Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • piątek, 13 września 2013
    • Ciasto z wiśniami / Cherry Pie

      Przepyszne ciasto z ogromną ilością wiśni, słodko-kwaskowe, z nutą migdałową i w otoczeniu doskonałego kruchego ciasta.

      Źródło: Martha Stewart Martha'a American Food



      Delicious pie with plenty of cherries, sour-sweet, with a hint of almond and surrounded by the perfect crust.

      Cherry Pie

       

      Składniki na kruche ciasto (na okrągłą formę ceramiczną, średnica 22-23 cm*):
      420g mąki pszennej
      1 łyżeczka soli
      1 łyżka cukru
      260g zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki
      1/4 - 1/2 szklanki lodowatej wody**

      Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, zmieszać z solą i cukrem. Dodać masło i posiekać nożem z mąką. Można też rozetrzeć je koniuszkami palców. Po wymieszaniu całość powinna przypominać duże okruchy. Dodać wodę, rozlewając ją równo po "okruchach" - zaczynając od 1/4 szklanki, a resztę dodając w miarę konieczności (czyli jeśli składniki nie będą chciały się połączyć), po 1 łyżce. Szybko zagnieść jednolite ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Podzielić je na dwie części, obydwie zawinąć w folię spożywczą, formując w dyski i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

      Po tym czasie lekko oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować na niej jedną część przygotowanego ciasta na grubość około 3 mm i średnicę o tyle większą od formy, by ciasto zwisało z niej na około 2 cm. Wyłożyć formę ciastem (formy ceramicznej niczym nie smaruję, ani nie wykładam papierem). Rozwałkować drugą część ciasta na podobną grubość i średnicę, w kilku miejscach na środku wyciąć otwory.

      Składniki:
      1,5-2 kg wiśni (świeżych lub z mrożonki, rozmrożonych; waga przed odpestkowaniem)
      30g (trochę mniej niż 1/4 szklanki) mąki kukurydzianej
      1 szklanka cukru (lub do smaku)
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
      2 łyżki (28g) zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki
      1 jajko, rozbełtane
      1 łyżka śmietany kremówki

      Wiśnie wydrylować i zmieszać w dużej misce z mąką kukurydzianą, cukrem i ekstraktami. Całość wyłożyć na przygotowany spód ciasta, rozprowadzając równomiernie. Na wierzchu ułożyć kawałki masła i przykryć przygotowanym ciastem z otworami, dociskając brzegi tak, by się zlepiły. Odciąć z boków nadmiar ciasta (można go użyć do udekorowania wierzchu) i jeszcze raz docisnąć, przy okazji tworząc ozdobne brzegi (np. widelcem lub palcami). Odstawić do lodówki na 30 minut.

      W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190oC.

      Wymieszać jajko ze śmietaną i posmarować nimi wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. Piec przez około 60 minut (przy mrożonych wiśniach dłużej) - do chwili, gdy sok z wiśni zacznie bulgotać przez otworki, a wierzch ciasta nabierze złotobrązowej barwy. Można przykryć folią aluminiową, jeśli będzie się zbyt szybko przypiekać. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

      * moja forma jest trochę większa, dlatego w przepisie uwzględniam więcej wiśni (u Marthy jest 1,3 kg) - resztę pozostawiam bez zmian względem oryginału

      ** używam zimnej wody (z lodówki) z kostkami lodu

       Cherry Pie

      Cherry pie

      For the crust (for 22-23 cm pie plate*):
      420g all-purpose flour
      1 tsp salt
      1 tbsp sugar
      260g cold butter, cut into small pieces
      1/4 - 1/2 cup ice water**

      Sift flour onto the pastry board (or into a large bowl), add salt and sugar and mix. Add butter and rub it with your fingertips until mixture resembles coarse crumbs (you can also use food processor if you have one). Drizzle 1/4 cup water evenly over mixture and knead quickly into smooth dough that doesn't stick to your hands. If it's too dry, add some more water, 1 tablespoon at a time. Divide dough in half. Wrap both halves in plastic, shaping them into disks. Refrigerate for at least 1 hour.

      On a lightly floured work surface, roll out one half of dough to 3 mm thick and diameter big enough to let dough overhang from the pie plate for about 2 cm long. Fit it into pie plate (if you have ceramic plate, you don't have to grease or line it with anything). Roll out the other half of dough into similar size and cut out a few holes in it.

      Ingredients:
      1,5-2 kg sour cherries (fresh or frozen, thawed; weight before stoning)
      30g (1/4 cup) cornstarch
      1 cup sugar (or to taste)
      1 tsp vanilla extract
      1/2 tsp almond extract
      2 tbsp (28g) cold butter, cut into small pieces
      1 egg, lightly beaten
      1 tbsp heavy cream

      Remove pits from fresh cherries, put them in a large bowl and toss together with cornstarch, sugar and both extracts. Transfer the mixture to your pie plate and spread evenly over the dough. Dot filling with butter pieces. Cover with the other half of dough, pressing the edges together to seal. Trim off excess of dough, if necessary (you can use it to decorate the top), crimp as desired. Refrigerate 30 minutes.

      In the meantime preheat oven to 190oC.

      Whisk together egg and heavy cream and brush top of the pie with the mixture. Bake for about 60 minutes (longer, if you use frozen cherries) - until juices are bubbling in center and crust is golden brown. You can cover top with foil, if crust is browning too quickly. Transfer to a wire rack and let cool completely before serving.

      * my pie plate is slightly bigger, therefore I increase the amount of cherries (Martha uses about  1,3 kg) - rest of ingredients stays unchanged

      ** I use cold water (from refrigerator) with some ice cubes

      Cherry Pie

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z wiśniami / Cherry Pie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 13 września 2013 12:40

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl