Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • czwartek, 05 sierpnia 2010
    • Tarta cytrynowa Dorotus

      To moja pierwsza tarta, ale zdecydowanie nie ostatnia :) Mam zamiar wypróbować różne przepisy na tarty cytrynowe, dlatego od razu w tytule podaję skąd wzięłam przepis - pierwszy wybór padł rzecz jasna na Dorotus - jej przepisy zawsze się sprawdzają, więc nie było ryzyka, że nie wyjdzie. A musiała wyjść, bo było to kolejne ciasto dla gości imieninowych Taty.
      Przepis znajdziecie w książce Doroty oraz na jej blogu.
      A propos tart - ostatnio robiłam też pyszną tartę wg Michela Roux (w dwóch wersjach: ze świeżymi morelami i ze śliwkami) - niebo w gębie, że się tak wyrażę, ale nie doczekały zdjęcia :) Następnym razem obiecuję się podzielić przepisem.
      Zdecydowanie muszę zakupić dobrą foremkę do tart - będzie potrzebna :)


      Składniki na spód:
      195g mąki pszennej
      2 łyżki cukru pudru
      115g masła
      1 żółtko
      1 łyżka soku z cytryny

      Składniki na masę cytrynową:
      5 jajek
      120g drobnego cukru
      200 ml śmietany kremówki
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      skórka otarta z 2 cytryn
      150 ml soku z cytryny

      Wszystkie składniki na spód włożyć do miski, wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

      Wszystkie składniki na masę cytrynową zmiksować.

      Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy do tarty o średnicy 24 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem), posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Nakłuć ciasto widelcem, położyć na nim papier do pieczenia, a na papier wysypać groch (dla obciążenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć groch i papier i podpiec samo ciasto jeszcze przez 5 minut.

      Na podpieczony spód wylać masę cytrynową i piec 30 minut w temperaturze 180oC, do ścięcia wierzchu. Można przykryć tartę folią aluminiową, żeby się nie przypiekła od góry. Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta cytrynowa Dorotus”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 sierpnia 2010 17:45
  • wtorek, 03 sierpnia 2010

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl