Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • czwartek, 30 lipca 2015
    • Chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim

      Co tu dużo mówić - najlepszy! Odkąd zaczęłam go piec ponad pół roku temu, nie mogę przestać :) Zakwas dostałam od siostry, ale jeśli chcecie go zrobić sami, to polecam przepis ze strony źródłowej (link niżej). Do wypieku używałam różnych mąk żytnich, do tej pory najlepiej u mnie sprawdziły się: Młynomag, Symbio oraz BIO.

      Źródło: PrzepisNaChleb z niewielkimi zmianami

      Chleb_ytniopszenny_za_zakwasie_ytnim_02

      Składniki:
      300g mąki żytniej razowej typ 2000
      300g mąki pszennej luksusowej typ 550
      pół łyżki soli
      około 600 ml letniej wody*
      5-8 łyżek pracującego zakwasu żytniego**
      100g (ja daję dwie garście) suszonej żurawiny***

      Foremkę o wymiarach 30x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
      W dużej misce wymieszać obie mąki (nie przesiewać) i sól, dodać zakwas i wodę. Ja zaczynam od dodania 500 ml wody i potem ewentualnie dolewam, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Całość wymieszać łyżką na gładko. Na koniec dodać żurawinę i wymieszać. Ciasto powinno być klejące i dość gęste (nie może być rzadkie, ale też nie takie, żeby łyżka stawała ;) ). Wylać do przygotowanej wcześniej foremki, rozprowadzić równomiernie, a następnie docisnąć i wyrównać dłonią zmoczoną ciepłą wodą (może być kranówka). Zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy urośnie prawie do samej folii, w którą jest zawinięte (w zależności od pory roku i temperatury otoczenia, może to zająć 3-6 godzin).

      Piekarnik nagrzać do około 240 stopni C - grzałki góra/dół (bez termoobiegu!).
      Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 55 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z foremki, odwinąć z papieru do pieczenia i sam "goły" chleb wstawić jeszcze na 15 minut do dopieczenia. Studzić na kratce.

      Smacznego!

      * nie zimnej i nie gorącej, trochę cieplejszej niż temperatura ciała
      ** pracujący, czyli z widocznymi bąbelkami; zakwas powinien być w temperaturze pokojowej, dokarmiony na kilka godzin przed użyciem
      *** to nasz ulubiony dodatek, ale możecie też użyć innych, np. pestek słonecznika lub pominąć

      Chleb_ytniopszenny_za_zakwasie_ytnim_01

      Chleb_ytniopszenny_za_zakwasie_ytnim_03

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 lipca 2015 20:31

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl