerwca 2012
    • Lody waniliowe

      Wróciły upały, więc wracam z lodami. To najlepsze lody waniliowe, jakie do tej pory jadłam. Są kremowe, mocno waniliowe i - co ważne - nie czuć w nich jajek, co niestety przy poprzednich wypróbowywanych przeze mnie przepisach często się zdarzało. Stanowią też bardzo dobrą bazę dla innych smaków - wystarczy przed wlaniem do maszynki, dorzucić ulubione dodatki i gotowe! Przepis jest dość czasochłonny, ale efekt jest wart wysiłku.

      Źródło: The Perfect Scoop David Lebovitz


      Składniki:

      250 ml mleka 3,2%
      150g cukru
      500 ml śmietany kremówki (ja używam Piątnicy 36%)
      szczypta soli
      1 laska wanilii
      6 żółtek
      3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      Podgrzać mleko, cukier, połowę kremówki i sól w rondlu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka (najłatwiej jest przeciągnąć wzdłuż tępą stroną noża) i dodać do ciepłego mleka razem z połówkami laski. Przykryć rondel, zdjąć z ognia i zostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.

      Pozostałą kremówkę wlać do dużej miski i ustawić nad nią sito.
      Przygotować też kąpiel lodową: do dużej miski wsypać kostki lodu i zalać je niewielką ilością zimnej wody.

      W osobnej misce ubić żółtka, a następnie powoli dolewać do nich ciepłą mieszankę mleczną, ciągle mieszając trzepaczką. Całość przelać z powrotem do rondla, który należy ustawić na średnim ogniu i podgrzewać, ciągle mieszając. Najlepiej robić to silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką z prostym zakończeniem, tak żeby zgarniać krem od dna rondla. Podgrzewać do czasu, aż mieszanka zgęstnieje (nie gotować!). Przelać krem przez sito i zmieszać ze śmietaną. Dodać ekstrakt waniliowy i całą miskę wstawić do kąpieli lodowej. Mieszać energicznie, aż całkiem wystygnie i lekko się schłodzi.

      Schłodzić całkowicie w lodówce. Przed przelaniem do maszyny do lodów, usunąć laskę wanilii. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszyny.

      Lody można też przygotować bez użycia maszyny - schłodzoną mieszanką przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki (co jakiś czas wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu).

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lody waniliowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 czerwca 2012 11:05
  • środa, 06 czerwca 2012
  • wtorek, 22 maja 2012
    • Lody sernikowe

      Jeśli lubicie serniki (jak ja), to z pewnością polubicie te lody. Smakują niczym najlepszy New York Cheesecake, są aksamitne i kremowe, z chrupiącymi ciasteczkami digestive, które lekko przełamują słodycz.

      Źródło: Lato w kuchni przez okrągły rok Nigella Lawson.

      Składniki (na około 1 litr lodów):

      175 ml (nieco ponad 2/3 szklanki) mleka 3,2%
      200g (1 pełna szklanka) drobnego cukru
      125g (1 opakowanie) śmietankowego serka Philadelphia
      pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
      1 jajko
      350 ml (1 i 3/4 opakowania) zimnej śmietany kremówki 36% (używam Piątnicy)
      sok z połowy cytryny
      50g (5 sztuk) pokruszonych ciastek digestive

      Mleko podgrzać w rondlu. W misce utrzeć cukier, serek, wanilię i jajko. Dalej mieszając, dodać gorące mleko. Całość przelać do czystego rondla podgrzewać, mieszając do zgęstnienia masy (nie gotować!). Odstawić do ostygnięcia.
      Kremówkę ubić i dodać do ostudzonego kremu wraz z sokiem z cytryny. Wymieszać  i dalej:
      - postępować wg instrukcji maszyny do lodów lub
      - przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki (co jakiś czas wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Lody sernikowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 maja 2012 07:43
  • niedziela, 06 maja 2012
    • Lody rabarbarowe / Rhubarb Ice Cream

      Jeden z obiecanych wczoraj przepisów z wykorzystaniem sosu rabarbarowego. Lody są kwaskowe - idealnie orzeźwiające na upały. Z podanych proporcji wychodzi niecały litr lodów.

      Pomysł własny z wykorzystaniem przepisu na krem (z odrobinę zmienionymi proporcjami) z lodów toffi.



      One of the recipes containing rhubarb sauce, that I promised yesterday. These ice creams are a bit sour, what makes them perfectly refreshing on summer days. This recipe makes a little less than one litre of ice cream.

      My recipe, based on previous ice creams and rhubarb desserts I made.


      Składniki na krem:

      150 ml mleka 3,2%
      150 ml śmietany kremówki 36% (daję Piątnicę)
      3 żółtka
      70g drobnego cukru

      Mleko zmieszać z kremówką, podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel i wlać do ciepłego mleka. Podgrzewać, aż zgęstnieje (nie gotować!). Masę odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

      Składniki na mus rabarbarowy:

      350g rabarbaru
      pół szklanki brązowego cukru
      2 łyżki soku z cytryny

      Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, a następnie włożyć do garnuszka/rondelka. Zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu przez około 15-20 minut (aż rabarbar zmięknie i odparuje trochę soku). Wystudzić, zmiksować w blenderze i schłodzić w lodówce.

      Po schłodzeniu obydwu mas, zmieszać je razem i dalej:
      - postępować wg instrukcji maszyny do lodów lub
      - przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki (co jakiś czas wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu).

      Smacznego!

       

      Rhubarb Ice Cream

      For the cream:
      150 ml full-fat milk (I use 3,2%)

      150 ml heavy cream (I use 36%)
      3 egg yolks
      70g superfine sugar

      Combine milk and heavy cream in a heavy saucepan and warm up. Beat egg yolks and sugar with an electric mixer until the mixture is pale yellow and thick, pour the mixture into the warm milk. Cook over medium-low heat, stirring constantly until it thickens (do not boil!). Set aside to cool, then chill in refrigerator. 

      For the rhubarb mousse:
      350g rhubarb

      half cup golden caster sugar
      2 tbsp lemon juice

      Wash, dry and cut rhubarb into small pieces (1-2 cm), then put it into a heavy saucepan, add sugar and lemon juice. Bring to a boil and simmer for about 15-20 minutes (until the rhubarb softens and part of the rhubarb juice evaporates). Cool, blend and refrigerate.

      Mix both cream and mousse and:
      - follow the ice cream machine's manufacturer's instructions or
      - pour into an airtight container and freeze ( take out and mix every 20 minutes to brake the ice crystals).

      Enjoy!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lody rabarbarowe / Rhubarb Ice Cream”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 maja 2012 09:42
  • czwartek, 03 maja 2012
    • Lody toffi

      Pogoda sprzyja, więc maszyna poszła w ruch :) Tym razem polecam lody mleczne z kawałkami cukierków czekoladowych z toffi (do nabycia w Ikea). Lody w smaku przypominają trochę mleczko z tubki z kawałkami cukierków, przyjemnie chrupiącymi pod zębami. Polecam!

      Oryginalny przepis znajdziecie tutaj: Lato w kuchni Nigella Lawson, Wydawnictwo Filo.

      Ja zastosowałam modyfikacje stąd: mojewypieki.blox.pl oraz swoją własną (dotyczy cukierków).

      Składniki:

      około 30 cukierków czekoladowych z toffi (Ikea)
      300 ml mleka 3,2%
      300 ml śmietany kremówki 36% (daję Piątnicę)
      6 żółtek
      125g drobnego cukru

      Cukierki pokruszyć na drobne kawałki (można to zrobić w robocie kuchennym lub przy pomocy tłuczka - jak ja) i odstawić do lodówki.

      Mleko zmieszać z kremówką, podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel i wlać do ciepłego mleka. Podgrzewać, aż zgęstnieje (nie gotować!). Masę odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu zmieszać z cukierkami i dalej:
      - postępować wg instrukcji maszyny do lodów lub
      - przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki (co jakiś czas wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Lody toffi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 maja 2012 12:04
  • czwartek, 05 kwietnia 2012

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl