Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • niedziela, 12 maja 2013
    • Kremowy sernik z likierem kawowym / Creamy cheesecake with coffee liqueur

      Kremowa konsystencja, nuta kawy i czekoladowo-kakaowy akcent. Jego moc można regulować dodając mniej lub więcej likieru - moja wersja z góry zakłada podwójną ilość wobec oryginału, co pozwala lepiej wyczuć kawę, ale nadal nie przytłacza jej smakiem całości. Likier kawowy można też zastąpić innym - np. Baileys'em (oryginałem lub smakowym).

      Źródło inspiracji: BBC Good Food (z moimi zmianami)



      Creamy consistency, note of coffee and chocolate-cocoa accent. You can adjust it's strenght to your taste simply by adding more or less liqueur - my version is by definition stronger than original (I put twice the amount of liqueur), which allows to taste the coffee better, but doesn't overwhelm the cake at the same time. You can replace coffe liqueur with other liqueur, ex. Baileys (original or flavored).

       

      Kremowy sernik kawowy

      Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):
      85g masła (plus trochę do wysmarowania formy)
      220g ciastek digestive
      85g gorzkiej czekolady
      375g serka Philadelphia (3 małe opakowania)
      525g sera twarogowego na serniki (używam Piątnicy w czerwonym kubełku)
      200g drobnego brązowego cukru
      40g (4 łyżki) mąki
      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      6 łyżek (4+2) likieru kawowego (użyłam Kahlua)
      3 duże jajka
      425g (285+140) śmietany 18%
      kakao ciemne do dekoracji
      kilka Ferrero Rocher do dekoracji

      Piekarnik rozgrzać do 180oC. Dno tortownicy o średnicy 24 cm posmarować cienką warstwą masła i wyłożyć papierem do pieczenia.

      Masło (85g) rozpuścić. Ciastka i gorzką czekoladę rozdrobnić w blenderze i wymieszać z masłem na mokry piasek. Wysypać na dno tortownicy, docisnąć łyżką i wygładzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez 10 minut, wyjąć i całkiem wystudzić. Po wystudzeniu posmarować boki formy masłem.

      Piekarnik rozgrzać do 240oC. Do miski włożyć serki Philadelphia, twaróg i cukier i ubić mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po kolei, miksując na niskich obrotach: mąkę, ekstrakt, 4 łyżki likieru, jajka (pojedynczo), 285g śmietany - przy każdym składniku miksować krótko, tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i wygładzić. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90oC i piec kolejne 40 minut* (aż środek sernika przestanie być płynny). Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawiając sernik wewnątrz aż całkiem ostygnie.

      Pozostałą śmietanę (140g) wymieszać dokładnie z 2 łyżkami likieru i rozprowadzić równomiernie na wierzchu sernika, wygładzić. Schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem udekorować sernik: oprószyć kakao (przez sitko) i ułożyć rocherki.

      Przechowywać w lodówce.

      * Mój piekarnik potrzebuje właśnie około 40 minut do zmniejszenia temperatury z 240 do 90 stopni; jeśli Wasze piekarniki są szybsze, to pozwólcie sernikowi piec się co najmniej 30 minut.

      Smacznego!

      Kremowy sernik kawowy


      Creamy cheesecake with coffee liqueur

      Ingredients (should be at room temperature):
      85g butter (plus some for greasing the tin)
      220g digestive biscuits
      85g dark chocolate
      375g Philadelphia cheese (3x125g packs)
      525g cream cheese (you can also use Philadelphia = total 900g)
      200g golden caster sugar
      40g (4 tbsp) flour
      2 tsp vanilla extract
      6 tbsp (4+2) coffee liqueur (I use Kahlua)
      3 large eggs
      425g (285+140) soured cream (18%)
      dark cocoa for dusting
      a few Ferrero Rocher chocolates

      Preheat the oven to 180oC. Grease the base of a 24 cm springform tin with butter and line with parchment paper.

      Melt the butter (85g). Blend digestives and chocolate and mix with butter (it should look like a wet, chocolate sand). Press it onto the base of the tin and smooth. Bake for 10 minutes in the preheated oven. Let cool completely. Grease sides of the tin with butter.

      Increase the oven temperature to 240oC. Put the Philadelphia cheese, cream cheese and golden caster sugar into a bowl and beat with an electric mixer until smooth. Then, still beating on low speed, gradually add: flour, vanilla extract, 4 tbsp liqueur, eggs (one at a time), 285g soured cream - beating briefly after every ingredient - just enough to combine with the batter. Pour the mixture onto the prebaked biscuit crust and smooth. Bake for 10 minutes, then turn oven down to 90oC and bake for another 40 minutes* (until the center of the cheesecake is no longer liquid). Turn off the oven, open the door and leave the cake to cool completely inside the oven.

      Mix the remaining soured creem (140g) with 2 tbsp of liqueur, pour on top of the cheesecake and smooth. Refrigerate overnight. Dust the top with cocoa and garnish with Ferrero Rocher before serving.

      Store in refrigerator.

      * My oven needs about that time (40 minutes) to lower the temperature from 240 to 90 degrees; if your ovens are faster than mine, then let the cheesecake bake for at least 30 minutes.

      Enjoy!

      Kremowy sernik kawowy

      Kremowy sernik kawowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowy sernik z likierem kawowym / Creamy cheesecake with coffee liqueur”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 maja 2013 10:01

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl