Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • czwartek, 13 lutego 2014
    • Red Velvet Cupcakes

      Aksamitne babeczki z dodatkiem barwnika, który nadaje im głęboki, czerwony odcień, do tego krem z serka i odpowiednia ozdoba - to doskonała propozycja na Walentynki. A jeśli serduszko zastąpić inną dekoracją lub całkiem ją pominąć, to również pyszny deser na co dzień.

      Źródło: przepis na babeczki Georgetown Cupcake na kanale POPSUGAR Food, dostosowany na jedną blachę; przepis na krem Cupcake Heaven Winter.


      Velvety cupcakes with some food coloring, which gives them deep, red tone; cream cheese frosting on top and some lovely decoration to finish - it's a perfect choice for Valentine's Day. And if you substitute heart with some other sugar sprinkle or even skip it at all, you'll have a delicious every day dessert.

      Source: Georgetown Cupcake recipe at YT POPSUGAR Food, adapted for 12 muffin pan + Cupcake Heaven Winter (cream cheese frosting).


      Red Velvet Cupcakes

      Składniki na ciasto (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
      85g masła
      180g cukru
      1 duże jajko
      1 łyżka kakao (może być z lekką górką)
      2-3 łyżki czerwonego barwnika płynnego
      1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      205 ml (około 4/5 szklanki) mleka pełnotłustego
      1/2 łyżeczki soli
      185g mąki
      3/4 łyżeczki octu jabłkowego
      3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

      Rozgrzać piekarnik do 175oC. Blachę na 12 muffinów wyłożyć papilotkami.

      Masło i cukier umieścić w misce i miksować przez około 3-5 minut na średnich obrotach, aż powstanie jasna, kremowa, w miarę jednolita masa. Zmniejszyć obroty na niskie i wbić jajko, zmiksować do połączenia.

      W małej misce połączyć kakao, barwnik i ekstrakt waniliowy - wymieszać na gładko, a następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na niskich obrotach na jednolitą masę.

      W osobnym naczyniu zmieszać mleko z solą, a do kolejnej miski przesiać mąkę. Dodawać je na zmianę do masy maślanej, zaczynając od mąki (po 1/3 na raz) i miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników.

      Ocet i sodę połączyć w małej miseczce, szybko zamieszać i dodać od razu do masy. Całość zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.

      Ciasto rozdzielić równo do 12 papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej.

      Składniki na krem:
      110g masła w temperaturze pokojowej
      300g twarogu mielonego*
      1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      100g cukru pudru

      Masło utrzeć w misce na krem, następnie dodać do niego twaróg i zmiksować do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy i przesiać do miski cukier puder. Utrzeć wszystko na gładki krem. Schłodzić w lodówce.

      Przed podaniem przełożyć krem do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką (lub inną ulubioną; można też użyć jednorazowego rękawa z odciętą końcówką) i wycisnąć go na wierzch babeczek. Można też dodatkowo ozdobić babeczki cukrowymi serduszkami.

      * w oryginale cream cheese - testowałam już kilka rodzajów naszych serków i na razie najlepiej sprawują się według mnie dwa: twaróg mielony w "serdelku" (ja użyłam takiego z Garwolina) oraz serek Twój Smak "cream cheese"; przy czym ten drugi jest lekko słonawy (podobny do Philadeplhii), więc jeśli nie przepadacie za tym smakiem w słodyczach, to lepiej skorzystajcie z pierwszego. Ser dodaję chłodny, z lodówki.

      Smacznego!

      Red Velvet Cupcakes

      Red Velvet Cupcakes

      Ingredients (all at room temperature):
      85g unsalted butter
      180g sugar
      1 large egg
      1 full tbsp cocoa
      2-3 tbsp no-taste liquid red food coloring
      1/2 tsp vanilla extract
      205 ml (about 4/5 cup) whole milk
      1/2 tsp salt
      185g flour
      3/4 tsp apple cider vinegar
      3/4 tsp baking soda

      Preheat the oven to 175oC. Line a 12-hole muffin pan with cupcake liners.

      Put butter and sugar in a bowl and mix together on medium speed for about 3-5 minutes, until light and fluffy. Reduce speed to low and add the egg, mix until combined.

      In a small bowl combine cocoa, food coloring and vanilla extract - whisk it together until smooth, add to the batter and mix on low speed until blended.

      Mix milk and salt in a cup. Sift flour into a bowl. Add those into the batter alternately, each in 3 batches, starting with flour, mixing on low speed, until blended.

      Combine vinegar and soda in a small bowl, mix it and quickly add to the batter. Mix the batter one last time on low speed until combined.

      Divide batter evenly between 12 cupcake liners. Bake for about 20-25 minutes, until a toothpick inserted in a cupcake comes out clean. Remove from the oven and let cool to room temperature.

      Cream cheese frosting:
      110g butter, room temperature
      300g cream cheese
      1/8 tsp vanilla extract
      100g icing sugar

      Cream butter in a bowl with an electric mixer. Add cream cheese and mix to combine. Add vanilla extract and sift in icing sugar. Mix together until smooth. Refrigerate until ready to use.

      Before serving put the frosting in a piping bag with a large round tip attached (or other favourite tip; you can also use a plastic bag with a tip cut) and decorate tops of cupcakes. In a Valentine's Day version garnish with sugar hearts.

      Enjoy!

      Red Velvet Cupcakes

      Red Velvet Cupcakes

      Red Velvet Cupcakes

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Red Velvet Cupcakes”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 lutego 2014 09:13

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl