Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • wtorek, 29 maja 2012
    • Kogel-mogel

      ...czyli podróż sentymentalna...

      Jeden z najprostszych deserów, który nieraz ratował życie, gdy  taaaak baaaardzo chciało się coś słodkiego i to już, zaraz, teraz! Najwięcej najadłam się go w dzieciństwie, gdy zdobycie słodyczy nie było tak proste, jak teraz, a trochę cukru i jajka zawsze w kuchni można było znaleźć.
      Uwielbiałam wieczory, gdy wypraszałyśmy z siostrą kogel-mogel na deser, a dorośli urządzali zawody - kto szybciej i lepiej ukręci żółtka łyżeczką. Niekwestionowaną mistrzynią w tej konkurencji była moja babcia, której wychodził przepyszny, bielutki, puszysty mus, pałaszowany przez nas, aż się uszy trzęsły :) (zaraz po niej - wujek).

      Taki właśnie prosty deser przypomniał mi się wczoraj i pomyślałam, że chociaż i tak pewnie 99% z Was go zna, to przedstawię go temu 1% razem z cząstką wspomnień. A przy okazji Ci z Was, którzy nie wiedzą co znaczy "utrzeć żółtka na kogel-mogel", będą mogli się przekonać na własne oczy :)


      Składniki na 1 porcję:

      1 żółtko
      2-3 łyżeczki cukru

      Żółtko i cukier umieścić w szklance/kubku i utrzeć na puszystą, jasną (jak najbielszą) masę. Można do tego użyć miksera lub łyżeczki (choć w tym przypadku ból ręki gwarantowany ;) ).

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kogel-mogel”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 maja 2012 08:02
  • niedziela, 27 maja 2012
    • Wyniki konkursu urodzinowego

      Dziękuję wszystkim za zabawę - uśmiałam się przy czytaniu Waszych wpisów (ale był to śmiech do Was i z Wami, a nie z Was). Wszystkie historie były równie ciekawe, więc cieszę się, że nie musiałam sama wybierać, tylko losowałam zwycięzców!


      Nagrody-niespodzianki ufundował Wam Piekarnik :) a są to dwa zestawy składające się z:
      - zeszytu z przepisami "Grillowanie"
      - zeszytu z przepisami "Kolacja we dwoje"
      - zeszytu z przepisami "Ciasta dla każdego"
      - dwukolorowego zestawu papilotek

      Losowanie możecie obejrzeć na fanpage'u Piekarnika na FB (gubię się jeszcze w sprawach technicznych tu na bloxie i mam problem ze wstawieniem go w poście...).

      Zwycięzcy: Madziagu i Mollisia - GRATULUJĘ! Skontaktuję się z Wami mailowo, żeby ustalić adresy wysyłki :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Wyniki konkursu urodzinowego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 maja 2012 18:20
    • Tort czekoladowy banoffi

      Sto lat! Sto lat! Niech działa, działa nam - PIEKARNIK! :D
      Wszystkie najlepszego z okazji naszych trzecich urodzin!

      Dziękuję wszystkim, którzy tu zaglądają!

      A na urodziny tort banoffi - pomysł Siostry M., która już od dawna mnie zamęczała "zróóóób tort z bananaaaaami, pliiiiizzzz" ;) dopracowanie własne, z wykorzystaniem biszkoptu czekoladowego z "Moich wypieków" i polewy Elizy.

      Przygotowanie tortu najlepiej podzielić sobie na kilka dni:
      1 dzień - zrobić biszkopt i przygotować krówkę
      2 dzień - wykończyć i po kilku godzinach podać (lub nawet podać trzeciego dnia)


      Składniki:

      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      150g miękkiego masła
      150g gorzkiej czekolady
      6 jajek (białka i żółtka osobno)
      150g drobnego cukru do wypieków
      150g mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli
      kubek zaparzonej mocnej herbaty (opcjonalnie z dodatkiem 1-2 łyżek spirytusu lub rumu)
      600g śmietany kremówki 36% (3 opakowania)
      2 łyżki cukru pudru
      3-4 banany

      Puszkę z mlekiem skondensowanym gotować w garnku z wodą przez 3 godziny - woda musi przez ten czas cały czas zakrywać puszkę, więc trzeba ją dolewać co pewien czas. Po ugotowaniu puszkę ostudzić i schłodzić w lodówce.

      Piekarnik nagrzać do 170oC.
      Okrągłą foremkę o średnicy 24 cm* wyłożyć papierem do pieczenia.
      Czekoladę roztopić w kąpieli parowej (do garnka wlewamy wodę, a na wierzchu ustawiamy miskę tak, by nie dotykała wody i w niej umieszczamy czekoladę), lekko ostudzić i zmiksować z masłem na gładką masę. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku oraz po trochu cukier.
      Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy czekoladowej, wymieszać (można zmiksować).
      Białka ubić na sztywno z solą i delikatnie połączyć z ciastem, mieszając ręcznie; przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
      Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 blaty, które należy nasączyć herbatą z alkoholem.

      Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem.

      Wykończenie: na talerzu/paterze ułożyć jeden blat biszkoptu, na nim rozsmarować masę krówkową (można ją wcześniej zmiksować - będzie się łatwiej rozprowadzać i nie będzie grudek), zostawiając margines około 1,5 cm od brzegów. Na krówce układamy banany pokrojone na mniejsze kawałki. Na bananach rozsmarować kremówkę. Całość przykryć drugim blatem. Wyrównać boki i wstawić do lodówki do ściągnięcia na kilka godzin.

      Polewa:

      6 łyżek wrzącej wody
      6 łyżek cukru pudru
      6 łyżek ciemnego kakao
      200g masła (pokrojonego na małe kawałki)

      Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier puder. Dodać masło i rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać przesiane przez sitko kakao i mieszać do powstania gładkiej masy.

      Ostudzić polewę prawie całkowicie i posmarować nią tort. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.

      Smacznego!

      * Na zdjęciach jest mniejsza wersja tortu - zrobiona z 2/3 podanych składników, na foremkę o średnicy 18 cm.




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy banoffi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 maja 2012 08:45
  • czwartek, 24 maja 2012
  • wtorek, 22 maja 2012
    • Lody sernikowe

      Jeśli lubicie serniki (jak ja), to z pewnością polubicie te lody. Smakują niczym najlepszy New York Cheesecake, są aksamitne i kremowe, z chrupiącymi ciasteczkami digestive, które lekko przełamują słodycz.

      Źródło: Lato w kuchni przez okrągły rok Nigella Lawson.

      Składniki (na około 1 litr lodów):

      175 ml (nieco ponad 2/3 szklanki) mleka 3,2%
      200g (1 pełna szklanka) drobnego cukru
      125g (1 opakowanie) śmietankowego serka Philadelphia
      pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
      1 jajko
      350 ml (1 i 3/4 opakowania) zimnej śmietany kremówki 36% (używam Piątnicy)
      sok z połowy cytryny
      50g (5 sztuk) pokruszonych ciastek digestive

      Mleko podgrzać w rondlu. W misce utrzeć cukier, serek, wanilię i jajko. Dalej mieszając, dodać gorące mleko. Całość przelać do czystego rondla podgrzewać, mieszając do zgęstnienia masy (nie gotować!). Odstawić do ostygnięcia.
      Kremówkę ubić i dodać do ostudzonego kremu wraz z sokiem z cytryny. Wymieszać  i dalej:
      - postępować wg instrukcji maszyny do lodów lub
      - przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki (co jakiś czas wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Lody sernikowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 maja 2012 07:43
  • poniedziałek, 21 maja 2012
    • Pyzuchy

      Pyzuchy przypominają mi bardzo kluski śląskie, z tym że podawane są na słodko - z serem białym w środku. Nie jest to mój ulubiony smak (czytaj: smak klusków śląskich, bo ser biały uwielbiam), jednak pozostałym w domu bardzo smakują.

      Podany przepis jest tradycyjnym przepisem, będącym w użytku w okolicach Pułtuska. Uprzedzając pytania - nie, to nie moje okolice :) Pomagam w przygotowaniu książki o powiecie (a konkretnie przy wypróbowaniu i zilustrowaniu przepisów) i stąd właśnie pyzuchy na blogu.

      Składniki:

      2 kg ziemniaków
      sól
      2 jajka
      mąka ziemniaczana (ilość podana niżej w przepisie)
      500g białego sera
      cukier (do smaku)

      Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i przetrzeć przez praskę (lub przepuścić przez maszynkę). 1/4 powstałej masy odłożyć (nie będzie już potrzebna), a w jej miejsce podsypać tyle samo mąki ziemniaczanej (najlepiej wspomóc się wagą kuchenną). Dodać jajka i zagnieść na jednolitą masę. Formować placki, napełnić je serem i zalepić (u mnie w kuliste kluski). Gotować w osolonej wodzie, przez parę minut od wypłynięcia.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pyzuchy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 maja 2012 08:27
  • sobota, 19 maja 2012
  • piątek, 18 maja 2012
    • Rejbak

      Rejbak (terciek, kartoflak, kugiel) to nic innego, jak duży placek ziemniaczany, pieczony z mięsem. Potrawa została przejęta przez Kurpiów z kuchni żydowskiej, w której nosi nazwę kugel i jest rzecz jasna przygotowywana w wersji koszernej.

      Na zdjęciach widać też fragmenty serwetki z tradycyjnym kurpiowskim haftem.

      Przepis tradycyjny.

      Składniki (na około 6 porcji lub 4 duże):

      2 kg ziemniaków
      500g mieszanki wędzonego boczku, słoniny i kiełbasy (lub tylko jednego z nich - u nas kiełbasa)
      duża cebula
      2-3 jajka
      2-3 łyżki mąki
      pół szklanki gorącego mleka
      sól, pieprz do smaku
      tłuszcz do posmarowania formy

      Piekarnik nagrzać do 180oC. Formę wysmarować masłem (u nas okrągła o średnicy 24 cm).
      Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy - całość smażyć razem, aż cebula się zeszkli. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie odcisnąć na durszlaku. Do ziemniaków wbić jajka, dodać mięso z cebulą, mąkę, doprawić szczodrze solą i pieprzem - wszystko starannie wymieszać. Następnie dolać mleko i raz jeszcze wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy, piec przez około godzinę (do zbrązowienia lub suchego patyczka).

      Polecam konsumpcję na ciepło z chłodnym jogurtem naturalnym :)

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Rejbak”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 18 maja 2012 08:05
  • czwartek, 17 maja 2012
    • Konkurs urodzinowy

      Wielkimi krokami zbliżają się trzecie urodziny Piekarnika... Wow! Trzecie! Musiałam liczyć to trzy (!) razy, żeby uwierzyć, że już tak długo prowadzę bloga. Każdy, kto mnie trochę zna, wie że mam ogromny zapał do różnych rzeczy, ale raczej słomiany ;) Na początku było to widać nawet tutaj - długie przerwy w postach mówią same za siebie. Ale trwam! A nawet coraz aktywniej uczestniczę w blogowym życiu, co sprawia mi dużo radości i satysfakcji. Mam nadzieję, że tak zostanie jeszcze baaaardzo długo.

      W czasie trzech lat blogowania (i wcześniej) dużo piekłam, co nie zawsze dawało dobre rezultaty. Ich tu jednak nie znajdziecie, bo kto chciałby chwalić się porażkami? ;) Kiedy indziej znów wypiek był udany, ale rozczarowujący i też nie znalazł się na blogu. Tak było np. ostatnio, kiedy w programie Come Dine with Me zobaczyłam, jak uczestnicy-celebryci zajadają się pudingiem (dokładnie był to jam, bread and butter pudding Toma O'Connor'a). Jedli, aż im się uszy trzęsły, a z głośników tv dobiegały same "ochy" i "achy" - taki według wszystkich był pyszny. Zapaliłam się (nie tylko ja zresztą) i zrobiłam go na deser... Jadło go 6 osób i wszyscy zgodnie orzekliśmy, że się nie nadaje (jedna porcja nawet wylądowała w koszu). Widać to nie nasze smaki, ale jakby ktoś chciał spróbować, to wyżej zlinkowałam przepis :)

      (nie lubię "gołych" wpisów, dlatego wstawiam Wam zdjęcie naszego mini-skalniaka na działce)


      A teraz czas na konkurs urodzinowy!

      W komentarzu do tego wpisu (na blogu) napiszcie o Waszych doświadczeniach tego typu - nieudane wypieki, przypalone obiady dla gości, niesmaczne potrawy itp. Zostawcie też namiar mejlowy! Spośród wszystkich uczestników zabawy wylosuję dwie osoby, które otrzymają zestawy-niespodzianki (w ich skład wejdzie coś do kuchni i coś o kuchni).

      Na komentarze czekam do 26 maja, do godziny 23:59, a zwycięzców ogłoszę 27 maja, czyli w dniu urodzin Piekarnika :)

      Będzie mi też bardzo miło, jeśli dołączycie do Piekarnika na FB :)
      (Nie jest to jednak warunek wzięcia udziału w loterii)

      P.s. Nagrody wysyłam na adresy w Polsce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Konkurs urodzinowy”
      Tagi:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 maja 2012 17:32
  • środa, 16 maja 2012
    • Mus herbaciany na 2 sposoby

      Długo się wahałam, myślałam nad przepisem i już miałam zrezygnować, ale zdecydowałam się dołączyć do konkursu Irving i Durszlaka - na ostatnią chwilę :)

      Moja propozycja to mus herbaciany, który można podawać schłodzony (czyli mus) lub zamrożony (czyli jako lody). Jest delikatny i lekki, a biała herbata nadaje mu specyficzny smak i aromat. Do tego przygotowanie tego deseru jest proste i jest to świetna propozycja na wykorzystanie białek.


      Składniki (na 4-5 porcji):

      1 torebka herbaty Irving Melon & Plum White
      3 białka
      3/4 szklanki cukru pudru, przesianego przez sitko (1/4 + 1/2)
      250g śmietany kremówki 36%
      3 łyżki śmietany 12%

      Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki wody, ostudzić.
      Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru pudru.
      W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę na gęsty krem, następnie dodać do niego śmietanę, 5 łyżek herbaty i ponownie zmiksować. Delikatnie połączyć obie masy, używając dużej, drewnianej łyżki - dodawać po trochu ubitych białek do kremówki (najlepiej w 2-3 partiach) i mieszać do połączenia się mas w gładki krem. Nakładać do pucharków i zamrozić lub schłodzić.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mus herbaciany na 2 sposoby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 16 maja 2012 18:25

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl