Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • poniedziałek, 23 lipca 2012
    • Rogaliki krucho-drożdżowe

      Bardzo dobre rogaliki, które znalazłam jakiś czas temu na jednym z ulubionych blogów :) Ciasto do nich ma smak neutralny (ani słodki, ani słony), więc jeśli zależy Wam na konkretnym smaku, wtedy można dodać do niego trochę soli lub cukru. Najlepiej wychodzą mi z twardą marmoladą, bo wtedy ładnie się zwijają i nic się nie rozpływa podczas pieczenia. Na zdjęciach jest też wersja z kremem cytrynowym, ale on nie chce już tak dobrze współpracować i rogale są trochę porozwijane... trzeba będzie to dopracować :)

      Źródło: mojewypieki.blox.pl (z małymi zmianami w wykonaniu)


      Składniki:
      250 ml (1 szklanka) śmietany 18%
      60g świeżych drożdży
      1 łyżka cukru pudru
      250g masła (zimne)
      3 szklanki mąki
      8g (czubata łyżeczka) cukru z wanilią
      nadzienie (najlepiej twarda marmolada o dowolnym smaku)

      Zrobić rozczyn: 1/3 szklanki śmietany delikatnie podgrzać w rondelku, wymieszać z pokruszonymi drożdżami i cukrem pudrem i odstawić do wyrośnięcia.

      Masło rozetrzeć końcami palców z mąką i cukrem waniliowym tak, żeby przypominało kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałą śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Ułożyć je w misce, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

      Następnego dnia: nagrzać piekarnik do 190oC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Wyjąć ciasto z lodówki i wyrobić (można podsypać delikatnie mąką, żeby się nie kleiło). Rozwałkować na grubość 3-4 mm (ciensze lepiej sie zwijaja i lepiej rosna), wyciąć trójkąty na rogale (można to zrobić albo wycinając najpierw duże koło, a potem tnąc je na 8 części, jak pizzę; albo tnąc długie, szerokie pasy, a potem z nich wycinając trójkąty). Na każdym trójkącie* układać trochę marmolady (pół do 1 łyżeczki), zwijać w rogalik w kierunku wierzchołka i układać na blaszce zawijając końce do środka, żeby uformować półksiężyce. Rogaliki można dodatkowo przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.

      Wstawić do piekarnika, piec przez 15-20 minut, aż się zrumienią.

      Gotowe rogale można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

      * Ja dodatkowo nacinam podstawę każdego trójkąta po środku na głębokość około 1 cm - wtedy łatwiej się zwija.

      Smacznego!

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki krucho-drożdżowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 lipca 2012 09:57
  • piątek, 20 lipca 2012
    • Lemon Curd

      Czyli krem cytrynowy na bazie jajek. Nadaje się przede wszystkim do różnego rodzaju ciast i deserów - tart, babeczek, bez itp. Sam krem jest intensywnie cytrynowy, słodko-kwaśny. Można zrobić go z wyprzedzeniem i przechowywać w słoiku, w lodówce, a samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20-30 minut.

      Źródło: Bake Rachel Allen


      Składniki (na około 300 ml, czyli więcej niż szklankę):
      75g masła
      150g cukru pudru
      3 cytryny (skórka i sok)
      2 jajka
      1 żółtko

      Masło, cukier puder, skórkę drobno otartą z cytryn i sok z nich wyciśnięty umieścić w rondelku i podgrzać na małym ogniu, aż masło całkiem się rozpuści. Zdjąć z ognia.

      Jajka i żółtko ubić w osobnym naczyniu na puszystą jasną masę (prawie jak kogel mogel - tylko bez cukru), a następnie dodać do syropu w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy i powstanie gęsta cytrynowa masa. Przy mieszaniu najlepiej posłużyć się łopatką z prostym zakończeniem (drewnianą lub silikonową), którą można zgarniać krem z dna rondla (wtedy zmniejszamy ryzyko przypalenia).

      Gotowy krem przelać do słoika, wystudzić, przechowywać w lodówce (kiedy masa dobrze się schłodzi, stanie się też bardziej gęsta).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lemon Curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lipca 2012 09:39
  • wtorek, 10 lipca 2012
    • Ogórki z kurkumą

      Takie ogórki u nas wekuje Mama. Pierwsze partie nawet nie trafiają do piwnicy - rozchodzą się zanim skończy się lato :)


      Składniki (na około 6 dużych słoików):
      3 kg ogórków gruntowych
      koper
      czosnek, pokrojony w plastry
      korzeń chrzanu
      gorczyca
      2 szklanki (pół litra) octu
      3 szklanki (750 ml) wody
      3 szklanki (660g) cukru
      1 łyżka soli
      1 łyżka kurkumy

      Ogórki obrać, pokroić dowolnie, np. w słupki, w duże kawałki lub zostawić w całości. Wypełnić nimi czyste słoiki (można upchnąć jak najwięcej, później i tak się trochę skurczą). Do każdego słoika dodać: trochę kopru, po kilka plasterków czosnku, kawałek chrzanu i szczyptę ziaren gorczycy.

      W garnku umieścić ocet, wodę, cukier, sól i kurkumę, zagotować. Taką gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. Szczelnie zakręcić i pasteryzować.*

      * Są różne sposoby, ale u nas ogórki pasteryzujemy, gotując słoiki w garnku przez 5 minut (garnek wykłada się ściereczką, na to ustawia słoiki tak, żeby się nie stykały, zalewa wodą do połowy-3/4 wysokości słoików i ustawia na ogniu; od momentu zagotowania wody, pasteryzujemy 5 minut).


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Ogórki z kurkumą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 lipca 2012 11:11
  • wtorek, 03 lipca 2012
    • Gofry Cioci Karola

      Jak nietrudno się domyślić, przepis dostałam od Cioci Karola, a ściślej - nie ja, tylko Aśka :) Z tego przepisu otrzymacie pyszne gofry, chrupiące z wierzchu, które będą świetne nie tylko od razu po zrobieniu, ale też i kilka godzin po, na zimno.

      Składniki (na około 18 gofrów):
      pół kg mąki
      szczypta soli
      3 łyżki cukru
      3 łyżeczki cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      3 jajka
      1 szklanka mleka
      pół szklanki oleju
      woda gazowana

      W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre (z wyjątkiem wody gazowanej). Następnie połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Na koniec dodać wodę gazowaną - tyle, żeby powstało gęste, ale dające się wylać na gofrownicę, ciasto (około pół szklanki wody).

      Rozgrzać gofrownicę i smażyć w niej gofry - ja swój stary sprzęt smaruję dodatkowo cienką warstwą masła po nagrzaniu, następnie łyżką wazową nakładam porcje ciasta na środek każdego gofra, dociskam krótko (wtedy ciasto samo się rozlewa na całą powierzchnię gofrownicy) i zostawiam na 1-2 minuty do wyrośnięcia.

      Zjadać z ulubionymi dodatkami: konfiturą, bitą śmietaną, owocami, polewą, cukrem pudrem itp.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gofry Cioci Karola”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 lipca 2012 08:35

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl