Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • poniedziałek, 19 listopada 2012
    • Lody popcornowe z sosem karmelowym

      Bez zbędnych wstępów polecam gorąco, nawet jesienią i zimą! :)

      Źródło: BBC GoodFood


      Składniki (na około pół litra lodów*):
      1 łyżka oleju (może być uniwersalny)
      100g ziaren kukurydzy do prażenia
      475 ml (350+125) śmietany kremówki (daję Piątnicę 36%)
      500 ml mleka 3,2%
      4 żółtka
      100g drobnego, jasnobrązowego cukru (daję drobny demerara)
      110g cukru pudru
      2 łyżki wody
      50g masła
      sól morska

      Do dużego garnka wlać olej, nastawić na średni ogień, wsypać kukurydzę, zakryć pokrywką i uprażyć popcorn - zdjąć z ognia, gdy ziarna będą strzelały w mniejszych odstępach czasu (co parę sekund).

      Do drugiego garnka wlać 350 ml kremówki, mleko, szczyptę soli, dodać popcorn i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na godzinę do naparzenia. Po tym czasie odcedzić przez sito mleko i kremówkę, dokładnie odciskając popcorn, żeby odzyskać jak najwięcej płynu. Pozostałości z prażonej kukurydzy można wyrzucić.

      Żółtka ubić w misce z brązowym cukrem na jasną, gęstą masę. Masę mleczną podgrzać w rondlu, dodając szczyptę soli, zagotować i dodawać powoli do ubitych żółtek, ciągle mieszając. Całość przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając (najlepiej mieszadłem z prostym zakończeniem, które będzie dokładnie zbierało płyn z dna rondla), aż całość zgęstnieje (nie gotować, bo z jajek zrobi się jajecznica!). Przelać do miski i schłodzić w kąpieli wodnej (wstawiamy do drugiej miski wypełnionej częściowo lodem i/lub zimną wodą i energicznie mieszamy masę, aż ostygnie i lekko się schłodzi). Następnie schłodzić całkowicie w lodówce.

      Sos karmelowy: cukier puder wsypać do rondla, dolać wodę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć delikatnie ogień i gotować, aż powstanie złocisty/bursztynowy karmel. Nie mieszać, bo się przypali! Można od czasu do czasu zakręcić rondlem. Dodać pozostałą kremówkę, zamieszać, zdjąć z ognia, dodać masło i szczyptę soli, wymieszać i ostudzić.

      Wykończenie: schłodzoną mieszankę zmrozić w maszynie do lodów, postępując wg jej instrukcji. Lody przełożyć do pojemnika, wmieszać do nich połowę sosu karmelowego, wstawić do zamrażarki. Pozostały sos trzymać w lodówce.

      Przed podaniem lody i sos wyjąć do odmrożenia (lody tyle, by można było nakładać łyżką, sos - do temperatury pokojowej).

      Smacznego!

      * oryginał podaje, że powinien wyjść litr, ale jakoś do tej pory mi się to nie udało...


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lody popcornowe z sosem karmelowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2012 09:02
  • wtorek, 13 listopada 2012
  • czwartek, 08 listopada 2012
    • Odkurzacze (dammsugare)

      Natknęłam się na nie czytając szwedzki kryminał, w którym jeden z bohaterów zajadał je pasjami. Zaintrygowała mnie nazwa, więc szybko wygooglałam sobie zdjęcie tego przysmaku, żeby wiedzieć o czym czytam, a potem przepis, żeby móc go spróbować.

      To jeden z najpopularniejszych słodkich przysmaków w Szwecji. Odkurzacze są też znane jako punschrulle, araksrulle (od nazw alkoholi - punsch i arak - i rulle - drążek do rolet) albo sakring - bezpieczniki. Są proste w przygotowaniu, trzeba tylko odłożyć sobie trochę skrawków ciasta przy okazji innych wypieków. Smakują trochę jak nasza bajaderka, tylko z dodatkiem marcepanu. U nas odkurzacze można dostać np. w sklepach Ikea, ale zrobione samodzielnie smakują o niebo lepiej :)

       

      Źródło: Receptcentralen


      Składniki (na 10-15 sztuk):
      75 g masła w temperaturze pokojowej
      125 g okruchów z ciasta lub ciastek*
      3 łyżki drobnego cukru
      1 łyżka cukru pudru
      1 łyżeczka ciemnego kakao
      2 łyżeczki Punschu** lub araku (dałam arak)
      200-250 g zielonego marcepanu (ja nabyłam zwykły i ufarbowałam barwnikiem w żelu)
      100 g gorzkiej czekolady

      Masło utrzeć mikserem na gładką, jasną masę. Dodać okruchy z ciasta, cukry, kakao i alkohol. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce, by masa trochę stężała (na tyle, by można było ją formować), na około 30 minut. Po tym czasie formować z ciasta ruloniki, mniej więcej wielkości 2x5 cm. Marcepan rozwałkować na prostokąt grubości 2-3 mm (ja podsypywałam delikatnie cukrem pudrem, żeby się nie kleił do deski) i wyciąć z niego paski do pokrycia przygotowanych ruloników. Zawijać ciasteczka w marcepan (wzdłuż dłuższego boku), zlepiając krótkie końce. Marcepan jest plastyczną masą, z którą dobrze się pracuje i końce można tak docisnąć, by nie było widać łączeń. Po zlepieniu można jeszcze poprawić kształt odkurzaczy, formując je w rękach, jak plastelinę :) Ułożyć na talerzu/tacce/blaszce i odstawić w chłodne miejsce, żeby stężały.

      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej końce odkurzaczy, pozostawić do stwardnienia na papierze do pieczenia.

      Przechowywać w lodówce.

      Smacznego!

      * ja użyłam okrawków, które zostały mi z ciasta czekoladowego i ciasta red velvet, ale możecie użyć innych rodzajów, np. biszkoptu, brownie, co tylko macie pod ręką

      ** Punsch to tradycyjny likier szwedzki, produkowany na bazie araku; jednym z najbardziej znanych jest Flaggpunsch; nie mylić z ponczem!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Odkurzacze (dammsugare)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 listopada 2012 08:44

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl