Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • sobota, 28 maja 2011
    • Ciasto z rabarbarem i truskawkami z kruszonką / Rhubarb-strawberry shortcrust

      Pieczone przez nas (a raczej przez Dżoanę) po raz drugi. Ciasto nazwane przez rodziców "dobre, ale..."... hmm wg mnie niczego mu nie brakuje, ALE przecież każdy ma inny gust :)
      To konkretne "ale" dotyczyło tego, że było dla nich za słodkie - woleliby czuć w nim więcej kwaśnego rabarbaru, tak więc dzisiaj ich "ale" zostało uwzględnione.

      Źródło: Kwestia Smaku (nasza modyfikacja nadzienia)



      Baked by us (or should I say by Joanna) for the second time. This cake was called by our parents "good, but..." humph I think it lacks nothing, BUT everyone has different taste, right? :)
      This particular "but" was that the cake was too sweet for them - they would rather taste more of the rhubarb's sourness.

      Source: Kwestia Smaku (with our modification of the filling)


      Składniki na kruchy spód:

      150g mąki pszennej
      100g mąki ziemniaczanej
      50g cukru
      150g zimnego masła
      1 jajko

      Składniki na nadzienie:

      500g rabarbaru
      5 łyżek cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      1/2-3/4 słoika konfitury/dżemu truskawkowego (u nas domowy)

      Składniki na kruszonkę:

      150g mąki pszennej
      50g mąki ziemniaczanej
      50g cukru
      125g zimnego masła

      Formę (u nas okrągła o średnicy 28 cm) posmarować masłem lub odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia.

      Spód: do miski przesiać mąki, dodać cukier, masło w kawałkach i jajko. Rozetrzeć masło z pozostałymi składnikami palcami, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć nim dno i część boków formy. Spód nakłuć widelcem i wstawić całość do lodówki.
      Nagrzać piekarnik do 160oC.

      Ciasto piec przez około 25 minut (na bladozłoty kolor). Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 180oC.

      Rabarbar oczyścić i pokroić na mniejsze (1-2 cm) kawałki, a następnie wymieszać z cukrami i dżemem. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto.

      Kruszonka:
      Do drugiej miski przesiać mąki, dodać cukier i masło w kawałkach. Wszystko rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka, którą należy posypać nadzienie.

      Całość wstawić do piekarnika na 35-40 minut (piec na złoty kolor).
      Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Smacznego!

       

      Rhubarb-strawberry shortcrust

      For the shortcrust base:

      150g flour
      100g potato flour
      50g sugar
      150g cold butter
      1 egg

      For the filling:

      500g rhubarb
      5 tbsp sugar
      2 tsp vanilla sugar
      1/2-3/4 jar strawberry jam (we use homemade)

      For the shortcrust topping:

      150g flour
      50g potato flour
      50g sugar
      125g cold butter

      Grease a round 26 cm form with butter or oil and line with parchment paper.

      Shortcrust base: sift both flours into a bowl, add sugar, butter cut into pieces and egg. Rub everything with your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs and quickly knead into a smooth dough. Roll it out and press into the bottom and part of the form's sides. Prick the bottom with a fork and put the form in the fridge.
      Preheat the oven to 160oC.

      Bake the base for about 25 minut (until pale golden in colour). Take it out of the oven and increase the temperature to 180oC.

      Filling: wash the rhubarb and cut into smaller pieces (1-2 cm), then mix it in a bowl with sugars and jam. Spread it onto the prebaked cake.

      Topping: sift the flours into a bowl, add sugar and butter cut into pieces. Rub everything with your fingertips until it resembles fine breadcrumbs. Sprinkle the filling with so prepared shortcrust topping.

      Put the cake into the oven and bake for about 35-40 minut (until golden in colour). Take out of the oven and allow to cool. Sprinkle with castor sugar before serving.

      Enjoy!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z rabarbarem i truskawkami z kruszonką / Rhubarb-strawberry shortcrust”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 28 maja 2011 15:54

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl