Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • piątek, 19 października 2012
    • Sernik dyniowy z sosem toffi

      Wilgotny, delikatny sernik z nutami korzennymi i sosem toffi to świetna propozycja w sezonie dyniowym.

      Źródło inspiracji: The Seaside Baker i "Kuchnia" Nigelli Lawson (sos)


      Składniki na spód:
      180 g ciastek digestive
      8 łyżek roztopionego masła
      1 łyżeczka przyprawy do dyni (lub przyprawy do piernika lub cynamonu)

      Składniki na masę serową:
      680 g sera twarogowego mielonego przynajmniej dwukrotnie (ja daję Piątnicę w czerwonym kubełku)
      1,5 szklanki cukru
      425 g puree z dyni
      3 jajka
      1 żółtko
      1/4 szklanki śmietany 18%
      2 łyżeczki przyprawy do dyni
      2 łyżki mąki
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Piekarnik rozgrzać do 165oC. Okrągłą tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć folią aluminiową: rozpiąć obręcz, na spodzie położyć folię, zapiąć obręcz, a wystającą folię zawinąć do góry. Posmarować masłem spód i boki tortownicy. Następnie zawinąć tortownicę od zewnątrz dodatkowo folią aluminiową, odwijając ją do góry.

      Ciastka pokruszyć na piasek i wymieszać z masłem i przyprawami. Tą mieszanką (będzie miała postać mokrego piasku) wyłożyć dno i boki tortownicy, dociskając łyżką lub palcami. Formę odstawić do lodówki.

      Ser utrzeć w dużej misce, aż będzie gładki. Dodać cukier i zmiksować do połączenia składników. Dodać puree z dyni, jajka i żółtko i zmiksować, aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec dodać śmietanę, przyprawę, mąkę i wanilię i wymieszać tylko do połączenia składników.
      Wylać masę serową na przygotowany spód. Całą formę wstawić do głębokiego naczynia do zapiekania, które następnie należy wypełnić gotującą się wodą do 1/3 wysokości. Piec przez około 1-1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

      Podawać z sosem toffi.

      Sos toffi:
      1 łyżka masła
      75 g syropu kukurydzianego
      25 g jasnego cukru trzcinowego
      60 ml śmietany kremówki

      W rondelku roztopić masło z syropem i cukrem na małym ogniu, mieszając rondelkiem od czasu do czasu. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i trzepaczką wmieszać śmietanę. Odstawić do ostygnięcia.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik dyniowy z sosem toffi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 19 października 2012 09:33
  • środa, 17 października 2012
  • wtorek, 16 października 2012
    • Muffiny jak pączki - z dynią

      Przypominają trochę Muffiny "pączki" - miękkie w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu i słodką posypką cukrowo-cynamonową. Polecam w sezonie dyniowym.

      Znalezione tutaj: Mojewypieki.com

      Posypka cukrowa:
      4 łyżki cukru demerara*
      1łyżeczka cynamonu

      Wymieszać.

      Składniki (12 sztuk), w temperaturze pokojowej:
      2 1/2 szklanki mąki pszennej
      2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      pół łyżeczki soli
      pół łyżeczki gałki muszkatołowej (zmielonej)
      pół łyżeczki przyprawy korzennej
      1 1/4 szklanki puree z dyni
      1/3 szklanki kefiru lub maślanki**
      140 g masła
      3/4 szklanki jasnego brązowego cukru*
      2 jajka

      Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 180oC.

      Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, gałkę i przyprawę korzenną wymieszać w misce i przesiać przez sitko, odstawić.

      Puree z dyni wymieszać z kefirem/maślanką** i odstawić.

      W osobnej misce utrzeć mikserem masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodawać na zmianę (w trzech turach) puree z dyni i składniki suche, mieszając drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.

      Ciasto rozłożyć do papilotek (na 12 porcji). Posypać cukrową posypką. Piec przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).

      Smacznego!

      * dałam zwykły cukier
      ** dałam jogurt naturalny


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny jak pączki - z dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 października 2012 08:21
  • niedziela, 14 października 2012
    • Puree z dyni

      Nie jest to danie, ale podstawa do dalszych działań dyniowych. Mając to puree możecie eksperymentować z różnymi przepisami na dynię, bo w większości uwzględniają one właśnie puree - przekonałam się o tym zaczynając swoją przygodę z dynią w tym sezonie.


      Składniki:
      dynia/dynie

      Najwygodniejsze do tego będą małe dyńki, które kroimy na pół, wyskrobujemy łyżką miękką pulpę i pestki ze środkowej części (pestki można odłożyć do wysuszenia w piekarniku na później), potem kroimy dynie na mniejsze kawałki (mniej więcej wielkości pięści), rozkładamy na blasze od piekarnika i pieczemy w temperaturze 175oC przez około godzinę (lub do miękkości - można sprawdzić widelcem - jak będzie miękko wchodzić w dynię, to znaczy, że już gotowe). Studzimy, zdejmujemy skórę, a miąższ przecieramy na puree (blenderem, robotem kuchennym, tłuczkiem do ziemniaków, czy co tam macie pod ręką :) ). Gotową masę można też zamrozić na później.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 października 2012 12:45

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl