Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • wtorek, 28 czerwca 2011
    • Kruche ciasto z agrestem i bezą

       

      Pierwsze podejście do tego ciasta wszyscy uznali za udane :)
      Kwaskowa masa agrestowa dobrze uzupełnia się ze słodką bezą, całość jest lekka (oczywiście nie mam tu na myśli kalorii...) i szybko znika z talerzy. To dobra propozycja na lato. Polecam!

      Składniki na ciasto:

      1-1 1/4 szklanki mąki
      3 łyżki cukru
      1 łyżka cukru wanilinowego
      1 jajko
      1/2 łyżki mleka
      1/3 kostki zimnego masła

      Masa agrestowa:

      750 g agrestu
      3/4 szklanki cukru
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      3 łyżki wody

      Beza:

      3 białka
      1/2 szklanki cukru

      Zagnieść kruche ciasto z podanych składników, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20 minut. Po ochłodzeniu rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm, nakłuć widelcem i odstawić do lodówki (na czas rozgrzewania piekarnika).
      Rozgrzać piekarnik do 180oC. Ciasto piec 15 minut z obciążeniem (na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub groch), a potem bez obciążenia (i bez papieru) przez kolejne 10 minut lub do złotego koloru.

      Masa: agrest sparzyć , obrać z szypułek, pokroić na połówki i podsmażyć z cukrem, a następnie zmiksować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie, dodać do agrestu i zagotować.
      Masę wyłożyć na upieczony, lekko ostudzony spód.

      Beza: białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier małymi porcjami. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na agrest.

      Całość zapiec na złoty kolor (około 30 minut).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z agrestem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 czerwca 2011 20:15
  • piątek, 10 czerwca 2011
    • Tarta z truskawkami

      Przygotowana na kruchym spodzie wg przepisu Michel'a Roux (Ciasta pikantne i słodkie). Wyśmienita na lato, nie za słodka, z podanej ilości starcza jednak tylko po kawałku na 6 osób :(

      Składniki na ciasto kruche:

      130 g mąki tortowej
      50 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
      50 g cukru pudru, przesianego przez sitko
      szczypta soli
      1 jajko w temperaturze pokojowej

      Pozostałe:

      około 500 ml śmietany kremówki
      cukier puder do smaku (u mnie 2 łyżki)
      truskawki

      Surowe ciasto dobrze jest przygotować sobie dzień wcześniej.
      Na stolnicy usypać górkę z mąki, dodać masło, cukier puder i sól. Wymieszać wszystko czubkami palców, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Zrobić w cieście wgłębienie i wbić do niego jajko. Ponownie wyrabiać końcami palców, aż będzie zwarte. Dalej ugnieść całość na gładką masę, zrobić z kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny (najlepiej na noc).
      Odwinąć ciasto z folii, rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm, wylepić ciastem foremkę do tarty (około 24 cm - może być bez wyjmowanego dna, bo ciasto łatwo odchodzi od formy ceramicznej posmarowanej masłem). Wstawić do lodówki na min. 20 minut.
      Nagrzać piekarnik do 190oC. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć pergaminem, wysypać kulki do pieczenia lub groch/fasolę i piec z takim obciążeniem przez około 20 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier i piec drugie 20 minut (lub do złotego koloru). Po upieczeniu ostudzić.

      Śmietanę ubić mikserem razem z cukrem pudrem na gęstą masę. Wyłożyć na ostudzone ciasto, na wierzch ułożyć umyte truskawki.
      Można posypać cukrem pudrem.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2011 18:49

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl