Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • sobota, 04 września 2010
    • Szarlotka tradycyjna

       

      Po dłuższej przerwie powracam z przepisem domowym na szarlotkę. Przepis pochodzi z głowy Mamy :) Prosta, przepyszna, lekko kwaskowa szarlotka... mniam :) Chodziła za mną już od jakiegoś czasu.

      Składniki na ciasto:
      3 szklanki (około 500g) mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 szklanki (110g) cukru
      200g masła
      3 żółtka
      1/2 szklanki (125 ml) śmietany 18%

      Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części - jedną częścią wyłożyć foremkę (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką, u nas okrągła o średnicy 26 cm), nakłuć widelcem, na to wyłożyć jabłka*, a następnie przykryć drugą częścią ciasta i nakłuć widelcem.

      * Masę z jabłek przygotowujemy do smaku, wedle uznania :) W naszym przypadku to: 1 kg kwaśnych jabłek (np. antonówka lub szara reneta), obranych ze skórki i startych na tarce o grubych oczkach, doprawionych do smaku cukrem i cynamonem.

      Piec w temperaturze 180oC przez około 45 minut.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka tradycyjna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 04 września 2010 14:54

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl