Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • piątek, 21 maja 2010
    • Ciasto budyniowe z rabarbarem

      Jak tylko pojawił się rabarbar, od razu wzięłam się za to ciasto. Przepis z blogu Dorotus - lubię takie połączenia kwaśnego ze słodkim (patrz też: poprzedni przepis), choć tutaj następnym razem dałabym więcej budyniu, żeby wyszło jeszcze bardziej wilgotne. Składniki i wykonanie cytuję za Dorotką :)

      Składniki:
      200g miękkiego masła
      110g drobnego cukru do wypieków
      2 jajka
      185g mąki pszennej
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      40g proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
      350g rabarbaru (obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki)
      kilka łyżek cukru demerara (do posypania)

      Składniki na budyń:
      2 płaskie łyżki (30 ml) proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
      2-3 łyżki cukru
      250 ml (1 szklanka) mleka
      1 łyżka masła
      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      Przygotować budyń: ze szklanki mleka odlać około 70 ml. Większą część mleka zagotować, a z odlaną częścią rozrobić proszek budyniowy i cukier. Rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz i zagotować mieszając, by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika i od razu dodać ekstrakt waniliowy i masło, wymieszać. Budyń przykryć folią, by nie zrobił się kożuch i odstawić do ostygnięcia.

      Przygotować ciasto: masło zmiksować na gładką, puszystą masę. Nadal ucierając dodać cukier, a następnie po kolei jajka. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej i krótko zmiksować (tylko do połączenia się składników).

      Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę ciasta, następnie ostudzony budyń, drugą połowę ciasta (tak, by całkiem pokryło budyń), na wierzch ułożyć rabarbar i posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.

      Piec w temperaturze 170oC przez 75 minut.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 21 maja 2010 17:26
  • sobota, 15 maja 2010
    • Deser z sosem kiwi

      Przepis na sam deser znalazłam w zeszłym roku w Galerii Potraw, ale lekkomyślnie go nie zapisałam. Trochę się naszukałam, żeby go znów odnaleźć, ale jest! W oryginale sos był z malin - i taki też jedliśmy za pierwszym razem. Teraz z braku malin wykorzystaliśmy kiwi - w zasadzie każdy trochę bardziej kwaskowy owoc byłby tu dobry. Zmieniłam też odrobinę proporcje składników w samym kremie.

      Składniki:
      200g białej czekolady
      250g serka mascarpone
      3 łyżki jogurtu naturalnego
      4 sztuki kiwi
      cukier puder do smaku (w zależności od kwaskowatości kiwi, u mnie wyszły 2 łyżeczki)
      odrobina soku z cytryny

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić, a następnie zmiksować z mascarpone i jogurtem, aż wszystko się połączy.
      Kiwi wydrążyć (lub obrać, jeśli ktoś woli) i zmiksować w blenderze z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
      Napełnić kieliszki serkiem i sosem z kiwi (w dowolnej konfiguracji). Schłodzić w lodówce.
      U nas wyszło 5 porcji.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 15 maja 2010 13:59
  • piątek, 14 maja 2010
  • środa, 12 maja 2010
    • Sałatka z kaszy gryczanej

      To jedna z naszych ulubionych sałatek - choć nie ta, która gości na naszym stole na każdej imprezie (o tej kiedy indziej).
      W oryginale dodaje się do niej pieczarki, ale w wersji domowej zazwyczaj występuje bez nich ze względu na jednego bardziej wybrednego osobnika :)

      Przepis z zeszytu Sałatki dla każdego nr 8.

      Składniki:
      2 torebki kaszy gryczanej
      1 pierś wędzonego kurczaka
      1 cebula dymka
      1 zmiażdżony ząbek czosnku
      1/3 szklanki oliwy
      pieprz, sól, cukier, sok z cytryny do smaku

      Kaszę gryczaną ugotować i odstawić do ostygnięcia. Cebulę ze szczypiorkiem drobno posiekać. Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać, a następnie dodać sos z czosnku, oliwy i pozostałych przypraw.
      Odstawić do lodówki do "przegryzienia" na przynajmniej 20 minut.

      Wersja z pieczarkami: do sałatki dodać 200g pieczarek - umytych, pokrojonych i podsmażonych na 1 łyżce masła.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 12 maja 2010 20:19
  • poniedziałek, 10 maja 2010
    • Czekokubki

      Przepis Nigelli Lawson, spisany z programu tv. Działa niezawodnie zawsze kiedy mamy ochotę na coś super-słodkiego i akurat jest trochę gorzkiej czekolady :) A do tego jest prosty, masę przygotowuje się błyskawicznie - składników nie trzeba mieszać bardzo dokładnie, żeby całość wyszła pyszna.
      Tym razem z dodatkiem likieru pomarańczowego mmmm...

       

      Składniki (na 4 kubki):
      125g czekolady deserowej
      125g miękkiego masła
      2 jajka
      125g cukru
      3 łyżki mąki
      2 łyżki likieru Cointreau (opcjonalnie)

      Czekoladę stopić z masłem w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę i wymieszać. Na koniec wlać roztopioną czekoladę i wymieszać. Masę wylać do kokilek wysmarowanych masłem (jest jej akurat na 4 kokilki o średnicy 7 cm).
      Piec w temperaturze 200oC przez około 20 minut (lub do czasu, gdy na powierzchni pojawią się pęknięcia). Nie należy przesadzać z czasem pieczenia - chodzi o to, żeby środek był płynny.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Czekokubki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 maja 2010 18:32
  • niedziela, 09 maja 2010
    • Brownie kokosowe

      Pierwszy wpis od... no cóż, każdy niestety widzi jak długiego czasu.  Chyba muszę popracować nad samodyscypliną :)
      Mam nadzieję, że tym brownie powrócę na dobre i już więcej tak długich przestojów nie będzie.
      A samo ciasto jest boskie - czekoladowe, słodkie, lekko ciągnące i przyjemnie chrupiące wiórkami.

      Oryginalny przepis pochodzi ze strony BBC Good Food

       



      Składniki:

      250g masła
      100g ciemnego kakao
      500g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
      4 jajka (ubite)
      100g mąki
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      100g wiórków kokosowych

      Piekarnik rozgrzać do 180oC. Formę do brownie (21x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Masło, cukier i kakao umieścić w rondlu i roztopić na małym ogniu, mieszając. Ponieważ w tym przepisie jest dużo cukru i kakao, to najlepiej zacząć od roztopienia przynajmniej części masła, żeby reszta się nie przypaliła. Kiedy już wszystkie składniki się połączą, zdjąć z ognia i przestudzić.

      Następnie wmieszać po trochu jajka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki.

      Całość wyłożyć do przygotowanej formy.

      Piec około 45 minut - jeśli będzie się zbytnio brązowić od góry, to można przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.

      Studzić w foremce.


      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 maja 2010 10:46

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl