Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • sobota, 15 czerwca 2013
    • Lody kawowe z kajmakiem / Coffee Ice Cream with Dulce de Leche

      Niekwestionowany zwycięzca testu sześciu smaków, jaki ostatnio przygotowałam dla przyjaciół :) Doskonale kawowe lody, są pyszne same w sobie, a z dodatkiem kajmaku to po prostu "niebo w gębie"!
      Za radą jednego z komentarzy w oryginalnym wpisie zamiast rumu dałam likier kawowy, który jeszcze bardziej podkreśla kawowy smak.

      Źródło: My recipes

       



      The unquestioned winner of the six flavors test, that I've set up for my friends recently :) Perfectly coffee ice cream, delicious in itself, gets even better with dulce de leche.
      Following one of the comments in original recipe,
      I used coffee liqueur instead of rum, which brought out the coffee flavor even more.


      Coffe Ice Cream

      Składniki:
      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      2 szklanki (500 ml) mleka 3,2%
      460g śmietany kremówki (używam 36% Piątnicy)
      160g (niecałe 3/4 szklanki) cukru
      niecała szklanka ciemno palonych ziaren kawy*, grubo posiekanych (ja utłukłam wałkiem)
      6 dużych żółtek
      2 łyżki likieru kawowego (w oryginale rum; użyłam Khalua)
      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Puszkę z mlekiem wstawić do garnka i zalać wodą tak, by przykryła całą puszkę. Gotować na średnim ogniu przez około 1,5-2 godzin, uzupełniając wyparowaną wodę w trakcie gotowania (puszka musi być cały czas cała pod wodą). Po tym czasie wyjąć puszkę z garnka i wystudzić.

      Do rondla wlać mleko, dodać kremówkę, cukier i ziarna kawy. Podgrzewać, mieszając, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści (nie gotować). Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie przelać mieszankę przez sito do miski, żeby pozbyć się ziaren kawy. Rondel opłukać i wlać do niego z powrotem mieszankę. Ustawić na małym ogniu, żeby się podgrzała (nie gotować).

      W międzyczasie w osobnej misce ubić żółtka na jasną, puszystą masę. Wlać pół szklanki gorącej mieszanki mlecznej do żółtek, wymieszać, a następnie całą mieszankę z żółtkami przelać do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje (nie gotować!). Przelać do czystej miski i wystudzić**. Przykryć i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, lub przez noc. Przed przelaniem mieszanki do maszyny do lodów dodać likier kawowy (lub rum) i ekstrakt waniliowy. Mrozić według instrukcji producenta maszyny.

      Lody można też przygotować bez użycia maszyny - schłodzoną mieszankę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu.

      Przechowywać w zamrażalniku.

      Podawać z przygotowanym wcześniej kajmakiem.

      Smacznego!


      * polecam za przepisem oryginalnym kawę kubańską lub kolumbijską - ja użyłam tej drugiej

      ** można przyśpieszyć studzenie wstawiając miskę z mieszanką do drugiej większej, wypełnionej lodem - mieszać aż całość wystygnie


      Coffe Ice Cream

       

       

      Coffee Ice Cream with Dulce de Leche

      Ingredients:
      1 can sweetened condensed milk
      2 cups (500 ml) whole milk
      460g  (2 cups) whipping cream (I use 36%)
      160g (3/4 cup) sugar
      1 cup dark-roasted coffee beans, coarsely chopped
      6 large egg yolks
      2 tbsp coffee liqueur (originaly rum; I used Khalua)
      1 tsp vanilla extract

      Prepare dulce de leche: Put the can into a pot and pour water to cover it completely. Cook over medium heat for about 1,5-2 hours, refilling evaporated water during that time (the can should be completely covered with water all that time). When cooked take the can out of the pot and allow to cool.

      Combine milk, whipping cream, sugar and coffee beans in a medium pan and cook, stirring over medium heat unstil sugar dissolves and mixture is simmering (do not boil). Remove from heat, cover and let stand at room temperature for 30 minutes. Then pour the mixture through a fine mesh sieve into a bowl, discarding coffee beans. Rinse the pan and pour the mixture back into it and bring again to a simmer over low heat (do not boil).

      In the meantime in a separate bowl beat egg yolks until they're pale and fluffy. Pour half cup of the warm milk mixture into egg yolks and whisk. Then pour yolk mixture into pan. Heat up over low heat, stirring constantly until the mixture thickens (do not boil!). Pour into a clean bowl and cool**. Cover and refrigerate for a few hours or overnight. Add coffee liqueur (or rum) and vanilla extract before churning in your machine. Freeze in an ice cream machine (see manufacturer's instructions for details).

      You can also make your ice cream without the machine - pour the mixture into a container and freeze until solid, but take it out and beat with eletric mixer until smooth every now and then (about 20-30 minutes) to brake the ice crystals.

      Store in freezer.

      Serve with dulce de leche.

      Enjoy!

       

      * I recommend Cuban (as in the original recipe) or Colombian coffee (I used Colombian beans)

      ** you can speed up the cooling proces by putting the bowl with the mixture in another bowl, filled with ice - stir the mixture until it cools

      Coffe Ice Cream

      Akcja kawa w kuchni   Akcja desery z kremówką   Akcja lodowa 2013

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 15 czerwca 2013 07:49
  • czwartek, 06 czerwca 2013
    • Piegus z białek / Egg Whites Freckles

      Piegus to klasyczny sposób na wykorzystanie białek. Ciasto jest niepozorne, ale uważajcie - jest bardzo wciągające! :)

      Źródło: Domowe ciasta i ciasteczka Ilona Dąbrowska, Kinga Osmycka



      Freckles is a classic way to use left over egg whites. This cake is inconspicuous but be careful - it can be very addictive! :)


      Piegus

      Składniki:
      250g masła
      200g mąki
      1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
      1 szklanka (ok. 130g) suchego maku
      250g cukru pudru
      1 szklanka białek, w temperaturze pokojowej
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      skórka z cytryny
      cukier puder do oprószenia

      Piekarnik nagrzać do 175oC. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką, bułką tartą lub kaszą manną (u mnie to foremka 8x32 cm).

      Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
      Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i cukier puder, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać, aż składniki się połączą.

      W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, na koniec dodając cukier waniliowy. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać skórkę otartą z cytryny.

      Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

      Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!



      Egg Whites Freckles

      Ingredients:
      250g butter
      200g flour
      1 heaping tsp baking powder
      1 cup (about 130g) dry poppy seeds
      250g icing sugar
      1 cup egg whites, room temperature
      2 tsp vanilla sugar
      lemon zest from 1 lemon
      icing sugar to serve

      Preheat the oven to 175oC. Grease a baking tin with some butter and sprinkle it with flour, bread crumbs or semolina (I use 8x32cm tin).

      Melt the butter and set aside to cool a bit.
      Sift flour and baking powder into a bowl, add poppy seeds and icing sugar and mix. Then add melted butter and stir until everything is well combined.

      In a separate bowl beat the egg whites with an electric mixer on high speed until stiff, adding vanilla sugar at the end. Combine it with a poppy seed dough, folding it gently with a wooden spoon. Finally gently stir in lemon zest.

      Pour the batter into prepared baking tin and bake for about 50 minutes or until a stick inserted into cake comes out clean.

      Sprinkle with icing sugar before serving.

      Enjoy!

      Piegus

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 czerwca 2013 10:08

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl