Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • środa, 30 czerwca 2010
  • poniedziałek, 28 czerwca 2010
    • Truskawki 2010

      Zasłoikowane już jakiś czas temu - kilka słoiczków samych truskawek i kilka z  dodatkiem rumu. W tym roku bez dodatku cukru żelującego. Proporcje doradziła nam gospodyni z Krajna, u której spędzaliśmy urlop :) Jej truskawki były bez porównania lepsze (z własnego poletka tylko na potrzeby domowe, bez sztucznych nawozów itp.), ale nasze też wyszły palce lizać - lekko kwaskowe.


      Przepis najprostszy pod słońcem - na 4 kg owoców daję 1 kg cukru (można ewentualnie trochę więcej, jeśli truskawki są mało słodkie).
      Wykonanie: w misce zasypujemy truskawki połową cukru i czekamy aż puszczą sok (parę godzin), potem wszystko przekładamy do garnka i gotujemy z pozostałym cukrem. Truskawki trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliły i co jakiś czas zdejmować z wierzchu pianę. Jak już będą miały odpowiadającą nam konsystencję, to (jeszcze gorące) przekładamy je do wyparzonych słoików. Ja nie pasteryzuję - wystarczy żeby dżem był bardzo gorący, a słoiki przekręcam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia. Ważne jest jednak, żeby wieczka i góra słoików (ta część, która styka się z nakrętką) były suche.

      Jeśli chodzi o słoiczki z rumem, to po prostu pod koniec gotowania chlusnęłam go trochę z butelki :) Myślę, że było tego około 1/2-1 szklanki na 2 kg. 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 czerwca 2010 18:48
  • niedziela, 27 czerwca 2010
    • Rolada czekoladowo-miętowa

      Już dawno nie było jej na naszym stole, więc najwyższy czas na powrót :)

      Przepis spisałam lata temu z jakiejś gazetki, która krążyła między namiotami na obozie żeglarskim. W oryginale do kremu dodaje się jeszcze wiśnie i choć w naszej wersji nigdy się nie pojawiły, to zachęcam do ich dodania i podzielenia się wrażeniami :)
      Drobna uwaga co do proszku do pieczenia - wcześniej, gdy robiłam biszkopt z tego przepisu (a miałam w tym kilkuletnią przerwę), wychodził idealnie, ale dzisiaj po upieczeniu 1 łyżeczka wydała mi się przesadą, więc jeśli też będziecie mieć co do tego wątpliwości, to śmiało możecie zmniejszyć tę ilość do 1/2 łyżeczki.
      Sama rolada jest cudownie orzeźwiająca - w sam raz na upalne dni :)

      Składniki:
      300g czekolady z nadzieniem miętowym
      600 ml śmietany kremówki
      3 jajka (żółtka i białka osobno)
      szczypta soli
      100g + 1 łyżka cukru
      4 łyżki mąki
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5-2 łyżki żelatyny
      (opcjonalnie około 500g wiśni)

      Do rondelka włożyć grubo posiekaną czekoladę i śmietanę i zagotować (mieszając, by się nie przypaliła). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
      Białka upić na sztywno z solą, a następnie wciąż ucierając dodawać stopniowo cukier (100g) i żółtka.
      Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą.
      Ciasto rozsmarować na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200oC przez około 8-10 minut.
      Po upieczeniu natychmiast wyjąć z piekarnika - ciasto położyć papierem do góry na lnianej ściereczce posypanej cukrem. Zdjąć papier, zwinąć biszkopt razem ze ściereczką w rulon i odłożyć do ostygnięcia.
      Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i ciepłą dodać do masy czekoladowej razem z łyżką cukru i dokładnie wymieszać (można utrzeć mikserem). Wstawić do lodówki do nabrania odpowiedniej konsystencji kremu.
      Kiedy wszystko ostygnie, rozwinąć biszkopt ze ściereczki, rozsmarować na nim krem (zostawiając po bokach po około 2 cm) i ponownie zwinąć w rulon.
      Dowolnie udekorować - np. czekoladą lub kakao.

      W wersji z wiśniami należy ułożyć je na rozsmarowanym kremie i zwinąć roladę.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada czekoladowo-miętowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 czerwca 2010 08:59
  • czwartek, 24 czerwca 2010
    • Rolada śmietankowo-truskawkowa

      Z okazji Dnia Ojca raczyliśmy się pyszną roladą z kremem truskawkowym w wyonaniu J. Jest bardzo lekka i delikatna, przez co zjadłam więcej niż planowałam :) (nadal na diecie - jak na razie minus 2,8 kg)

      Przepis z Moich wypieków Doroty Świątkowskiej (czyli znanej wszystkim Dorotus).


       

      Składniki:
      3 jajka
      2 łyżki drobnego cukru do wypieków
      3 łyżki mąki pszennej
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      16g cukru wanilinowego
      600g truskawek
      2 łyżki żelatyny
      250 ml śmietany kremówki (J. użyła śmietanki 30%)
      1/3 szklanki cukru (lub do smaku - w zależności od słodkości truskawek)

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, następnie dosypywać stopniowo cukier i dodawać kolejno żółtka, ciągle ucierając. Na koniec wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.

      Masę wylać na blachę (28x34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190oC. Od razu po upieczeniu biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę wysypaną cukrem wanilinowym, zdjąć papier i zawinąć (razem ze ściereczką). Odstawić do ostygnięcia.

      Masa: połowę truskawek zmiksować blenderem na sos. Drugą połowę pokroić na małe kawałki. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki). Kremówkę ubić, na koniec dodając cukier. Wlewać do niej stopniowo sos truskawkowy, ciągle ubijając. Następnie wlać ciepłą żelatynę. Na koniec wmieszać kawałki truskawek. Wstawić do lodówki (trzeba uważać, żeby za bardzo nie stężała, bo będzie ją trudno rozprowadzić na cieście).

      Ostudzoną roladę rozwinąć ze ściereczki, szybko nałożyć masę śmietanową i z powrotem zawinąć roladę (oczywiście już bez ściereczki).

      Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada śmietankowo-truskawkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 czerwca 2010 17:36
  • wtorek, 22 czerwca 2010
    • Batony śniadaniowe

      Tym razem w wykonaniu siostry J.
      Batony są pyszne i - nie licząc mleka skondensowanego - bardzo zdrowe i pożywne :)

      Przepis jest w naszych zbiorach z 2 źródeł: z książki Nigella ekspresowo i z blogu Dorotus (za którą dalej cytuję).

      Składniki:
      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400g)
      250g płatków owsianych
      75g wiórków kokosowych
      100g suszonej żurawiny
      125g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
      125g niesolonych fistaszków

      Mleko lekko podgrzać w rondelku. Pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu, a następnie dolać do nich ciepłe mleko i dobrze wymieszać.
      Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę i wyrównać (nie dociskać).
      Piec około 60 minut w temperaturze 130oC. Po około 15 minut od wyjęcia pokroić.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 czerwca 2010 18:10
  • sobota, 19 czerwca 2010
    • Czarno-białe ryżowe batony

      Dieta leci swoim torem, a w tak zwanym międzyczasie coś na osłodę :) To pierwszy przepis z cudownego prezentu jaki dostałam od mojego Ulubionego Kolegi - Easy Chocolate - M. jeszcze raz dzięki, choć pewnie tego blogu nie czytasz :)

      W oryginale Chocolate Crispy Bites nazwane przez nas zostały batonikami ryżowymi albo niby-szyszkami. W przepisie zmieniłam odrobinę rodzaj czekolady i zamieniłam kukurydziane płatki śniadaniowe na ryż preparowany. Możecie też spróbować z trochę mniejszą ilością masła, np. po 3 łyżki do każdej z warstw - wtedy ryż nadal powinien się dobrze trzymać, a całość będzie trochę mniej "oślizgła" :)

      Składniki:
      8 łyżek masła
      3 łyżki syropu kukurydzianego
      150g białej czekolady
      5 szklanek ryżu preparowanego
      60g czekolady deserowej lub gorzkiej
      60g czekolady mlecznej

      Foremkę kwadratową o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
      Biała warstwa: 4 łyżki masła, 1 łyżkę syropu i białą czekoladę roztopić w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą (na małym gazie). Zdjąć z ognia i wymieszać z 2 szklankami ryżu preparowanego. Całość wyłożyć do przygotowanej foremki i wyrównać.
      Ciemna warstwa: 4 łyżki masła, 2 łyżki syropu oraz ciemną i mleczną czekoladę roztopić w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą (na małym gazie). Zdjąć z ognia i wymieszać z 3 szklankami ryżu preparowanego. Całość wyłożyć do przygotowanej foremki, na białą warstwę i wyrównać.
      Wstawić do lodówki do stwardnienia.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 19 czerwca 2010 16:22
  • sobota, 12 czerwca 2010
    • Dieta...

      Stało się... Co jakiś czas (choć przyznaję bez bicia, że ostatnio coraz rzadziej) odczuwam nieodpartą potrzebę zrzucenia kilku kilogramów. Teraz potrzeba wynikła ze zbliżającej się małymi krokami okrągłej rocznicy, która powoli zaczyna uświadamiać mi, że coś trzeba by zmienić - a doprowadzenie swojego ciała do jako-takiej formy będzie dobrym pierwszym krokiem. Jeśli wytrwam i wykonam cały kilkukilogramowy plan, to będzie dla mnie wielkie osiągnięcie, bo zazwyczaj mój zapał jest raczej słomiany ;)

      A zrzucam "pod okiem" doktora Dukana - a jakże! To ostatnimi czasy bardzo rozchwytywany lekarz :)

      Mam nadzieję znaleźć w tym czasie przynajmniej kilka ciekawych i smacznych przepisów, którymi będę mogła się tutaj podzielić. Jak na razie jednak jestem dopiero po fazie I (-1,7 kg), więc nie mogę polecić nic poza chudym serkiem, jogurtem i chudą wędliną.

      Dieta nie jest drastyczna (a do tego ja wybrałam jej wersję light), ale za to dość długa, więc trzymajcie kciuki!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Dieta...”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 12 czerwca 2010 21:36

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl