Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • sobota, 13 sierpnia 2011
    • Sobota na działce :)

       

      Króciutka relacja z króciutkiego pobytu na działce :)

      W dzisiejsze deszczowe przedpołudnie w okolicach Jońca poprawialiśmy sobie nastrój miejscowym twarogiem z miodem z okolicznych pasiek. Do tego trochę malin z miejscowych krzaczków (świeżutkie, wszystkie do zjedzenia, bez grama pleśni czy innych zgnilizn - co niestety zdarzało mi się często przy zakupach warszawskich w tym sezonie) - wszystko zakupione na targu w Jońcu. Pycha! 

       

      A to fragmenty skalniaka taty (popołudniu przestało padać):

       

       

      I skalniakowa bazylia:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 13 sierpnia 2011 22:43
  • sobota, 06 sierpnia 2011
    • Bezowy torcik migdałowo-karmelkowy

       

      Pyszny torcik chrupiąco-ciągnący. Przepis znaleziony w gazetce "Ciasta na stół" (nr 4/78/2011), jego autorką jest Magdalena Tabaczyk z Barwina, a w gazetce zamieszczony był pod nazwą "Szwedzki chrupki tort migdałowy". Jeśli ktoś z Was wie czy w Szwecji jest faktycznie popularny, to dajcie znać :)

      Składniki na spód:

      4 białka
      150 g cukru (ja użyłam drobnego)
      100 g zmielonych migdałów
      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

      Składniki na krem i przełożenie:

      200 ml śmietany kremówki
      100 g cukru
      4 żółtka
      150 g masła (temp. pokojowa)
      ok. 100 g karmelków mlecznych

      Składniki na polewę:

      100 g gorzkiej czekolady
      50-70 ml śmietany kremówki
      ok. 40 g karmelków mlecznych

      Spód: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po trochu cukier. Następnie dodać zmielone migdały i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na niskich obrotach.
      Masę podzielić na 3 części i upiec 3 krążki bezowe o średnicy około 20 cm. Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180oC (ja odrysowałam kręgi na papierze do pieczenia i na nie rozdzieliłam pianę; piekłam 2 + 1). Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

      Krem: śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkami i gotować na małym ogniu mieszając aż zgęstnieje (jak budyń). Ostudzić, a następnie zmiksować z masłem i schłodzić w lodówce (po dodaniu masła masa zrobiła się dość rzadka, ale w lodówce wszystko ładnie zgęstniało na krem).

      Karmelki zemleć w robocie na drobinki/pyłek.

      Przygotowanie: na talerzu ułożyć kolejno 1 blat bezowy, krem, karmelki, drugi blat, krem, karmelki, trzeci blat, krem, karmelki. Schłodzić w lodówce.

      Polewa: czekoladę rozpuścić ze śmietaną i rozsmarować na schłodzonym torciku. Posypać zmiksowanymi karmelkami i ponownie schłodzić przez kilka godzin.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bezowy torcik migdałowo-karmelkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 06 sierpnia 2011 18:50

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl