Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • niedziela, 31 października 2010
    • Babeczki - przepis na ciasto

       

      Dzisiaj po raz kolejny proponuję babeczki. Tym razem podstawą był przepis na kruche ciasto, którego Mama używa do pleśniaka. Przepis pochodzi z książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowej i Kingi Osmyckiej (Wyd. Alfa, Warszawa 1988) - książki, z której robiłam swoje pierwsze ciasta ever :) Jest już niestety w stanie dosyć opłakanym - praktycznie każda kartka osobno, okładka  i strony w środku poplamione, ale to chyba dodaje jej więcej uroku i wiarygodności.
      Dodatkowo przy tym przepisie mogłam "rozdziewiczyć" moje nowe silikonowe foremki do babeczek, które nabyłam w sklepie "Wszystko za 2 euro" :) Są rewelacyjne! Babeczki same z nich wyskakują, co pewnie brzmi jak tandetna reklamówka, ale jest absolutną prawdą. Chyba skuszę się na zakup większej ilości i w różnych rozmiarach.

      Produkcja moja i Siostry J.

      Babeczki były w kilku odsłonach:
      - z masą krówkową
      - z domowymi wisienkami z syropu
      - z gruszką z puszki, polaną syropem klonowym i oprószoną odrobiną imbiru (tych niestety nie miałam okazji obfotografować)

      Składniki:
      600g mąki pszennej (3 szklanki)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      250g masła
      5 żółtek
      1/2 szklanki cukru

      Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem i żółtkami. Dodać cukier, wyrobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce przez minimum 30 minut.
      Ciastem wylepiać foremki do babeczek (te metalowe wcześniej wysmarować masłem i oprószyć mąką), nakłuć widelcem.
      Piec w temperaturze 180oC przez około 10 minut. My piekłyśmy je na oko - należy wyjąć z piekarnika, gdy będą zrumienione.
      Babeczki z konfiturą i z gruszką piekłyśmy w całości (razem z nadzieniem), natomiast masą krówkową przybierałyśmy już po upieczeniu i ostudzeniu.

      Smacznego! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki - przepis na ciasto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 31 października 2010 22:32
  • sobota, 30 października 2010
    • Pierniczki, próba pierwsza

       

      Postanowiłam wypróbować przepis Dorotus na pierniczki, które nie potrzebują czasu na zmięknięcie. Wyszły pyszne! Na pewno znajdą się na naszym świątecznym stole. Z przepisu wyszło mi około 60 ciastek.

      Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki", ale można go też znaleźć na blogu Doroty. Polecam!

      Składniki:
      300g mąki pszennej
      100g mąki żytniej pełnoziarnistej
      2 duże jajka
      130g cukru pudru
      100g roztopionego masła
      100g miodu
      1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
      1 łyżka kakao
      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      Wszystkie składniki wsypać do naczynia i wyrobić (można sobie pomóc mikserem).
      Ciasto rozwałkować na grubość minimum 4 mm, podsypując delikatnie mąką, o ile jest to konieczne, żeby ciasto się nie kleiło do stolnicy. Wykrajać ciasteczka, a następnie ułożyć je na blaszce do pieczenia w niewielkich odstępach (moja blaszka była wyłożona papierem do pieczenia).
      Piec w temperaturze 180OC przez 8-10 minut. U mnie było to dokładnie 8 minut na grzałce górnej (piekarnik elektryczny).
      Pierniczki studzić na kratce, a następnie dowolnie udekorować... lub nie :)

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki, próba pierwsza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 30 października 2010 17:43

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl