Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • poniedziałek, 26 marca 2012
  • czwartek, 22 marca 2012
    • Babeczki cytrynowe

      Intensywnie cytrynowe, wilgotne (choć może moje zdjęcia tego nie oddają), pyszne i zawsze (odpukać) się udają :)

      Pomysł zaczerpnięty z: mojewypieki.blox.pl



      Składniki:

      170g (1 szklanka) mąki
      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli
      60g miękkiego masła
      145g-165g (2/3-3/4 szklanki) drobnego cukru
      2 jajka
      6 łyżek maślanki
      sok z 1 cytryny
      skórka otarta z 2 cytryn
      cukier puder do posypania

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
      Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu. Masło zmiksować z cukrem (do kremowej konsystencji), następnie po jednym wbić jajka, ciągle miksując. Do tej masy dodawać (miksując) na przemian wymieszane na początku suche składniki i maślankę. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryn.
      Masę nakładać do wybranej foremki* prawie po brzegi.
      Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić na kratce. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!

      * Na zdjęciach widać babeczki z silikonowej foremki w kształcie kwiatków, ale prezentują się też świetnie (a może nawet lepiej) ze zwykłej foremki do muffinów, w papilotkach.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 marca 2012 09:49
  • wtorek, 20 marca 2012
  • sobota, 17 marca 2012
  • środa, 14 marca 2012
    • Placek kruszonkowy

      ... i przypomnienie o konkursie :)

      Jeśli jesteście miłośnikami kruszonki, to ta propozycja jest dla Was, bo... to ciasto składa się z samej kruszonki :D przełożonej dodatkowo marmoladą. Ciasto jest słodkie, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. Jest doskonałe ze szklanką mleka, ale dobre będzie też np. z kulką lodów waniliowych.

      Źródło inspiracji: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy Jan Czernikowski, Warszawa 1966 r.


      Składniki:

      500g mąki pszennej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      250g cukru
      200g (1 kostka) masła
      2 jajka
      3 łyżki ulubionej marmolady

      Piekarnik rozgrzać do 175-180oC. Foremkę o wymiarach 20x30 cm (może być też trochę większa) posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki (oprócz marmolady) i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części - jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno foremki (z małym rantem), a następnie posmarować marmoladą. Drugą część pokruszyć na wierzch (ja czasem do robienia kruszonki używam tarki z dużymi oczkami - ułatwia i przyśpiesza sprawę). Piec do zrumienienia, przez około 45 minut.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Placek kruszonkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 14 marca 2012 19:12
  • piątek, 09 marca 2012
    • Gorąca czekolada - przepis baza / Hot Chocolate - Basic Recipe

      Tak, wiem że już PRAWIE wiosna i taki przepis byłby lepszy na wielkie mrozy, ale ochota była ogromna, a do tego udało mi się kupić białe pianki :)

      Podaję przepis podstawowy - czekolada z niego nie jest słodka, ale to świetna baza dla wszelkich wariacji na temat gorącej czekolady. Można do niej dodać odrobinę "tego i owego" według własnych upodobań, np. cukier do smaku, cynamon, kardamon, chilli, likier smakowy, czy - jak my - pianki marshmallows. Polecam!

      Źródło inspiracji tutaj.

       



      Yes, I know it's ALMOST spring and this recipe would be better for a great frost, but the desire was huge and on top of that I managed to buy white marshmallows :)

      This is a basic recipe - chocolate isn't very sweet and it's a great base for other variations on the hot chocolate. You can add some this-and-that according to your taste, ex. more or less sugar, cinnamon, cardamon, chilli, liqueur or marshmallows - like I did.

       

       

      Składniki (na około 5 porcji):

      3,5 szklanki (875 ml) mleka
      200 g (1 opakowanie) śmietany kremówki 36% (ja używam Piątnicy)
      200 g (2 tabliczki) czekolady gorzkiej

      Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować na niewielkim ogniu, mieszając żeby nie przypalić czekolady. Gotowe! :)

      Ja dodatkowo przecedzam całość przez drobne sitko, żeby pozbyć się ewentualnych farfocli/kożuchów (fuj - nie jestem miłośniczką kożuchów z mleka, nawet tych czekoladowych).
      Gęstość czekolady można regulować przez dodanie mleka (żeby rozrzedzić) lub śmietany (żeby zagęścić).

      Czekolada jest też świetna na drugi dzień - trzeba ją przestudzić i przechowywać w lodówce, a przed podaniem zagrzać.

      Hot Chocolate - Basic Recipe

      Ingredients (for about 5 servings):

      3,5 cup (875 ml) milk
      200 g heavy cream (I use 36% fat)
      200 g dark chocolate

      Put all ingredients into a heavy saucepan and bring to a boil over a medium-small heat, stirring constantly. Done! :)

      I also pour boiled chocolate through a sieve to get rid of unwanted skin from milk (I'm not a fan of it at all, even the chocolate one).
      You can control consistency by pouring more milk (to dilute) or more cream (to thicken).

      This hot chocolate is also great on the second day - just store it in the fridge and heat up before serving.

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gorąca czekolada - przepis baza / Hot Chocolate - Basic Recipe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 09 marca 2012 19:29
    • Konkurs!

      Chociaż temperatura znowu spadła, to jednak ja wciąż czuję wiosnę... i słyszę! Za oknem w biurze od rana ćwierkają mi ptaki :) To mi przypomina o zbliżających się świętach i w związku z nimi właśnie proponuję Wam mały konkurs.

      Do wygrania 1 egzemplarz książki "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej z autografem, w której znajdziecie wiele sprawdzonych przepisów do wykorzystania na Wielkanoc.

      Zadanie konkursowe polega na wyczarowaniu pięknego mazurka, sfotografowaniu go i przesłaniu zdjęcia na mojego mejla: ilenia@gazeta.pl. Liczy się wasza inwencja w ozdabianiu, a nie jakość zdjęcia! Każdy może przesłać tylko 1 zdjęcie, a zwycięzcę wybiorę wraz z rodziną i przyjaciółmi. Termin nadsyłania zgłoszeń mija 19 marca.
      Bardzo mile widziane będą też przy okazji przepisy na Wasze mazurki, ale nie jest to warunek konieczny i nie będzie brany pod uwagę w konkursie :)

      Bardzo ważne:
      - na zdjęciu powinna się znaleźć karteczka/etykietka z napisem "Konkurs z Piekarnika" (o co chodzi świetnie ilustruje Dorotka przy okazji swojego konkursu tutaj)
      - nagrodę wysyłam tylko na terenie Polski, więc jeśli wygra ktoś przebywający poza granicami, to proszę o podanie adresu wysyłki w Polsce (np. do rodziny, przyjaciół).

      Sponsorem nagrody jest księgarnia EGROS

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Konkurs!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      piątek, 09 marca 2012 12:36
  • środa, 07 marca 2012
    • Babeczka w kosmosie

      Dawno, dawno temu w odległej galaktyce...


      ... właśnie tak mi się kojarzy to zdjęcie :)

      Dzisiaj prezentuję kilka fotek z sesji, którą M.* pomógł mi zrobić do konkursu - dzięki za wszystkie wskazówki, rady, użyczenie sprzętu i cierpliwość! :) Jesteś wielki!

      Podobają Wam się nasze zdjęcia? :)

      * M. - ta gwiazdka jest dla Ciebie - pewnie zajrzysz tu pierwszy raz przy okazji tego wpisu, więc winna Ci jestem wyjaśnienie, że nie używam na blogu imion, ale jeśli chcesz się ujawnić, to zostaw komentarz :D








      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      środa, 07 marca 2012 12:29

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl