Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • sobota, 30 lipca 2011
  • niedziela, 17 lipca 2011
    • Bezy kawowe z bitą śmietaną i polewą

       

      ... czyli bezy kofi-tofi wg Nigelli Lawson. Przepis zaczerpnięty z "Kuchni" - już na stałe wejdzie do naszego domowego menu. Bezy są po prostu przepyszne! W naszej wersji musiałam zamienić kilka składników i tak też podaję przepis poniżej. To dopiero pierwszy przepis, który wypróbowuję z tej książki, ale jest dobrą zapowiedzią tego, co może być dalej :)

      Na bezy (około 8-10 sztuk):

      200 g drobnego cukru do wypieków
      50 g jasnego cukru trzcinowego
      2 łyżeczki kawy zbożowej (u nas stara, dobra kawa Inka)
      białka z 4 jajek
      około 2 łyżki soku z cytryny

      Na sos:

      1 łyżka masła
      75 g syropu kukurydzianego
      25 g jasnego cukru trzcinowego
      60 ml śmietany kremówki
      2 łyżeczki likieru kawowego

      Na nadzienie:

      600 ml śmietany kremówki

       

      Piekarnik rozgrzać do 140oC. W misce wymieszać sypkie składniki na bezy i odstawić na bok. Białka ubić, aż piana stężeje i będzie tworzyć delikatne wierzchołki. Do takiej piany dodawać po łyżce sypkie (wymieszane) składniki - ubijać aż będzie gładka i błyszcząca.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać porcje bezy (2 czubate łyżeczki). Wierzchołki można wzburzyć, żeby miały ciekawszy kształt. Piec przez 45 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika i zostawić całość do ostygnięcia (nie zdejmować z blachy).

      Sos: w rondelku roztopić masło z syropem i cukrem na małym ogniu, mieszając rondelkiem od czasu do czasu. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i trzepaczką wmieszać śmietanę i likier. Odstawić do ostygnięcia.

      Śmietanę ubić na gęsto (ale nie na sztywno) tuż przed podaniem.

      Wykończenie: w bezach wyciąć od góry "czapeczki", nadziać śmietaną, przykryć z powrotem, polać sosem.

      Bezy są dość delikatne, ale nawet jeśli się pokruszą, nie należy się przejmować.

      Sos i bezy można spokojnie przygotować dzień wcześniej, wtedy sos należy przechować w lodówce (ale przed podaniem wyjąć go wcześniej, żeby osiągnął temperaturę pokojową), a bezy w szczelnym pojemniku.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bezy kawowe z bitą śmietaną i polewą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lipca 2011 19:11
  • sobota, 16 lipca 2011
  • sobota, 09 lipca 2011
    • Kawa mrożona

       

      Doskonała na cieplejsze dni. A ponieważ dzisiaj pierwszy raz od chyba tygodnia przestało lać i wyszło słońce, więc trzeba było to uczcić :) Przepis zobaczyłam jakiś rok temu w tv - w serii krótkich filmików MK Cafe emitowanych między reklamami. Kawę można przyrządzić z mlekiem (wersja ciut mniej kaloryczna, bardziej przypominająca napój) lub z lodami waniliowymi/kawowymi (im więcej lodów, tym bardziej przypomina shake'a, robi się gęstsza, ale też bardziej kaloryczna). Mniam... :)

      Składniki (na 2 większe porcje lub 3 mniejsze):

      świeżo zaparzona kawa (u nas z ekspresu ciśnieniowego - 2 porcje)
      kostki lodu (6-10 sztuk)
      lody waniliowe (około 500 ml) lub kawowe lub mleko

      Do blendera wrzucamy kostki lodu, zalewamy je świeżo zaparzoną, gorącą kawą, dodajemy lody i miksujemy. Nie ma konieczności dosładzania, jeśli dajemy lody (one są już wystarczająco słodkie).

      Można zmieniać proporcje w zależności od upodobań :)

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kawa mrożona”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 09 lipca 2011 18:40

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl