Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • wtorek, 23 kwietnia 2013
    • Białkowiec migdałowy / Almond Egg Whites Cake

      Jest to świetny przepis na wykorzystanie białek (sezon lodowy za pasem, więc będzie ich coraz więcej i częściej). Ciasto polecam najbardziej na drugi, trzeci dzień - wtedy jest jeszcze lepsze niż zaraz po upieczeniu.

      Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy Jan Czernikowski



      It's a great recipe to use left over egg whites (ice cream season is comming, so there'll be plenty of them soon). I specially recommend this cake on the second or even third day - it's even better than right after baking then.

      Białkowiec migdałowy


      Składniki:

      125g masła
      150g mąki
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      7 białek (= około 225-245g lub 1 szklanka) w temperaturze pokojowej
      150g cukru pudru
      70g migdałów bez skórki, zmielonych
      pół cytryny (sok i skórka)

      Piekarnik nagrzać do 180oC. Prostokątną formę o wymiarach 8x32 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub kaszą manną.

      Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
      Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukier puder, a potem kolejno, ciągle ubijając: zmielone migdały, sok i skórkę otartą z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz letnie masło. Zmiksować wszystko dokładnie i wylać do przygotowanej formy. Piec przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

      Ponadto (opcjonalnie):
      kilka łyżek ulubionej marmolady (dałam różaną)
      2 białka (około 60-70g)
      165g cukru pudru
      pół łyżeczki ekstraktu migdałowego

      Ciasto jest świetne samo w sobie, ale jeśli macie ochotę, można je dodatkowo przełożyć konfiturą i polać lukrem.
      Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, przełożyć konfiturą i zamknąć połówki.
      Białka zmiksować z cukrem pudrem, dodając go stopniowo, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Na koniec dodać ekstrakt migdałowy i dokładnie wymieszać. Gotowym lukrem polać ciasto. Odstawić do zastygnięcia.

      Smacznego!

      Białkowiec migdałowy


      Almond Egg Whites Cake

      Ingredients:
      125g unsalted butter + some for greasing
      150g flour
      2 level tsp baking powder
      7 egg whites (= about 225-245g or 1 cup), room temperature
      150g icing sugar
      70g peeled almonds, ground
      half lemon (juice and rind)

      Preheat the oven to 180oC. Grease rectangular baking tin (about 8x32 cm) with a thin layer of butter and sprinkle it with bread crumbs or semolina.

      Melt the butter over low heat and set aside to cool a bit. Sift the flour and mix with baking powder.
      Beat the egg whites with an electric mixer to stiff, and then add icing sugar, one tablespoon at a time. Next add one after another, still mixing: ground almonds, lemon juice, zested lemon rind, flour with baking powder and lukewarm butter. Beat until it's thoroughly combined and pour the batter into prepared baking tin. Bake for about 45 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Take out of the oven and cool on a wire rack.

      Optional:
      a few tbsp of your favourite marmalade (I use rose flavor)
      2 egg whites (about 60-70g)
      165g icing sugar
      half tsp almond extract

      The cake is great itself but if you like, you can add something extra to it by layering it with marmalade and icing it.
      Once the cake is cooled down, cut it in half lengthwise, spread marmalade on one half and put the halves back together.
      Beat the egg whites with an electric mixer, adding icing sugar gradually, until you get smooth and thick mixture. Mix in almond extract. Pour the icing over the cake.

      Enjoy!

      Białkowiec migdałowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Białkowiec migdałowy / Almond Egg Whites Cake”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 kwietnia 2013 10:36
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • Mus kokosowo-limonkowy / Coconut-Lime Mousse

      Delikatny mus kokosowo-limonkowy sprawdzi się świetnie w cieplejsze dni lub po bardziej obfitym posiłku. Uważajcie, żeby nie przesadzić z syropem limonkowym - wystarczy jego niewielka ilość, żeby nadać musowi charakteru, ale jeśli wlejecie go za dużo wówczas zdominuje smak całości.

      Źródło: Cuisinivity.com



      This delicate coconut-lime mousse will be perfect for warmer days or after heavier meal. Be careful though not to overdo with the lime syrup - small amount is enough to give this mousse some sour character, but if you pour too much it will dominate the flavor of the whole dessert.

      Mus kokosowo-limonkowy


      Składniki (na około 6-8 porcji, w zależności od użytych naczyń):

      2 łyżeczki (8g) żelatyny
      2 łyżki wody
      1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
      2/3 szklanki (145g) cukru
      4 łyżki soku z limonki (z około 2 limonek)
      skórka starta z 2 limonek*
      250g śmietany kremówki (używam 36% Piątnicy)
      syrop z limonki (opcjonalnie)

      W filiżance wymieszać żelatynę z wodą, odstawić na kilka minut.
      Do rondla wlać mleko kokosowe, dodać cukier i namoczoną żelatynę - podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier i żelatyna się całkiem rozpuszczą. Wystudzić. Dodać sok i skórkę startą z limonek, wymieszać.

      Śmietanę kremówkę umieścić w misce i ubić na sztywno mikserem. Odstawić mikser i szpatułką lub drewnianą łyżką delikatnie wmieszać sos kokosowy, dodając go po trochu do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Tak przygotowany krem przelać do szklanek (lub innych naczyń), zostawiając trochę miejsca na syrop z limonki. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

      Przed podaniem wlać na górę po trochu syropu z limonki (tyle, by przykrył krem, ale nie za dużo, żeby nie zdominował smaku całego deseru, proponuję pół do 1 łyżeczki na porcję). Można też pominąć syrop, wówczas deser pozostanie bardzo delikatny w smaku.

      * Można pominąć, wtedy deser będzie zupełnie gładki

      Smacznego!

      Mus kokosowo-limonkowy


      Coconut-Lime Mousse

      Ingredients (per 6-8 servings, depending on the dishes used):
      2 tsp (8g) gelatine
      2 tbsp water
      1 can (400 ml) coconut milk
      2/3 cup (145g) sugar
      4 tbsp lime juice (from about 2 limes)
      lime zest grated from 2 limes*
      250g heavy cream (I use 36%)
      lime syrup (optional)

      In a small cup combine gelatine and water and set aside for a few minutes.
      In a medium saucepan combine coconut milk, sugar and soaked gelatine - cook over low heat, stirring, until sugar and gelatine are completely dissolved. Let cool to room temperature. Add lime juice and lime zest and stir to combine.

      In a separate bowl whip heavy cream until it forms soft peaks. With a wooden spoon or spatula mix in the coconut mixture, adding it in small portions and gently folding in until it's well combined. Pour the mixture into cups (or other dishes of your choice), leaving some space for the lime syrup. Cover with plastic wrap and refrigerate for a few hours or preferably overnight.

      Pour lime syrup at the top before serving (just enough to cover the mousse, I suggest 1/2-1 tsp per serving). You can also skip the syrup - the mousse will stay delicate in taste then.

      * Skip the zest if you want the dessert to be completely smooth

      Enjoy!

      Mus kokosowo-limonkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 09:16
  • czwartek, 18 kwietnia 2013
    • Lody czekoladowo-cynamonowe / Chocolate-Cinnamon Ice Cream

      Są dokładnie takie, jak ich nazwa - mocno czekoladowe z wyraźnym akcentem cynamonowym. A o stopniu ich czekoladowości możecie zdecydować sami, używając czekolady o takiej zawartości miazgi kakaowej, jaka Wam odpowiada.

      Źródło inspiracji: The Essential Dessert Cookbook (z małymi zmianami)



      They are exactly as their name points - strongly chocolate with a clear cinnamon accent. And you can decide how much chocolate you want your ice cream to be, simply by choosing chocolate with lower or higher cocoa content.


      Lody czekoladowo-cynamonowe


      Składniki (na około 1 litr lodów):

      2 szklanki (500 ml) mleka 3,2%
      szczypta soli
      200g gorzkiej czekolady
      4 laski cynamonu
      4 żółtka
      3/4 szklanki (185g) drobnego cukru
      1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
      2 szklanki (około 500g) śmietany kremówki, schłodzonej (używam 36% Piątnicy)

      Do rondla wlać mleko, dodać szczyptę soli, czekoladę połamaną na kawałki oraz laski cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści (nie gotować!). Przykryć garnek i odstawić na bok.

      Przygotować kąpiel lodową: do dużej miski wsypać kostki lodu i zalać je niewielką ilością zimnej wody, do tego wstawić drugą miskę, a nad nią położyć sito.

      W osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem i cynamonem mielonym na jasną, puszystą masę (na kogel mogel, tylko z cynamonem). Z rondla wyjąć laski cynamonu, a następnie, miksując ponownie żółtka na wolnych obrotach, dolewać cienkim strumieniem mleko z czekoladą. Całość przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Najlepiej robić to silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką z prostym zakończeniem, tak żeby zgarniać krem od dna rondla. Podgrzewać do czasu, aż mieszanka zgęstnieje (nie gotować!). Tą mieszankę przelać przez przygotowane sito do miski i schłodzić w kąpieli lodowej, mieszając aż wystygnie. Schłodzić w lodówce, a następnie zmieszać z kremówką. Zmrozić w maszynie do lodów, postępując zgodnie z jej instrukcją.

      Lody można też przygotować bez użycia maszyny - schłodzoną mieszankę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu.

      Smacznego!

      Lody czekoladowo-cynamonowe


      Chocolate-Cinnamon Ice Cream

      Ingredients (for about 1 liter):
      2 cups (500 ml) fat milk (3,2%)
      pinch of salt
      200g dark chocolate
      4 cinnamon sticks
      4 egg yolks
      3/4 cup (185g) superfine sugar
      1,5 tsp ground cinnamon
      2 cups (about 500g) heavy cream, chilled (I use 36%)

      Put milk, salt, chocolate (broken into pieces) and cinnamon sticks in a medium saucepan. Cook over low heat, stirring, until chocolate has melted completely (do not boil!). Cover the saucepan with a lid or plate and set aside.

      Prepare an ice bath: put some ice into a large bowl, pour a little bit of cold water over it, then set another bowl over the first one and place a mesh sieve on top of everything .

      In a separate bowl mix the egg yolks with sugar and ground cinnamon, until the mixture is thick and pale (something like this but with cinnamon). Remove the cinnamon sticks from the saucepan. Start mixing the egg yolks again on low speed and gradually (with a thin stream) pour the chocolate mixture into the egg yolks. When it's combined, pour whole mixture back to the saucepan and cook over low heat, stirring constantly. I prefer using a silicone or wooden spatula with a straight edge for stirring, because it's best for scraping the mixture from the bottom. Cook until the mixture thickens and coats the back of a spoon (do not boil!). Pour it through a mesh sieve into a bowl you prepared earlier and cool down in an ice bath, whisking vigorously. Chill in a refrigerator, then slowly stir in the heavy cream. Freeze in an ice cream machine (see manufacturer's instructions for details).

      You can also make your ice cream without the machine - pour the mixture into a container and freeze until solid, but take it out and beat with eletric mixer until smooth every now and then (about 30 minutes) to brake the ice crystals. 

      Enjoy!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lody czekoladowo-cynamonowe / Chocolate-Cinnamon Ice Cream”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 kwietnia 2013 10:16
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
  • piątek, 12 kwietnia 2013
    • Proste ciastka maślane / Simple butter cookies

      To jeden z najprostszych przepisów na ciastka, na jaki się do tej pory natknęłam. Masło, cukier puder i mąka - tylko tyle potrzeba, żeby stworzyć bazę tych pysznych ciastek, a reszta zależy od naszej wyobraźni i upodobań. Można dodać do nich np. rodzynki, cynamon, skórkę pomarańczową lub cytrynową lub inne ulubione dodatki. Ja proponuję wersję z białą czekoladą i żurawiną.

      Źródło: Bake Rachel Allen (z małą zmianą wykonania)



       

      It's one of the easiest cookie recipes I've came across so far. Butter, caster sugar and flour - that's all you need to make base for those delicious cookies, and the rest is up to your imagination and preferences. You can add raisins, cinnamon, orange or lemon zest and many other favourites. I suggest white chocolate and cranberries version.

      Source: "Bake" Rachel Allen (with my small change)


      Ciasteczka maślane

      Składniki:
      225g masła, w temperaturze pokojowej
      110g cukru pudru
      275g mąki
      50g żurawiny suszonej
      100g białej czekolady

      Piekarnik rozgrzać do 170oC.

      W dużej misce utrzeć masło mikserem na krem. Po chwili dodać cukier puder i zmiksować razem na jasną i puszystą masę. Dodać przesianą przez sito mąkę, żurawinę i czekoladę posiekaną na mniejsze kawałki i zmiksować do połączenia składników.

      Z ciasta formować ręką kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce do pieczenia w niewielkich odstępach, po czym lekko spłaszczyć każdą z nich tyłem wilgotnego widelca (jednocześnie tworząc wzorek).

      Piec przez około 15 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjąć z piekarnika, studzić chwilę na blaszce, a następnie przenieść na kratkę i wystudzić całkowicie.

      Smacznego!

      Ciasteczka maślane

       

      Simple Butter Cookies

      Ingredients:
      225g butter, room temperature
      110g caster sugar
      275g flour
      50g dried cranberries
      100g white chocolate, chopped

      Preheat the oven to 170oC.

      In a large bowl cream the butter with an electric mixer. After a moment add caster sugar and beat until the mixture is light and fluffy. Sift in the flour, cranberries and chopped white chocolate and mix until combined.

      Using your hands roll the dough into walnut-sized balls and place them on a baking tray slightly apart, then slightly flatten each one with the back of a moist fork.

      Bake for about 15 minutes, until light golden in colour. Remove from the oven, let cool a little bit on the baking tray, then transfer to a wire rack to cool completely.

      Enjoy!

      Ciasteczka maślane

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Proste ciastka maślane / Simple butter cookies”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 12 kwietnia 2013 09:47
  • środa, 10 kwietnia 2013
  • niedziela, 07 kwietnia 2013
    • Wafle kajmakowe / Dulce de leche Wafers

      Jeden z najprostszych deserów, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Kiedyś wafle kajmakowe często pojawiały się na domowych imprezach, a przypomniałam sobie o nich, kiedy pewien ktoś poprosił mnie o prostsze przepisy :) Ten jest super-prosty, a może być nawet prostszy, gdy zamiast gotować własną masę, kupicie gotowca w postaci "krówki" w puszce.

      Źródło: przepis domowy



      One of the easiest desserts that I remember from my childhood. Dulce de leche wafers used to appear at the home parties very often, and now I remembered about them, when certain someone asked me to post some easier recipes here :) This one is super-easy, and it can be even easier, when you buy ready-made dulce de leche instead of cooking one from condensed milk.

      Source: home recipe


      Wafle kajmakowe

      Składniki:
      1 puszka (530g) mleka skondensowanego słodzonego
      1 opakowanie wafli*

      Puszkę z mlekiem wstawić do dużego garnka, zalać całkiem wodą i gotować na średnim ogniu przez 2,5-3 godziny. W czasie gotowania uzupełniać wyparowaną wodę tak, żeby puszka była cała czasy zakryta. Po ugotowaniu wyjąć puszkę z wody i wystudzić. Tak przygotowanym kajmakiem przekładać wafle, smarując dokładnie całą powierzchnię (układamy: wafel + masa +wafel + masa itd., kończąc waflem). Ja przed smarowaniem wykładam masę do miski i miksuję krótko - w ten sposób kajmak jest gładki i łatwo się rozsmarowuje. Tak przygotowane wafle należy obciążyć na kilka godzin, żeby warstwy się skleiły (ja stawiam je na ściereczce, na nich kładę deskę do krojenia, a deskę obciążam jeszcze dużym garnkiem z wodą). Przed podaniem pokroić w mniejsze kawałki.

      * u mnie to 4 płaty 28x28 cm

      Smacznego!



      Ingredients:
      1 can (530g) sweetened condensed milk
      1 pack wafers*

      Put the can into a large pot, cover completely with water and boil over medium heat for 2,5-3 hours. Refill the evaporated water during cooking so that the can is covered throughout the cooking time. When cooked, remove the can from the water and cool. Spread the wafers evenly with layers of so prepared dulce de leche (lay out: wafer +dulce + wafer + dulce etc., end with wafer). I transfer the dulce into a bowl and mix briefly with an electric mixer before spreading - that way it's smoother and spreads easily. So prepared wafers should be loaded for couple of hours to let the layers to put together (I put it on a clean cloth, place the chopping board on top and load everything with a big pot of water). Cut into smaller pieces before serving.

      * my pack has 4 wafers, 28x28 cm each

      Enjoy!

      Wafle kajmakowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 kwietnia 2013 10:39
  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Orzechowe łamańce / Peanut Brittle

      Szybki deser, który poznałam dzięki Galerii Potraw. Znany na całym świecie w różnych formach, a w tej chyba najbardziej w Stanach. Orzeszki ziemne można zastąpić innymi ulubionymi orzechami, np. macadamia, migdałami, nerkowcami itp. - wówczas powstaną inne pyszne łamańce.

      Źródło: Galeria Potraw (przepis od pinkink, a dziękuję szczególnie szopenowi za cierpliwość do moich pytań), polecam też krótki film instruktażowy, który wklejam na dole.

       


       

      I found this quick dessert at Food Gallery. It's known all over the world, but in this particular form I think in US the most. You can substitute peanuts with other nuts, such as macadamia nuts, almonds, cashew etc. - that way you'll get other delicious brittles.

      Source: Galeria Potraw (pinkink's recipe, a big thank you to szopen for his patience), I also recommend a short movie, which I link at the end of this post.


      Peanut Brittle

      Składniki:
      pół szklanki syropu kukurydzianego*
      1 szklanka cukru
      1/8 łyżeczki (mała szczypta) soli
      1 szklanka orzeszków ziemnych bez soli**
      2 łyżki masła
      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      1 łyżka sody oczyszczonej

      Dużą blachę (ja używam takiej od piekarnika) posmarować cienką warstwą masła. Odstawić na bok.

      Do rondla wlać syrop kukurydziany, dodać cukier i sól. Gotować na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści i masa zacznie wrzeć. Od tego momentu gotować przez około 5 minut, nie mieszając, aż masa zacznie nabierać złotego koloru (jeśli używacie ciemnego syropu, to jego kolor powinien się jeszcze trochę pogłębić). Oczyścić brzegi garnka z cukru pędzelkiem zwilżonym wodą, żeby zapobiec przypalaniu. Po 5 minutach dodać orzeszki, wymieszać, żeby całe były pokryte karmelem i gotować kolejne 2-5 minut (aż masa nabierze ciemnozłotego koloru). Zdjąć z ognia, dodać masło, wanilię i sodę, wymieszać krótko i szybko wylać masę na przygotowaną blachę, rozprowadzając cienko na jej powierzchni. Odstawić do zastygnięcia, po czym połamać na mniejsze kawałki. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

      Smacznego!

      * można zamienić na inny syrop, np. z agawy
      ** część z nich (np. 1/4) można rozdrobnić na mniejsze kawałki

      Peanut Brittle

       

      Peanut Brittle

      Ingredients:
      half cup corn syrup*
      1 cup sugar
      1/8 tsp salt
      1 cup unsalted peanuts**
      2 tbsp unsalted butter
      2 tsp vanilla extract
      1 tbsp baking soda

      Grease a large baking pan with butter and set it aside.

      Combine corn syrup, sugar and salt in a heavy saucepan. Cook over medium heat, stirring with a wooden spoon, until sugar dissolves and the mixture starts to boil. Form that point cook for about 5 minutes, without stirring, until the mixture starts turning golden (if you're using dark syrup, it's colour should deepen slightly). Wash down any crystals that form on the sides of the pan with a brush dipped in warm water to avoid burning the saoucepan. After 5 minutes add peanuts, stir to cover them all in caramel and cook for another 2-5 minutes (until the mixture turns golden brown). Remove form the heat, add butter, vanilla and soda, stir short and pour immediately onto the prepared pan, spreading the mixture with a wooden spoon. Set it aside to cool and harden, then brake the brittle into smaller pieces. Store in an airtight container.

      Enjoy!

      * you can use other syrups, ex. agave syrup
      ** you can blend part of peanuts into smaller pieces

      Peanut Brittle

      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Orzechowe łamańce / Peanut Brittle”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 12:48

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl