Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • niedziela, 29 kwietnia 2012
    • Świnki w kocykach

      ... czyli domowe mini hot-dogi wg Nigelli Lawson (z moją drobną modyfikacją). Szybkie w wykonaniu, z prostych składników, niezbyt wymagające. Nie polecam jednak przechowywania ciasta w lodówce (ani zamrażalniku), bo bardzo na tym traci; najlepsze jest na świeżo.

      (Update 1 maja 2012 r.: postanowiłam dołączyć przepis do akcji majówkowej)

      Źródło inspiracji: Nigella gryzie Nigella Lawson (przepis podaję po moich modyfikacjach, po oryginał odsyłam do książki).


      Składniki (na około 12 małych świnek, czyli 6 parówek):

      170g mąki
      1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
      pół łyżeczki soli
      pół szklanki (125 ml) mleka
      1 jajko (małe)
      1,5 łyżki oleju roślinnego
      6 parówek
      kilka plasterków sera żółtego
      1 jajko + odrobina mleka do posmarowania

      Piekarnik nagrzać do 220oC.

      Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w jednym naczyniu. W drugim naczyniu wymieszać mleko, jajko i olej roślinny, a następnie wlać je (ciągle mieszając) do suchych składników. Wyrobić na gładkie, miękkie, nielepiące się ciasto, które można rozwałkować (jeśli jest zbyt mokre - dodać więcej mąki, jeśli zbyt suche - więcej mleka).
      Parówki obrać z folii ochronnej, przeciąć na pół.
      Rozwałkować ciasto na cienki prostokąt i wyciąć paski szerokości około 4 cm i długości około 6 cm. Ser zółty pokroić również na taką szerokość.
      Zawijać parówki: na cieście kładziemy ser żółty, a na nim parówkę pod lekkim kątem i zwijamy. Całość układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i zapiekać przez około 10-15 minut (aż będą ładnie zrumienione).

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Świnki w kocykach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 kwietnia 2012 12:07
  • czwartek, 26 kwietnia 2012
    • Mazurskie racuszki twarogowe

      Doskonałe na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Robiliśmy je już kilka razy, w wersjach z różnymi dodatkami i zawsze smakują świetnie.

      Przepis znaleziony w: "Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich" Tadeusz Ostojski, Rafał Wolski; Wydawnictwo Baobab.

      Składniki:

      3 jajka
      3 łyżki cukru
      2 łyżki masła
      skórka otarta z 1 cytryny
      500g twarogu (przepuszczonego przez maszynkę)
      250g mąki
      szczypta soli
      125g rodzynek (opcjonalnie)

      Jajka, cukier i masło utrzeć na pianę, a następnie zmieszać z pozostałymi składnikami. Powstanie gęste, klejące ciasto, z którego formujemy racuszki*. Smażymy z obu stron na złoto, na wrzącym oleju lub (jak my) na maśle.

      Podawać posypane cukrem i cynamonem lub oprószone cukrem pudrem lub z przecierem jabłkowym lub... jak tylko macie ochotę :)

      * Ja pomagam sobie dwiema małymi łyżeczkami zwilżonymi wodą - wtedy ciasto nie przykleja się do nich i łatwiej jest formować i rozpłaszczać placki.

      Smacznego!

      Propozycja podania: jogurt, banan i miód

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurskie racuszki twarogowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 kwietnia 2012 11:32
  • wtorek, 24 kwietnia 2012
    • Pankejki - przepis podstawowy

      Od dawna mnie pociągały, jako coś typowo amerykańskiego, ale długo szukałam dobrego przepisu, w którym nie czuć by było sody. Po licznych testach zdecydowanie wygrała wersja podana w przepisie niżej.

      Źródło: przepis Jenney Cheever znaleziony on-line.


      W dużym uproszczeniu pancakes (zwane też hotcakes, griddlecakes lub flapjacks) to amerykańska wersja naszych naleśników - są od nich mniejsze w obwodzie, ale za to dodatek proszku do pieczenia sprawia, że są grubsze. Podstawa to oczywiście mleko (lub maślanka), mąka i jajka (tak jak i w naleśnikach), a cała reszta zależy od naszej inwencji. Można je podawać na słodko lub słono (z warzywami, mięsem, ziołami). Najczęstsze dodatki to syrop klonowy lub kukurydziany, masło orzechowe, masło, dżem, owoce, miód, czy bita śmietana.
      Niezwykle apetycznie wyglądają ułożone w stosik i polane syropem klonowym :)

      Garść przydatnych informacji i ciekawostek:
      Pancake Day = Shrove Tuesday - kulturowo to odpowiednik naszego Tłustego Czwartku, znany w krajach anglojęzycznych (głównie UK, części US, Kanadzie, Irlandii, Australii, Nowej Zelandii);
      - są dwie szkoły przygotowania ciasta: jedna mówi, by wyrabiać je  krótko, nie rozcierając wszystkich grudek - tylko tyle, by składniki się połączyły (jak przy muffinach); druga - wręcz przeciwnie - by ciasto było gładkie i bez żadnej grudki;
      - przygotowane ciasto najlepiej odstawić na co najmniej 15 minut przed smażeniem (w temperaturze pokojowej) - wówczas nabierze właściwego smaku;
      - aby pankejki były bardziej puszyste, do ciasta zamiast części mleka należy dodać kwaśną śmietanę.

      Źródła:
      własne obserwacje :)
      Wikipedia
      The f Word - program tv Gordona Ramsay'a
      Tajemnice kulinarne od A do Z, Maria Możdżonek, Wydawnictwo Interwers

      Pancakes (pankejki) - przepis podstawowy


      Składniki (na około 25 placków):

      3 szklanki mąki (ja daję z lekką górką)
      2 łyżeczki sody oczyszczonej
      1 łyżka proszku do pieczenia
      2 łyżki miodu
      1/4 szklanki (około 4 łyżki)
      oleju

      3 szklanki maślanki
      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      4 jajka (roztrzepane)

      Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać trzepaczką do połączenia w jedną masę (nie mieszać zbyt długo). Smażyć na patelni posmarowanej masłem, na średnim ogniu. Mi na jednego pankejka wchodzi mniej więcej pół chochli od zupy, ale wielkość można dostosować do swoich potrzeb. Smażyć z jednej strony, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi nie będą surowe, następnie przewrócić delikatnie na drugą stronę i dosmażyć na złoto. Odkładać najlepiej na podgrzany talerz, żeby nie traciły temperatury (albo od razu zjadać) :)

      Smacznego!


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pankejki - przepis podstawowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 kwietnia 2012 10:56
  • niedziela, 22 kwietnia 2012
    • Karpatkowe bułki

       

      Specjalnie na urodzinowe życzenie taty bułeczki, których dawno już nie robiliśmy - z przyjemnością przypomnieliśmy sobie ich smak :)

      Pomysł prosty - karpatka podana w formie bułek, mniejszych lub większych, w zależności od preferencji i humoru (tzn. czy chce mi się bawić z małymi ptysiami danego dnia) :)
      Był to jeden z pierwszych wypieków, od których zaczynałam. Na początku korzystałam z gotowego kremu karpatkowego z pudełka (i przepisu na ciasto z pudełka), teraz całość przygotowuję bez wspierania się proszkami budyniowymi.

      Przepis na ciasto: "Moje wypieki" Dorota Świątkowska
      Przepis na krem: j.w. dopracowany przeze mnie

      Składniki na ciasto:

      125g masła
      1 szklanka wody
      1 szklanka mąki pszennej
      5 jajek
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Piekarnik nagrzać do 200oC. Przygotować blachę do pieczenia: wysmarować ją masłem i wysypać kaszą manną lub wyłożyć silikonową podkładką do pieczenia.
      Masło rozpuścić w rondelku, dolać wodę, zagotować. Wsypać mąkę i ucierać, aż powstanie gęsta masa, lekko przestudzić. Wmiksować jajka (po jednym) i proszek do pieczenia. Ciasto nakładać łyżeczką lub szprycą na przygotowaną blachę, w kilkucentymetrowych odstępach (urośnie). Piec około 20 minut (lub do złotego koloru). Po upieczeniu studzić na kratce.

      Składniki na krem:

      3 szklanki mleka
      1 szklanka cukru
      1 łyżka cukru waniliowego
      150g masła
      4 jajka
      4 łyżki mąki pszennej
      5 łyżek mąki ziemniaczanej

      Jedną szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąkami tak, by nie było grudek. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrami, a gdy zacznie wrzeć, dolać mieszankę z jajkami i energicznie mieszając, gotować aż powstanie gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści i połączy z budyniem. Całość można na koniec zmiksować mikserem, żeby pozbyć się ewentualnych grudek i dobrze wszystko wymieszać.
      Budyń lekko przestudzić.

      Przygotowanie bułek (2 sposoby):
      - wypełnić kremem przy pomocy szprycy lub
      - przekroić na pół (jak kajzerkę) i wypełnić kremem.

      Wszystko wystudzić całkowicie i schłodzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

      Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 bułeczek.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Karpatkowe bułki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 kwietnia 2012 09:37
  • piątek, 20 kwietnia 2012
    • Creme caramel (flan)

       

      Pyszny deser, bardzo podobny w smaku do creme brulee. Jest delikatny, ze słodkim karmelem na wierzchu, który można przypalić bardziej lub mniej, w zależności od preferencji. W mojej wersji po schłodzeniu wytworzyła się twarda, karmelowa skorupka, choć wszystkie znalezione przeze mnie źródła podają, że karmel powinien być miękki... za to obydwie wersje są smaczne!

      Flan można podać sam, z dodatkowym sosem karmelowym, dulce de leche, bitą śmietaną, malinami lub np. lodami waniliowymi.

      Uważajcie, żeby się nie poparzyć przy gotowaniu karmelu!

      Źródło: "The Essential Dessert Cookbook" Wydawnictwo Koenemann


      Składniki (na 8 kokilek):

      185g cukru
      1/4 szklanki wody
      3 szklanki (750 ml) mleka 3,2%
      90g drobnego cukru
      4 jajka
      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Rozgrzać piekarnik do 160oC. Kokilki wysmarować masłem.

      Cukier i wodę umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż płyn zrobi się złoty i cukier zacznie się karmelizować. Szybko zdjąć z ognia i nalać karmel na dno kokilek (tyle, żeby karmel pokrył dno) - tutaj trzeba działać sprawnie, bo karmel będzie dość szybko gęstniał/zastygał.

      Przygotować masę kremową: podgrzać mleko na małym ogniu - powinno być gorące, ale nie może się zagotować. Zdjąć z ognia. W misce wymieszać drobny cukier, jajka i ekstrakt, ubijać trzepaczką przez 2 minuty, a następnie dolać ciepłe mleko - wymieszać. Przecedzić mieszankę do osobnego naczynia (wygodny będzie dzbanek), a następnie przelać do kokilek.

      Piec w kąpieli wodnej: kokilki umieścić w dużym naczyniu tak, by się nie stykały. Do naczynia nalać wrzącą wodę tak, by sięgała do połowy kokilek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-40 minut lub do czasu, gdy masa kremowa nie będzie już płynna, ale przy lekkim potrząśnięciu będzie delikatnie drżeć.

      Całość ostudzić i schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce. Wyjmować na talerzyki: krem oddzielić delikatnie nożem od kokilki, odwrócić do góry dnem i wytrząsnąć na talerzyk.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Creme caramel (flan)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 20 kwietnia 2012 11:49
  • środa, 18 kwietnia 2012
    • Karmelowo-czekoladowe chrupki

       

      W zasadzie to nie jest ich nazwa, ale oryginalnej nie pamiętam, a nic błyskotliwego nie przychodzi mi do głowy ;) Może Wy macie jakiś dobry pomysł na nazwę dla tych małych słodyczy? To płatki kukurydziane obtoczone w rozpuszczonym w maśle marsie - słodkie, karmelowe i chrupiące, pycha!

      Zapamiętane z jednego z pierwszych programów Nigelli, nie widziałam jednak tego przepisu w żadnej z jej książek.

      Składniki:

      50g masła
      4 batony mars
      około 2-2,5 szklanki płatków kukurydzianych

      Masło i marsy (połamane na mniejsze kawałki) umieścić w rondlu, podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy wszystko się rozpuści i zleje w jedną, gładką masę, zdjąć z ognia i dodać płatki. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do małych papilotek. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

      Z podanej porcji wychodzi około 30 małych papilotek (takich "na raz").

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Karmelowo-czekoladowe chrupki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 18 kwietnia 2012 10:34
  • poniedziałek, 16 kwietnia 2012
    • Czekoladowa chmurka

      Ciasto, które do tej pory nie zawiodło mnie ani razu i pozostaje z czystym kontem :) Dość ciężki, wilgotny, czekoladowy spód i chmura z ubitej śmietany z odrobiną cukru waniliowego - pyszne połączenie.

      Przepis znaleziony w książce Nigelli Lawson "Nigella gryzie", jednak to nie jej autorski pomysł - jak sama podaje, pochodzi z książki Richarda Saxa "Classic Home Desserts".

      Składniki na spód:

      250g ciemnej czekolady (min. 70% kakao)
      125g miękkiego masła
      6 jajek
      175g cukru
      2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
      skórka starta z 1 pomarańczy

      Wierzch:

      500 ml śmietany kremówki 36% (używam Piątnicy)
      2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
      1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
      1/2 łyżeczki gorzkiego kakao

      Piekarnik nagrzać do 180oC.
      Dno tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Spód: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do przestygnięcia.
      W misce ubić 2 jajka i 4 żółtka z 75g cukru na kogel-mogel, następnie delikatnie dodać czekoladę i skórkę z pomarańczy (opcjonalnie likier).
      W drugiej misce ubić 4 białka na pianę i dodawać do nich stopniowo 100g cukru. Ubijać do uzyskania błyszczącej piany, która będzie zachowywała kształt, ale nie będzie zbyt sztywna.
      Delikatnie połączyć pianę z masą czekoladową (np. drewnianą łyżką).
      Całość przełożyć do przygotowanej formy i piec przez około 40 minut (aż środek nie będzie płynny - można to sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić ciasto na kratce (środek się zapadnie, ale o to chodzi, więc nie ma się co martwić).

      Przed podaniem ciasto umieścić na paterze, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować: śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy lub ekstrakt (opcjonalnie także likier) - powinna być gęsta, ale nie całkiem sztywna. Zagłębienie ciasta wypełnić śmietaną i oprószyć kakao używając drobnego sitka.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa chmurka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 kwietnia 2012 11:03
  • piątek, 13 kwietnia 2012
    • Babka cytrynowa z jogurtem (ucierana)

       

      Pyszna babka nie tylko od święta. Dla tych, którzy (jak ja) lubią ciasta wilgotne.

      Źródło: mojewypieki.blox.pl

      Składniki:

      250g miękkiego masła
      200g drobnego cukru
      3 jajka
      45g wiórków kokosowych
      30g zmielonych migdałów
      skórka otarta z 2 cytryn
      2 łyżki soku z cytryny
      375g mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      pół łyżeczki sody oczyszczonej
      200g jogurtu greckiego

      Piekarnik nagrzać do 160oC. Formę do babki (kominek wysokości 13 cm, średnica 23 cm w najszerszym miejscu) posmarować masłem i wysypać kaszą manną.

      Masło utrzeć mikserem na jasną, lekką masę, następnie dodać cukier i zmiksować. Wbijać kolejno jajka, miksując dokładnie po każdej sztuce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach). Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki - mniej więcej do 3/4 wysokości.

      Piec przez 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180oC i piec przez kolejne 35 minut (lub do suchego patyczka).

      Babkę przestudzić lekko w foremce, a następnie wyjąć z foremki i wystudzić całkiem na kratce. Przestudzoną babkę polukrować.

      Lukier:

      170-200g cukru pudru
      2-3 łyżki soku z cytryny

      Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę. Polać babkę.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 13 kwietnia 2012 11:56
  • środa, 11 kwietnia 2012
    • Mazurek kajmakowy

      Dla mnie to podstawa mazurków - prosty, niewymagający i pyszny.

      Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd: mojewypieki.blox.pl, do tego prosta "krówka" i tyle bakalii, na ile tylko mamy ochotę :)

      Składniki na spód:

      350g mąki pszennej
      200g zimnego masła
      2 żółtka
      100g cukru
      1 łyżka gęstej śmietany

      Ponadto:

      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      ulubione bakalie (u nas żurawina, płatki migdałów, posiekane orzechy włoskie)

      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, cukier i śmietanę i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
      Piekarnik nagrzać do 200oC.
      Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5-1 cm, brzegi przyciąć do pożądanych wymiarów i ozdobić wałeczkiem z ciasta. Nakłuć widelcem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub w foremce) na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

      Mleko skondensowane gotować przez około 2,5-3 godziny (puszkę z mlekiem wkładamy do garnka i zalewamy wodą; w czasie gotowania wodę należy uzupełniać tak, by puszka była w niej cały czas zanurzona). Po ugotowaniu całkiem wystudzić.
      Tak przygotowany kajmak rozsmarować na spodzie z kruchego ciasta. Całość posypać ulubionymi bakaliami.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 11 kwietnia 2012 11:47
  • poniedziałek, 09 kwietnia 2012
    • Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą

      Tym pysznym mazurkiem raczyliśmy się w tym roku po raz pierwszy, ale zapisujemy go od razu do zrobienia na kolejne święta. Jest dosyć słodki, na delikatnym spodzie, warto dodać do niego marmoladę dobrej jakości, ponieważ naszym zdaniem stanowi tu podstawę udanego ciasta.

      Przepis (minimalnie tylko dopasowany do naszych gustów) znaleziony tutaj: kwestiasmaku.com

      Składniki na kruchy spód (ucierany):

      150g miękkiego masła
      60g cukru pudru
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      150g mąki pszennej
      75g mąki ziemniaczanej

      Masło ucierać z cukrem przez około 6 minut. Dodać ekstrakt oraz wymieszane i przesiane obie mąki. Zagnieść ręką, uformować kulę z ciasta, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.

      Piekarnik nagrzać do 160oC.

      Schłodzone ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na cienki placek (u nas około 1/2-1 cm). Zdjąć górny arkusz papieru, przyciąć ciasto do pożądanego wymiaru, a resztki ciasta ponownie zlepić i wykorzystać do ozdobienia placka. Można zrobić z nich wałeczki i obłożyć boki mazurka lub np. rozwałkować i wyciąć ozdoby o różnych kształtach.

      Piec przez około 30 minut, na złoty kolor. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

      Pozostałe składniki:

      około 200g marmolady pomarańczowej*
      4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
      garść suszonych moreli pokrojonych w cienkie paseczki
      garść płatków migdałowych (podprażonych na patelni)
      100g białej czekolady + 3 łyżki śmietanki 30% (na polewę)

      Spód posmarować konfiturą wymieszaną z 2 łyżkami likieru, posypać morelami i płatkami migdałowymi, na koniec udekorować polewą.

      Polewa: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z śmietanką i 2 łyżkami likieru. Odstawić do przestudzenia. Kiedy zacznie tężeć, można ozdobić ciasto.

      * u nas słoiczek "Owocowej rozkoszy", która świetnie się sprawdziła ze względu na dużą ilość skórki pomarańczowej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 kwietnia 2012 19:23

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl