Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • piątek, 29 marca 2013
    • Wesołych Świąt! / Happy Easter!

      Wielkanoc

      Kochani!
      Z okazji świąt Wielkiej Nocy życzę Wam wszystkim dużo spokoju ducha, miłości, no i rzecz jasna wiele pyszności na stole!

      ... a teraz czas wracać do pieczenia zaplanowanych pięciu mazurków, sernika i strucli :)

      Wesołych i smacznych świąt!

      Agata

       

      p.s. czy u Was też pada śnieg za oknem? ostatnio święta nam się zamieniają ;)

       


      Dear all!
      I wish you a lot of peace of mind, love, and of course loads of goodies on the table this Easter!

      ... and now it's time for me to go back to baking planned for today (five mazurek cakes, cheesecake and a marmalade loaf :)

      Happy and tasty Easter!
      

      Agata

       

      p.s. is it snowing outside your windows too? it seems holidays have changed places lately ;)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 29 marca 2013 13:31
  • środa, 27 marca 2013
  • poniedziałek, 25 marca 2013
    • Potrójnie czekoladowe bezowe ciasteczka

      Doskonały pomysł na wykorzystanie białek - chrupiący, bezowy wierzch i mocno czekoladowy, lekko ciągnący środek. Łatwo się robi i szybko znikają :)

      Źródło: Spoonful

      Bezowe ciastka

      Składniki (na około 25 ciastek):
      240g czekolady deserowej lub gorzkiej
      325g cukru pudru
      60g (niecałe pół szklanki) ciemnego kakao
      1 łyżka (10g) mąki kukurydzianej
      pół łyżeczki soli morskiej (używam takiej w młynku) lub 1/4 łyżeczki soli kuchennej
      3 białka dużych jaj (około 100-105g), w temperaturze pokojowej
      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Rozgrzać piekarnik do 190oC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      160g czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcią.
      80g czekolady posiekać nożem na drobne kawałki.

      W misce zmieszać dokładnie 130g (niecałą szklankę) cukru pudru, kakao, mąkę kukurydzianą i sól. Odstawić na bok.

      W osobnej misce ubić białka mikserem na wysokich obrotach, aż piana będzie tworzyła łagodne wierzchołki (prawie na sztywno). Wciąż ubijając, stopniowo, po jednej łyżce dodawać 130g (niecałą szklankę) cukru pudru. Ubijać dotąd, aż masa stanie się, gęsta, gładka i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przygotowaną wcześniej mieszankę z suchych składników oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować na gładką masę.

      Odstawić mikser i drewnianą łyżką wmieszać ostudzoną czekoladę (może być lekko ciepła) oraz kawałki posiekanej czekolady. Masa zrobi się bardzo gęsta.

      Pozostały cukier puder umieścić w miseczce. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczać grubo w cukrze pudrze i układać na blaszce do pieczenia w odległości 5 cm od siebie. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut - aż ciastka wyrosną i wierzch popęka. Studzić na kratce.

      Smacznego!

      Bezowe ciastka

      Bezowe ciastka

      Bezowe ciastka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Potrójnie czekoladowe bezowe ciasteczka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 marca 2013 09:41
  • sobota, 23 marca 2013
    • Lody Key Lime Pie

      Kremowe, cytrusowe, orzeźwiające, z kawałkami chrupiących ciastek. A do tego szybkie w wykonaniu i bez jajek! Key Lime Pie w formie lodów :)

      Źródło: znalezione u Katie Goodmann (zmieniłam proporcje, żeby lody były trochę bardziej kremowe i odrobinę bardziej limonkowe)

      Składniki (na około 1 litr):
      125 ml (pół szklanki) tłustego mleka
      300g śmietany kremówki 36% (używam Piątnicy)
      400g mleka skondensowanego słodzonego
      szczypta soli morskiej
      około 155 ml (trochę ponad pół szklanki, z około 4 owoców) soku z limonek
      1/3 szklanki (2-3 ciastka) ciastek graham (można zastąpić ciastkami digestive)

      W misce zmieszać mleko, kremówkę, mleko skondensowane, sól i sok z limonek na gładką masę (ręcznie lub mikserem). Schłodzić, a następnie przelać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Przed przełożeniem do pojemnika wmieszać pokruszone ciastka graham. Przechowywać w zamrażalniku.

      Lody można też przygotować bez użycia maszyny: masę przełożyć do pojemnika, wstawić do zamrażalki, co jakiś czas (ok. 20 minut) wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 23 marca 2013 09:50
  • czwartek, 21 marca 2013
    • Key Lime Pie

      Cudownie cytrusowe, kwaskowe ciasto, chociaż z tych bardziej słodkich, więc nie da się go dużo zjeść na raz. Oryginał woła o limonki zwane key limes (od Florida Keys w stanie Floryda), które są mniejsze od tych dostępnych u nas, mają silniejszy aromat, cieńszą skórkę i... są dla mnie niedostępne, dlatego w przepisie używam zwykłych limonek, które można dostać w każdym chyba supermarkecie. Tradycyjny przepis uwzględnia też wykorzystanie białek, które ubija się na sztywno (częściowo na parze) z cukrem, a następnie miesza z ubitą kremówką i taką masą pokrywa wierzch ciasta i schładza. Dla mnie jednak to zdecydowanie zbyt słodka wersja, dlatego zostaję przy starej, poczciwej, ubitej kremówce :)

      Źródło: przepis własny na podstawie różnych przepisów znalezionych on-line i w książkach kucharskich


      Składniki:
      200g ciastek graham (można zastąpić ciastkami digestive)
      60g masła, roztopionego i przestudzonego
      400g mleka skondensowanego słodzonego
      4 żółtka, roztrzepane
      skórka otarta z 1 limonki (opcjonalnie)
      pół szklanki (125 ml) soku z limonek (z około 3-4 limonek)
      200g śmietany kremówki 36% (używam Piątnicy)
      1-2 łyżeczki cukru pudru

      Piekarnik rozgrzać do 165oC. Okrągła foremkę (może być taka z wyjmowanym dnem lub foremka ceramiczna - pie pan) o średnicy 20-22 cm* posmarować masłem.

      Ciastka pokruszyć (np. w zamykanej torebce, przy pomocy wałka, lub w blenderze), zmieszać z masłem na mokry piasek i wyłożyć nimi dno i boki foremki, dociskając mocno, żeby powstała zwarta skorupka. Zapiec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut, wystudzić.

      W misce umieścić mleko skondensowane, żółtka, skórkę z limonki i sok z limonki i zmiksować na gładką masę. Wylać na podpieczony, ostudzony spód, wygładzić i wstawić do piekarnika (nadal 165oC) na około 15-20 minut - aż wierzch się zetnie, ale nie zrumieni, masa powinna lekko się trząść pod dotykiem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.

      Przed podaniem udekorować kremówką: śmietanę ubić tak, by się nie rozlewała i trzymała kształt (prawie na sztywno), pod koniec dodając cukier puder.

      * używałam mniejszej i większej i masa mieściła się w obydwu

      Smacznego!

      American Cake Durszlak

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 marca 2013 00:40
  • wtorek, 19 marca 2013
    • Ciastka graham (Graham crackers)

      Graham crackers to amerykańskie ciastka z razowej mąki pszennej. Wymyślił je w 1829 roku, mieszkający w Bound Brook (New Jersey, USA) prezbiteriański pastor Sylvester Graham (tak - mąka graham to właśnie od jego nazwiska). Graham był wegetarianinem, zalecał spanie na twardym materacu, wietrzenie sypialni, zimne prysznice, noszenie luźnych, przewiewnych ubrań i ćwiczenia fizyczne. Ogólnie można by rzec, że zalecał zdrowy tryb życia, co się chwali, z tym że dodatkowo nasz wielebny chciał w ten sposób uwolnić człowieka od grzesznych myśli i czynów, a ciastka były jednym z elementów terapii.

      Ciastka graham wypieka się tradycyjnie w formie dużych płatów, dziurkowanych na całej powierzchni i podzielonych perforacją na prostokąty, które odłamuje się samemu. Oryginalnie są słodzone miodem, ale współczesne przepisy uwzględniają też cukier. Niektóre wersje zawierają cynamon (w cieście lub jako posypkę z cukrem na wierzchu) - jak widać, dzisiejsze wersje odbiegają od założenia, że ciastka miały być przede wszystkim zdrowe...

      Ja podzieliłam moją wersję od razu na osobne ciastka i nie dodawałam cynamonu (bardziej smakują mi z wanilią), ale w nawiasie daję opcję do wyboru (moim domownikom bardziej smakowały jednak z cynamonem).

      Źródło informacji: strona www Bound Brook
      Źródło przepisu: połączenie przepisów Marthy Stewart (baza) i wersji znalezionych on-line


      Składniki (na około 45 ciastek):
      210g (niecałe 1,5 szklanki) mąki pszennej
      130g (niecała 1 szklanka) mąki graham (razowa mąka pszenna, typ 1850)
      50g (niecałe pół szklanki) zarodków pszennych
      3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/2 łyżeczki soli
      226g masła, w temperaturze pokojowej
      160g (2/3 szklanki) brązowego cukru
      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego)
      45g (2 łyżki) miodu

      W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę graham, zarodki pszenne, sodę oczyszczoną i sól.
      W innej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii i miód i ponownie zmiksować. Następnie - ciągle miksując - dodawać stopniowo mieszankę mączną. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Podzielić ciasto na dwie części, uformować każdą w dysk, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut.

      Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (podsypując mąką w miarę potrzeby) na grubość 3-5 mm (czyli dość grubo), wyciąć ciastka dowolnego kształtu i podziurkować ich powierzchnię. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie do schłodzenia, na około 40 minut.

      Piekarnik nagrzać do 175oC. Ciastka piec przez 10-20 minut, przekręcając je co parę minut, żeby równo się upiekły. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek, ale grunt, żeby upiekły się na złoto (moje są nawet trochę ciemniejsze, bo lubię dobrze wypieczone).

      Ciastka można jeść same, ale świetnie nadają się też jako spód do tart i american pies.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciastka graham (Graham crackers)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 marca 2013 10:22
  • niedziela, 17 marca 2013
  • piątek, 15 marca 2013
  • środa, 13 marca 2013
  • poniedziałek, 11 marca 2013
    • Jajka faszerowane żółtym serem

      Kolejny (z czterech) farsz do wielkanocnych jajek - tym razem z żółtym serem.

      Polecam też:
      Jajka faszerowane szynką
      Jajka faszerowane pieczarkami
      Jajka faszerowane po rosyjsku

      Źródło: stary dodatek świąteczny do tygodnika Łączność

      Składniki:
      6 jajek
      150-200g sera żółtego (używam zazwyczaj goudy lub morskiego)
      3-4 łyżki majonezu
      1 łyżka musztardy*
      sól (opcjonalnie)

      Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić wzdłuż na połówki, ostrożnie wyjąć żółtka, odłożyć je do miseczki.

      Białka ostrożnie wydrążyć, powiększając miejsce na farsz. Od spodu odciąć cieniutki plasterek (będą lepiej trzymały się talerza). Wycięte resztki białka można rozdrobnić i dodać do farszu.

      Żółtka podziabać dokładnie widelcem. Ser zółty zetrzeć na drobnej tarce i dodać do żółtek razem z majonezem i musztardą (można zacząć od mniejszej ilości każdego i dodawać stopniowo, do smaku). Dokładnie wszystko wymieszać, na jednolitą masę. W miarę potrzeby dosolić. Tym farszem wypełnić przygotowane połówki białek.
      Przechowywać w lodówce, pod przykryciem (żeby nie obsychały).

      * musztarda może być zwykła lub z dodatkami - to zależy jakie smaki wolicie; np. z rosyjską farsz wyjdzie ostrzejszy, z miodową - słodszy itd.; na początek polecam zwykłą, potem można poeksperymentować

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 marca 2013 09:12

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl