Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • czwartek, 22 maja 2014
    • Beza Pawłowej z rabarbarem / Rhubarb Pavlova

      Słodka beza - chrupiąca z wierzchu, a piankowa w środku, do tego krem rabarbarowy, kwaskowe kawałki rabarbaru i rabarbarowy syrop - jednym słowem rabarbarowo-bezowe marzenie :)

      Inspiracją był przepis z BBC Good Food


      Sweet meringue - crunchy on the outside and foamy inside, plus rhubarb cream, sour pieces of rhubarb and rhubarb syrup - in one word: rhubarb-meringue dream :)

      Pawłowa z rabarbarem

       

      Składniki na bezę:
      4 średnie białka (125g = około pół szklanki)
      125g drobnego cukru
      125g cukru pudru

      Bezę najlepiej przygotować wieczór wcześniej.

      Piekarnik nagrzać do 150 st. C (z termoobiegiem). Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

      Białka ubić w czystej, metolowej misce tak, by tworzyły niezbyt sztywne wierzchołki (na wysokich obrotach). Wciąż ubijając, dodawać po trochu drobny cukier i miksować, aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna (około 10 minut). Na tak ubitą pianę przesiać przez sitko cukier puder i wymieszać mikserem na najniższych obrotach, na gładko, do połączenia z pianą.

      Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, tworząc koło mniej więcej o średnicy 22 cm i wysokości 5 cm. Piec przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec jeszcze 45 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do całkowitego ostygnięcia, na całą noc.

      Składniki do wykończenia:
      800g rabarbaru (umytego i pokrojonego w kostkę)
      200g drobnego cukru
      2 laski wanilii
      200 ml wody (niecała szklanka)
      500 ml śmietany kremówki

      W większym garnku umieścić rabarbar, cukier, wanilię i wodę (wanilię rozkroić wzdłuż na pół, wyskrobać nasionka i całość dodać do garnka). Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się zbytnio rozpadał. Odcedzić na sicie, zachowując płyn, ostudzić. Laski wanilii można wyrzucić. Połowę rabarbaru zmiksować na gładki mus. Pozostały z gotowania płyn doprowadzić do wrzenia i gotować tak długo, aż powstanie gęsty syrop. Ostudzić.

      Przed podaniem ubić kremówkę mikserem na sztywno, delikatnie wmieszać do niej mus rabarbarowy. Ten krem wyłożyć na bezę, na to ułożyć pozostałą połowę gotowanego rabarbaru. Każdą porcję polewać syropem rabarbarowym.

      Smacznego!

      Pawłowa z rabarbarem

       

      Rhubarb Pavlova

      Ingredients (for meringue):
      4 medium egg whites (125g = about half cup)
      125g caster sugar
      125g icing sugar

      It's best to prepare the meringue the night before serving.

      Preheat the oven to 150 C (using fan). Lane a baking tray with parchment paper.

      Put the egg whites into a large, clean bowl (preferably metallic) and beat with an electric mixer on high spead until they form soft peaks. Still beating, add caster sugar, one tablespoon at a time, and mix until the mixture is thick and glossy (about 10 minutes). Now sift the icing sugar over the mixture and mix it in with an electric mixer on low speed, only until it combines with the mixture.

      Spoon the mixture onto the prepared tray, forming a circle about 22 cm in diameter and about 5 cm high. Bake for 30 minutes, then lower the temperature to 120 C and bake another 45 minutes. Turn off the oven and leave the meringue inside until it's completely cooled (overnight).

      Ingredients to finish:
      800g rhubarb (washed and cut into cubes)
      200g caster sugar
      2 vanilla pods
      200 ml water (a little less than a cup)
      500 ml whipping cream

      Place the rhubarb cubes in a larg pan along with the caster cugar, vanilla pods and water (split vanilla in half lenghtways, scrape vanilla beans and add everything into the pan). Bring to a gentle simmer and cook until just soft. Remove the rhubarb from the pan (straining the liquid and reserving it for later use). Let cool. Discard vanilla pods. Puree half of the rhubarb. Cook the rhubarb liquid over low heat until thick and syrupy. Leave to cool.

      Before serving, whip the cream until it forms soft peaks. Then carefully ripple the rhubarb puree through the cream. Place the meringue on a serving plate, spoon the whipped cream on, top with remaining cooked rhubarb cubes. Serve portions with rhubarb syrup.

      Enjoy!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Beza Pawłowej z rabarbarem / Rhubarb Pavlova”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 maja 2014 11:58

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl