Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • piątek, 18 lipca 2014
    • Ciasto migdałowe z malinami / Almond-raspberry Cake

      W ciągu ostatnich 2 tygodni piekłam je trzy razy! Nieźle, jak na nowy przepis, prawda? :) Ciasto jest mocno migdałowe, wilgotne, z przypieczonym, chrupiącym wierzchem, a maliny cudownie przełamują jego słodycz. Do tego całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

      Źródło inspiracji: BBC Good Food wraz ze zmianami sugerowanymi w komentarzach


      I made this cake three times whitin the last couple of weeks! Not bad for the new recipe, eh? :) It's almondy, moist, with crunchy top and raspberries that break the sweetness just as theh're supposed to. And it's so easy to make!

      Source of inspiration: BBC Good Food with changes suggested in comments

      Ciasto

      Składniki:

      140g mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      140g mielonych migdałów*
      140g masła, w temperaturze pokojowej
      140g cukru brązowego drobnego
      2 jajka
      1 niepełna łyżeczka ekstraktu migdałowego
      250g malin
      2 łyżki płatków migdałowych

      Piekarnik nagrzać do 160 st. C (termoobieg). Przygotować foremkę (tortownica o średnicy 20-21 cm) - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.

      Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami, odstawić. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodać przesiane suche składniki, jajka i ekstrakt - utrzeć mikserem, aż wszystko się dobrze połączy. Połowę ciasta wyłożyć na dno foremki, wyrównać, na wierzchu ułożyć maliny, przykryć drugą połową ciasta, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec przez około 60 minut, aż wierzch będzie dobrze zrumieniony. Studzić na kratce.

      Smacznego!

      * ja kupuję migdały bez skórki i rozdrabiam w blenderze

      Ciasto

      Almond-raspberry Cake

      Ingredietns:
      140g flour
      2 tsp baking powder
      140g ground almonds*
      140g butter, room temperature
      140g golden caster cugar
      2 eggs
      1 tsp (may not be full) almond extract
      250g raspberries
      2 tbsp flaked almonds

      Preheat the oven to 160 C (fan). Line a 20-21 cm loose-bottomed deep cake tin with parchment paper and grease the sides of it with butter and dust with flour.

      Sift flour into a bowl and mix well with baking powder and ground almonds, set aside. In a separate bowl mix butter and sugar with an electric mixer until pale and fluffy, then add sifted dry ingredients, eggs and almond extract - mix until well combined. Spread half the mix over the cake tin and smooth over the top. Scatter the raspberries over and cover with remaining mixture. Smooth the top and scatter with flaked almonds. Bake for about 60 minutes, until golden. Let cool on a wire rack.

      Enjoy!

      * I buy blanched almonds and crumble them in a food procesor or blender

      Ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto migdałowe z malinami / Almond-raspberry Cake”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 18 lipca 2014 12:19

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl