Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • poniedziałek, 15 lutego 2016
    • Lazania naleśnikowa ze szpinakiem / Crepes-Lasagna with Spinach

      Trochę inna wersja tradycyjnej lazanii, z naleśnikami zamiast makaronu, ze szpinakiem, mozzarellą, wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami... ahh czy już czujecie ten smak? :)

      Źródło: pomysł mojej siostry Aśki wsparty przeróżnymi inspiracjami z internetu

      Lazania naleśnikowa

      Składniki:
      12 naleśników (np. półtorej porcji z tego przepisu)
      2 ząbki czosnku
      1 cebula
      2 opakowania (2 x 450g) szpinaku mrożonego rozdrobnionego, odmrożonego i osączonego z nadmiaru wody na sicie
      około 120 g pomidorów suszonych z zalewy, pokrojonych na mniejsze kawałeczki (używamy biedronkowych)
      1 kulka mozzarelli (250 g)
      beszamel (przepis poniżej)
      żurawina (mogą być całe owoce ze słoika - jak do mięsa; garść suszonej lub pomidory suszone w zalewie z żurawiną z Biedronki)
      300 g łososia wędzonego, pokrojonego w małe cząstki
      oliwa
      sól i pieprz

      Sos beszamelowy:
      3 łyżki masła
      3 łyżki mąki pszennej
      3 szklanki mleka 3,2%
      sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

      Usmażyć naleśniki według ulubionego przepisu (np. półtorej porcji z tego przepisu).

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (ja używam termoobiegu).

      Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni (na rozgrzanej oliwie). Dodać rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem i dusić na patelni przez około 10 minut. Dodać suszone pomidory, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Można do smaku dolać trochę zalewy z pomidorów.

      Mozzarellę pokroić w drobną kostkę.

      Przygotować sos beszamelowy: w rondelku zasmażyć masło z mąką na złoto. Dodać mleko i zagotować, cały czas mieszając (to ważne!). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gotować mieszając aż sos zgęstnieje.

      Naczynie żaroodporne (u nas dość głębokie, o wymiarach około 19x27 cm) wysmarować oliwą (spód i boki). Układać cienkie warstwy: 2-3 naleśniki, szpinak, łosoś, mozzarella, żurawina, sos beszamelowy (szpinak cienką warstwą, a reszta po trochu, równomiernie, do tego kleksy beszamelu), znów naleśniki itd. Ostatnia warstwa to naleśniki, trochę mozzarelli i sos beszamelowy, który pokryje całą górną warstwę.

      Naczynie zakryć pokrywką i piec przez około 40-50 minut w nagrzanym piekarniku. Na ostatnie 10 minut zdjąć pokrywkę.

      Smacznego!

      Lazania naleśnikowa

      Lazania naleśnikowa

       

       

       

       

       

       

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Lazania naleśnikowa ze szpinakiem / Crepes-Lasagna with Spinach”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lutego 2016 12:00

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl