Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • środa, 09 października 2013
    • David Lebovitz "Słodkie życie w Paryżu" 9/50

      Ciasto czekoladowe
      Chocolate cake
      

      Ciasto czekoladowe

       

      Ciasto łatwe w przygotowaniu, wymaga jedynie zamieszania kilku składników, a z rzeczy, które można by uznać za bardziej zaawansowane - ubicia piany z białek i dość delikatnego połączenia jej z masą czekoladową. Składniki podano na małą keksówkę, ale wziąwszy pod uwagę to, że ciasto jest ciężkie i mocno czekoladowe (ale nie słodkie) - myślę, że spokojnie wystarczy na kilka dni, bo jednym kawałkiem można się nieźle zapchać. Przechowałam je w pojemniku zamykanym. Po dwóch dniach miało być jeszcze lepsze, ale ja nie czułam różnicy. Za to z pewnością jest to jedno z bardziej aromatycznych ciast czekoladowych, jakie robiłam - zapach czekolady jest intensywny, cudowny :)

      Składniki i wykonanie:

      • czekolada - w składnikach podano czekoladę pokrojoną na kawałeczki - moim zdaniem jej krojenie jest zbędne, ponieważ i tak jest rozpuszczana w kąpieli parowej i wystarczy połamać ją na kostki, tak jak robię to w przypadku innych przepisów. Do pieczenia użyłam czekolady z 70% zawartością kakao, ale nie Lindt jak Madame Pellas ;) Niestety w Polsce ta marka jest 2-3 razy droższa od innych. Znalazłam zamiennik wśród czekolad Wawelu;
      • sól - u mnie zwykła stołowa;
      • cukier - nie zgadza mi się ilość, ponieważ 1/3 szklanki to nie jest 65g, jak podano, tylko około 75g. Być może tłumacz przerobił angielskie "cup" na polską szklankę i stąd różnica? W każdym razie w przepisie kierowałam się ilością podaną w gramach;
      • piekarnik - nagrzałam systemem góra/dół - zazwyczaj piekę na termoobiegu, ale w książce nic na ten temat nie wyczytałam, w związku z tym pozostałam przy metodach tradycyjnych;
      • czas pieczenia - ciasto piekłam przepisowe 35 minut, jednak zalecam skrócenie tego czasu, np. do 25 minut i potem sprawdzanie końcówki. David pisze w książce, aby uważać, by nie spiec wierzchu - niestety ja się zgapiłam, za bardzo skupiłam się na czasie i po 35 minutach ciasto było delikatnie spieczone w niektórych miejscach.

       


       

      Easy to make cake - needs only mixing a few ingredients. The only thing that can be considered as a bit more difficult is beating the egg whites and folding it gently into the batter. Ingredients given are enough for a small teacake tin, but considering the cake is rather heavy and intensely chocolate (but not sweet) - I think it's perfectly enough for a couple of days, because you can really get stuffed with just one slice. I stored my cake in an closed container. It was supposed to be even better than the first day, but I couldn't tell any difference. But it is certainly one of the most aromatic chocolate cakes I've made - the aroma of chocolate is intense, wonderful :)

      Ingredients and execution:

      • chocolate - recipe requires chopping it finely - in my opinion it's unnecessary, because it's being melted over a steam bath anyway, so it seems enough to just break it into bars, as I usually do with other recipes. I used 70% cocoa chocolate, but not Lidt as Madame Pellas ;) Unfortunatelly that brand is 2-3 times more expensive than others. I found substitute amond Wawel chocolates;
      • salt - I used regular table salt;
      • sugar - I think someone made a mistake when translating into Polish, because 1/3 Polish cup is about 75g - not 65g as given. Maybe 65g is in US cups? Anyways I baked accoridng to weight, not cups;
      • oven - I heat up my oven traditionaly (up/down) - I usually use fan, but the recipe doesn't say anything about it;
      • time of baking - I baked the cake for prescribed 35 minutes, but I recommend to bake for 25 minutes and watch the cake for the last 10 minutes to avoid burning the top. I focused to much on time and after 35 minutes the cake was slightly burned here and there on top.

      

      Ciasto czekoladowe

      Ciasto czekoladowe

      Ciasto czekoladowe

      Ciasto czekoladowe

      Ciasto czekoladowe

      Ciasto czekoladowe

      Ciasto czekoladowe


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „David Lebovitz "Słodkie życie w Paryżu" 9/50”
      Tagi:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 09 października 2013 12:57
    • David Lebovitz "Słodkie życie w Paryżu"

      David Lebovitz "Słodkie życie w Paryżu", Wydawnictwo Pascal 2012
      David Lebovitz "The Sweet Life in Paris" (Polish edition 2012)

      Słodkie życie w Paryżu

      Recenzja ogólna

      Spis przepisów:
      List of recipes:

      1. Beza cynamonowa z lodami kawowo-karmelowymi, sosem czekoladowym i kandyzowanymi migdałami
      2. Bretońskie ciasto z mąki gryczanej z dodatkiem soli morskiej
      3. Brownies z dulce de leche
      4. Carnitas
      5. Cebule na słodko-kwaśno
      6. Chipsy z chleba pita
      7. Ciasteczka czekoladowo-jogurtowe
      8. Ciasto absyntowe
      9. Ciasto czekoladowe (Chocolate Cake)
      10. Ciasto z bekonem i niebieskim serem pleśniowym
      11. Ciasto z espresso i kremową bitą śmietaną
      12. Czekoladowe makaroniki
      13. Czekoladowy sos mole
      14. Drobiowe tagine z morelami i migdałami
      15. Duszony indyk w beaujolais nouveau ze śliwkami
      16. Finansjerki z czekoladą i migdałami
      17. Gorąca czekolada
      18. Gorący sos czekoladowy Nancy Meyers
      19. Kandyzowane migdały
      20. Karmelizowana tarta jabłkowa niskotłuszczowa
      21. Kawa mrożona
      22. Kir
      23. Kremowa śmietana
      24. Kurczak w sosie mole
      25. Lody kawowo-karmelowe
      26. Magdalenki w cytrynowym lukrze
      27. Mus czekoladowy I
      28. Mus czekoladowy II
      29. Naleśniki z mąki z ciecierzycy
      30. Pasta z wątróbek drobiowych z jabłkami
      31. Pianki czekoladowo-kokosowe
      32. Pieczona wieprzowina w glazurze z brązowego cukru u bourbona
      33. Piernik czekoladowy
      34. Pikantna mieszanka orzechowa
      35. Pływająca wyspa
      36. Podwójnie czekoladowe naleśniki
      37. Ptysie z kawałkami czekolady
      38. Sałatka z koziego sera na ciepło
      39. Sałatka z pomidorów i chleba na zakwasie
      40. Sardynki z cebulą i rodzynkami w stylu weneckim
      41. Sernik
      42. Sorbet pomarańczowy
      43. Sos czekoladowy
      44. Sos karmelowy z solonego masła
      45. Suflet z serem fromage blanc
      46. Surówka z kapusty z orzechami

      47. Śliwkowo-malinowe clafoutis
      48. Tapenada z fig i oliwek

      49. Zapiekane figi
      50. Żeberka wieprzowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 09 października 2013 12:05
  • poniedziałek, 07 października 2013
    • A-Z Cookbooks - nowy dział / new category

      Książki

      Półki u nas w domu uginają się od książek kucharskich (na zdjęciu jedna z takich półek) - moich, rodziców, książek po dziadkach i tych pożyczonych. Uwielbiam je kartkować - w nowych wydaniach można napawać oczy pysznymi zdjęciami, a ze starszymi przenieść się w czasie. Jednak korzystanie z nich pozostawia dużo do życzenia. Mam wśród nich i takie, z których nigdy nie zrobiłam żadnego przepisu (!), chociaż przymierzam się do nich dość często i widzę tyle świetnych przepisów do wypróbowania.

      Postanowiłam, że książki pójdą w ruch. Otwieram nowy dział - "A-Z Cookbooks", w którym będę Wam pokazywać moje zmagania z kolejnymi książkami.

      Cel: przetestowanie wszystkich przepisów z jak największej ilości książek. Ambitnie? Oj, tak - to dla mnie prawdziwe wyzwanie, ale z Waszym wsparciem na pewno dam radę :)

      W tym dziale nie znajdziecie przepisów, tylko relacje z przygotowania potraw, moje uwagi i sugestie. W zasadzie można uznać, że ten projekt (zupełnie przy okazji) będzie równocześnie recenzją poszczególnych książek, a w dodatku recenzją rzetelną i szczegółową, bo pisaną z pozycji osoby, która nie tylko książkę przekartkowała, ale faktycznie całą przeczytała i użyła przepisów (co niestety ostatnimi czasy jest bardzo rzadkie, jeśli chodzi o recenzje książek kulinarnych).

      Mam nadzieję, że wpisy Wam się spodobają, a może też pomogą w podjęciu decyzji o zakupie poszczególnych tytułów.

      Do przeczytania!

       


       

       Shelves at our house bend under the weight of cookbooks whe've collected over the years (one of those shelves on the photo above). I love to leaf through them - there's plenty of beautiful, delicious pictures in new editions and the old ones can take you on a journey back in time. However using them is quite another story. I've got cookbooks I've never made any recipe from (!), though I often plan to do so and I even have some recipes marked.

      I've decided that all those books will be used and so I hereby open new category - "A-Z Cookbooks", in which you'll be able to follow my struggles with all of my cookbooks - one after another.

      Goal: to test every recipe in as many cookbooks as I could manage. Ambitious? Oh, yes - it's a real challenge for me, but I'm sure I can do it with your support :)

      You won't find recipes in this category - only a short report from the preparation, my notes and suggestions. Generally you could say that this project of mine is also a thorough review on the cookbooks I own. I hope that you'll like my posts and that they'll help you (if only a little bit) decide whether or not to buy it.

      Until the next post!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „A-Z Cookbooks - nowy dział / new category”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 października 2013 20:34
  • piątek, 13 września 2013
    • Ciasto z wiśniami / Cherry Pie

      Przepyszne ciasto z ogromną ilością wiśni, słodko-kwaskowe, z nutą migdałową i w otoczeniu doskonałego kruchego ciasta.

      Źródło: Martha Stewart Martha'a American Food



      Delicious pie with plenty of cherries, sour-sweet, with a hint of almond and surrounded by the perfect crust.

      Cherry Pie

       

      Składniki na kruche ciasto (na okrągłą formę ceramiczną, średnica 22-23 cm*):
      420g mąki pszennej
      1 łyżeczka soli
      1 łyżka cukru
      260g zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki
      1/4 - 1/2 szklanki lodowatej wody**

      Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, zmieszać z solą i cukrem. Dodać masło i posiekać nożem z mąką. Można też rozetrzeć je koniuszkami palców. Po wymieszaniu całość powinna przypominać duże okruchy. Dodać wodę, rozlewając ją równo po "okruchach" - zaczynając od 1/4 szklanki, a resztę dodając w miarę konieczności (czyli jeśli składniki nie będą chciały się połączyć), po 1 łyżce. Szybko zagnieść jednolite ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Podzielić je na dwie części, obydwie zawinąć w folię spożywczą, formując w dyski i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

      Po tym czasie lekko oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować na niej jedną część przygotowanego ciasta na grubość około 3 mm i średnicę o tyle większą od formy, by ciasto zwisało z niej na około 2 cm. Wyłożyć formę ciastem (formy ceramicznej niczym nie smaruję, ani nie wykładam papierem). Rozwałkować drugą część ciasta na podobną grubość i średnicę, w kilku miejscach na środku wyciąć otwory.

      Składniki:
      1,5-2 kg wiśni (świeżych lub z mrożonki, rozmrożonych; waga przed odpestkowaniem)
      30g (trochę mniej niż 1/4 szklanki) mąki kukurydzianej
      1 szklanka cukru (lub do smaku)
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
      2 łyżki (28g) zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki
      1 jajko, rozbełtane
      1 łyżka śmietany kremówki

      Wiśnie wydrylować i zmieszać w dużej misce z mąką kukurydzianą, cukrem i ekstraktami. Całość wyłożyć na przygotowany spód ciasta, rozprowadzając równomiernie. Na wierzchu ułożyć kawałki masła i przykryć przygotowanym ciastem z otworami, dociskając brzegi tak, by się zlepiły. Odciąć z boków nadmiar ciasta (można go użyć do udekorowania wierzchu) i jeszcze raz docisnąć, przy okazji tworząc ozdobne brzegi (np. widelcem lub palcami). Odstawić do lodówki na 30 minut.

      W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190oC.

      Wymieszać jajko ze śmietaną i posmarować nimi wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. Piec przez około 60 minut (przy mrożonych wiśniach dłużej) - do chwili, gdy sok z wiśni zacznie bulgotać przez otworki, a wierzch ciasta nabierze złotobrązowej barwy. Można przykryć folią aluminiową, jeśli będzie się zbyt szybko przypiekać. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

      * moja forma jest trochę większa, dlatego w przepisie uwzględniam więcej wiśni (u Marthy jest 1,3 kg) - resztę pozostawiam bez zmian względem oryginału

      ** używam zimnej wody (z lodówki) z kostkami lodu

       Cherry Pie

      Cherry pie

      For the crust (for 22-23 cm pie plate*):
      420g all-purpose flour
      1 tsp salt
      1 tbsp sugar
      260g cold butter, cut into small pieces
      1/4 - 1/2 cup ice water**

      Sift flour onto the pastry board (or into a large bowl), add salt and sugar and mix. Add butter and rub it with your fingertips until mixture resembles coarse crumbs (you can also use food processor if you have one). Drizzle 1/4 cup water evenly over mixture and knead quickly into smooth dough that doesn't stick to your hands. If it's too dry, add some more water, 1 tablespoon at a time. Divide dough in half. Wrap both halves in plastic, shaping them into disks. Refrigerate for at least 1 hour.

      On a lightly floured work surface, roll out one half of dough to 3 mm thick and diameter big enough to let dough overhang from the pie plate for about 2 cm long. Fit it into pie plate (if you have ceramic plate, you don't have to grease or line it with anything). Roll out the other half of dough into similar size and cut out a few holes in it.

      Ingredients:
      1,5-2 kg sour cherries (fresh or frozen, thawed; weight before stoning)
      30g (1/4 cup) cornstarch
      1 cup sugar (or to taste)
      1 tsp vanilla extract
      1/2 tsp almond extract
      2 tbsp (28g) cold butter, cut into small pieces
      1 egg, lightly beaten
      1 tbsp heavy cream

      Remove pits from fresh cherries, put them in a large bowl and toss together with cornstarch, sugar and both extracts. Transfer the mixture to your pie plate and spread evenly over the dough. Dot filling with butter pieces. Cover with the other half of dough, pressing the edges together to seal. Trim off excess of dough, if necessary (you can use it to decorate the top), crimp as desired. Refrigerate 30 minutes.

      In the meantime preheat oven to 190oC.

      Whisk together egg and heavy cream and brush top of the pie with the mixture. Bake for about 60 minutes (longer, if you use frozen cherries) - until juices are bubbling in center and crust is golden brown. You can cover top with foil, if crust is browning too quickly. Transfer to a wire rack and let cool completely before serving.

      * my pie plate is slightly bigger, therefore I increase the amount of cherries (Martha uses about  1,3 kg) - rest of ingredients stays unchanged

      ** I use cold water (from refrigerator) with some ice cubes

      Cherry Pie

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z wiśniami / Cherry Pie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 13 września 2013 12:40
  • czwartek, 08 sierpnia 2013
    • Marynata do karkówki z grilla / Grilled Marinated Pork Neck

      Jedna z najlepszych marynat do karkówki, jakiej próbowałam. I z radością dzielę się z Wami moim znaleziskiem.

      Źródło: Gotuję, bo lubię



      One of the best pork neck marinades I've tasted so far. And I share my discovery with you with joy.

      Karkówka z grilla

       

      Składniki:
      1-1,5 kg karczku
      pół szklanki oliwy
      5 ząbków czosnku
      1 cebula
      2 liście laurowe
      1 łyżeczka soli
      1 łyżeczka pieprzu ziołowego
      1 łyżka przyprawy do grilla
      1 łyżeczka przyprawy do karkówki
      1 łyżeczka ziół prowansalskich
      1 łyżeczka suszonego majeranku
      1 łyżka słodkiej papryki
      1 łyżeczka musztardy
      2 łyżki ketchupu

      Mięso pokroić w cienkie plastry i delikatnie rozbić.*

      Wszystkie pozostałe składniki połączyć i wymieszać dokładnie (ja używam do tego słoika - łatwiej wymieszać wszystko - jak w shakerze): czosnek obrać i wycisnąć, cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również przepuścić przez praskę.

      Mięso wymieszać dokładnie z marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.

      Grillować na rozgrzanym ruszcie, po kilka minut z każdej strony.

      * jeśli lubicie grubsze kawałki, to takie zostawcie - tylko trzeba wtedy dłużej grillować

      Smacznego!

      Karkówka z grilla


      Grilled marinated pork neck

      Ingredients:
      1-1,5 kg pork neck
      1/2 cup olive oil
      5 garlic cloves
      1 onion
      2 bay leaves
      1 tsp salt
      1 tsp herb pepper
      1 tbsp barbecue seasoning
      1 tsp pork neck seasoning (for bbq)
      1 tsp Herbes de Provence
      1 tsp dried marjoram
      
      1 tbsp sweet paprika powder

      1 tsp mustard
      2 tbsp ketchup

      Cut the meat into thin slices and gently smash.*

      Combine the rest of ingredients and mix thoroughly (I do it in a jar, using it as a shaker): peel and press the garlic; peel the onion, cut it into smaller pieces and also pass through the garlis press.

      Knead the pork thoroughly with the marinade, cover and refridgerate for at least 24 hours.

      Grill on a hot BBQ, a few minutes on each side.

      * You can leave thicker slices, if you like, just remember to grill them longer

      Enjoy!

      Karkówka z grilla

      Karkówka z grilla

      Karkówka z grilla

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 sierpnia 2013 09:17
  • poniedziałek, 29 lipca 2013
  • środa, 17 lipca 2013
  • środa, 10 lipca 2013
    • Konkurs z księgarnią www.egros.pl

      Lato zawsze mnie rozleniwia, a przy upałach takich, jak ostatnio, dodatkowo odbiera ochotę na odpalanie piekarnika i sprawia, że maszyna do lodów nie chce działać jak trzeba (do tego jeszcze w tym roku dorzucam zepsuty blender...).

      Żeby zrekompensować mniejszą ilość wpisów, ogłaszam konkurs, w którym do wygrania jest najnowsza książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek "Japońskie słodycze" z autografem autorki! (bardzo dziękuję Pani Magdzie za podpisanie egzemplarza na konkurs)

      Pani Magda tak wspaniale i zajmująco opowiadała o kuchni japońskiej na spotkaniu promocyjnym w Warszawie, że po prostu musiałam zdobyć tę pozycję :)

      Japońskie słodycze okładka


      Dziękuję sponsorowi nagrody, którym jest księgarnia internetowa WWW.EGROS.PL i zachęcam do polubienia jego fanpage'a na Facebooku, gdzie znajdziecie m.in. informacje dotyczące innych konkursów z nagrodami książkowymi :)

      Księgarnia Egros.pl

      Egros FB


      Nie jestem ekspertką w dziedzinie kuchni japońskiej, ale pozostając w temacie międzynarodowym mam dla Was następujące zadanie konkursowe:

      pobuszujcie trochę w księgarni www.egros.pl i wybierzcie jedną (lub więcej) pozycję polskiego autora, którą polecilibyście gościowi z zagranicy, napiszcie dlaczego akurat ta pozycja i podajcie do niej link.

      Odpowiedzi (wraz z linkami) zamieszczajcie w komentarzu do tego wpisu. Podajcie też swój adres e-mail do kontaktu w razie wygranej.

      Spośród nadesłanych uzasadnień wybiorę to, które wyda mi się najciekawsza, a jego autor/autorka otrzyma nagrodę.

      Konkurs trwa do końca tygodnia, czyli do 14 lipca do godziny 23:59.

      Zapraszam do zabawy! :)



      Summer always makes me a little bit lazy and with temperatures like we have lately in Warsaw also takes the willingness to turn on the oven and makes my ice cream mashine go crazy (plus this year I add a broken blender on top of that...).

      To compensate a small amount of posts during that summer time I announce a contest, but because the prize-book is in Polish, I'm giving it away for Polish-language readers only. But I promise to get something for my international readers next time, so stay tuned!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Konkurs z księgarnią www.egros.pl”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 10 lipca 2013 10:59
  • sobota, 15 czerwca 2013
    • Lody kawowe z kajmakiem / Coffee Ice Cream with Dulce de Leche

      Niekwestionowany zwycięzca testu sześciu smaków, jaki ostatnio przygotowałam dla przyjaciół :) Doskonale kawowe lody, są pyszne same w sobie, a z dodatkiem kajmaku to po prostu "niebo w gębie"!
      Za radą jednego z komentarzy w oryginalnym wpisie zamiast rumu dałam likier kawowy, który jeszcze bardziej podkreśla kawowy smak.

      Źródło: My recipes

       



      The unquestioned winner of the six flavors test, that I've set up for my friends recently :) Perfectly coffee ice cream, delicious in itself, gets even better with dulce de leche.
      Following one of the comments in original recipe,
      I used coffee liqueur instead of rum, which brought out the coffee flavor even more.


      Coffe Ice Cream

      Składniki:
      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      2 szklanki (500 ml) mleka 3,2%
      460g śmietany kremówki (używam 36% Piątnicy)
      160g (niecałe 3/4 szklanki) cukru
      niecała szklanka ciemno palonych ziaren kawy*, grubo posiekanych (ja utłukłam wałkiem)
      6 dużych żółtek
      2 łyżki likieru kawowego (w oryginale rum; użyłam Khalua)
      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Puszkę z mlekiem wstawić do garnka i zalać wodą tak, by przykryła całą puszkę. Gotować na średnim ogniu przez około 1,5-2 godzin, uzupełniając wyparowaną wodę w trakcie gotowania (puszka musi być cały czas cała pod wodą). Po tym czasie wyjąć puszkę z garnka i wystudzić.

      Do rondla wlać mleko, dodać kremówkę, cukier i ziarna kawy. Podgrzewać, mieszając, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści (nie gotować). Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie przelać mieszankę przez sito do miski, żeby pozbyć się ziaren kawy. Rondel opłukać i wlać do niego z powrotem mieszankę. Ustawić na małym ogniu, żeby się podgrzała (nie gotować).

      W międzyczasie w osobnej misce ubić żółtka na jasną, puszystą masę. Wlać pół szklanki gorącej mieszanki mlecznej do żółtek, wymieszać, a następnie całą mieszankę z żółtkami przelać do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje (nie gotować!). Przelać do czystej miski i wystudzić**. Przykryć i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, lub przez noc. Przed przelaniem mieszanki do maszyny do lodów dodać likier kawowy (lub rum) i ekstrakt waniliowy. Mrozić według instrukcji producenta maszyny.

      Lody można też przygotować bez użycia maszyny - schłodzoną mieszankę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu.

      Przechowywać w zamrażalniku.

      Podawać z przygotowanym wcześniej kajmakiem.

      Smacznego!


      * polecam za przepisem oryginalnym kawę kubańską lub kolumbijską - ja użyłam tej drugiej

      ** można przyśpieszyć studzenie wstawiając miskę z mieszanką do drugiej większej, wypełnionej lodem - mieszać aż całość wystygnie


      Coffe Ice Cream

       

       

      Coffee Ice Cream with Dulce de Leche

      Ingredients:
      1 can sweetened condensed milk
      2 cups (500 ml) whole milk
      460g  (2 cups) whipping cream (I use 36%)
      160g (3/4 cup) sugar
      1 cup dark-roasted coffee beans, coarsely chopped
      6 large egg yolks
      2 tbsp coffee liqueur (originaly rum; I used Khalua)
      1 tsp vanilla extract

      Prepare dulce de leche: Put the can into a pot and pour water to cover it completely. Cook over medium heat for about 1,5-2 hours, refilling evaporated water during that time (the can should be completely covered with water all that time). When cooked take the can out of the pot and allow to cool.

      Combine milk, whipping cream, sugar and coffee beans in a medium pan and cook, stirring over medium heat unstil sugar dissolves and mixture is simmering (do not boil). Remove from heat, cover and let stand at room temperature for 30 minutes. Then pour the mixture through a fine mesh sieve into a bowl, discarding coffee beans. Rinse the pan and pour the mixture back into it and bring again to a simmer over low heat (do not boil).

      In the meantime in a separate bowl beat egg yolks until they're pale and fluffy. Pour half cup of the warm milk mixture into egg yolks and whisk. Then pour yolk mixture into pan. Heat up over low heat, stirring constantly until the mixture thickens (do not boil!). Pour into a clean bowl and cool**. Cover and refrigerate for a few hours or overnight. Add coffee liqueur (or rum) and vanilla extract before churning in your machine. Freeze in an ice cream machine (see manufacturer's instructions for details).

      You can also make your ice cream without the machine - pour the mixture into a container and freeze until solid, but take it out and beat with eletric mixer until smooth every now and then (about 20-30 minutes) to brake the ice crystals.

      Store in freezer.

      Serve with dulce de leche.

      Enjoy!

       

      * I recommend Cuban (as in the original recipe) or Colombian coffee (I used Colombian beans)

      ** you can speed up the cooling proces by putting the bowl with the mixture in another bowl, filled with ice - stir the mixture until it cools

      Coffe Ice Cream

      Akcja kawa w kuchni   Akcja desery z kremówką   Akcja lodowa 2013

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 15 czerwca 2013 07:49
  • czwartek, 06 czerwca 2013
    • Piegus z białek / Egg Whites Freckles

      Piegus to klasyczny sposób na wykorzystanie białek. Ciasto jest niepozorne, ale uważajcie - jest bardzo wciągające! :)

      Źródło: Domowe ciasta i ciasteczka Ilona Dąbrowska, Kinga Osmycka



      Freckles is a classic way to use left over egg whites. This cake is inconspicuous but be careful - it can be very addictive! :)


      Piegus

      Składniki:
      250g masła
      200g mąki
      1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
      1 szklanka (ok. 130g) suchego maku
      250g cukru pudru
      1 szklanka białek, w temperaturze pokojowej
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      skórka z cytryny
      cukier puder do oprószenia

      Piekarnik nagrzać do 175oC. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką, bułką tartą lub kaszą manną (u mnie to foremka 8x32 cm).

      Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
      Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i cukier puder, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać, aż składniki się połączą.

      W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, na koniec dodając cukier waniliowy. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać skórkę otartą z cytryny.

      Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

      Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!



      Egg Whites Freckles

      Ingredients:
      250g butter
      200g flour
      1 heaping tsp baking powder
      1 cup (about 130g) dry poppy seeds
      250g icing sugar
      1 cup egg whites, room temperature
      2 tsp vanilla sugar
      lemon zest from 1 lemon
      icing sugar to serve

      Preheat the oven to 175oC. Grease a baking tin with some butter and sprinkle it with flour, bread crumbs or semolina (I use 8x32cm tin).

      Melt the butter and set aside to cool a bit.
      Sift flour and baking powder into a bowl, add poppy seeds and icing sugar and mix. Then add melted butter and stir until everything is well combined.

      In a separate bowl beat the egg whites with an electric mixer on high speed until stiff, adding vanilla sugar at the end. Combine it with a poppy seed dough, folding it gently with a wooden spoon. Finally gently stir in lemon zest.

      Pour the batter into prepared baking tin and bake for about 50 minutes or until a stick inserted into cake comes out clean.

      Sprinkle with icing sugar before serving.

      Enjoy!

      Piegus

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 czerwca 2013 10:08

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl