Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpisy

  • niedziela, 26 lutego 2012
    • Lody kawowe

      Szaleństwo lodowe rozpoczęte! Przez nie już nabawiłam się kataru, ale co tam :) Kilka pierwszych przepisów mam już za sobą - tutaj absolutny faworyt wśród nich - lody kawowe z przepisu Doroty (w oryginale z dodatkiem chałwy).

       



      Składniki na około 1 litr lodów:

      400g mleka skondensowanego słodzonego
      1/2 szklanki mleka
      300 ml (około 265g) śmietany kremówki
      1 łyżka likieru kawowego
      1/2 łyżeczki cynamonu
      3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szklance mleka

      Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (można podgrzać), schłodzić do temperatury lodówkowej, a następnie przygotować w maszynie do lodów, postępując zgodnie z jej instrukcją (u mnie - misę zmrozić przynajmniej dzień wcześniej, włączyć maszynę, wlać mieszankę, mieszać około 30 minut, ewentualnie domrozić w zamrażarce).

      Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 lutego 2012 10:13
  • piątek, 24 lutego 2012
  • niedziela, 12 lutego 2012
    • Kremowy sernik cytrynowy

      Przepyszny sernik - delikatny i kremowy, bo pieczony w kąpieli wodnej - ze słodkim, ciastkowym spodem i cytrynową masą serową.
      Oryginalny przepis Nigelli, tutaj podaję z moimi modyfikacjami (rodzaj ciastek i cytryny zamiast limonek).



      Składniki:
      200g ciastek digestive w czekoladzie mlecznej
      75g masła
      750g serka Philadelphia
      200g cukru pudru
      4 całe jajka
      2 żółtka
      sok z 3 cytryn

      Przygotowanie tortownicy (21 cm): na podstawie połóż duży arkusz folii aluminiowej, zamontuj obręcz, a wystającą folię wywiń do góry. Całość połóż na drugim arkuszu folii, ponownie wywiń do góry i zegnij brzegi obydwu arkuszy.
      Ciastka rozdrobnij (wałkiem lub w malakserze/blenderze), dodaj masło i wymieszaj (ja to robię ręką). Tak przygotowany spód wyłóż na dno tortownicy i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
      Nastaw piekarnik na 180oC.
      Serek utrzyj na puch, dodaj cukier, następnie dodawaj kolejno (miksując) jajka, żółtka i sok z limonek. Zagotuj wodę.
      Masę serową wylej na spód z ciastek, całość z tortownicą wstaw do większej foremki/brytfanki, którą następnie wypełnij wodą do połowy wysokości tortownicy. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz przez około 60 minut - sernik powinien być ścięty, ale masa nie powinna być zbyt zbita i zwarta - raczej delikatnie drżeć.
      Po upieczeniu wystudzić na kratce (folię trzeba ostrożnie rozchylić - uważajcie, żeby się nie poparzyć gorącą wodą!), a po wystudzeniu włożyć do lodówki do ściągnięcia (przynajmniej na kilka godzin).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowy sernik cytrynowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2012 12:02
  • sobota, 11 lutego 2012
    • Muffiny "pączki"

       

      Również z menu imieninowego - niestety trochę mi się o nich zapomniało i tylko najbardziej wytrwali mogli ich spróbować... Ale! przepis jest już w stałym obiegu w naszym domu, więc nic straconego - na pewno jeszcze nie raz będę je robić.
      Znalezione u Dorotus z naszą modyfikacją w postaci marmolady w środku (żeby jeszcze bardziej przypominały pączki) :)

      Składniki (9 sztuk):

      1 3/4 szklanki mąki pszennej
      1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki soli
      1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
      1/2 łyżeczki cynamonu
      3/4 szklanki cukru
      1/3 szklanki oleju
      1 jajko
      3/4 szklanki mleka
      około 200g marmolady/dżemu o dowolnym smaku

      Oraz:

      około 60g masła (roztopionego)
      około 1/2 szklanki drobnego cukru
      1 łyżka cynamonu

      W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim - mokre (bez marmolady). Łączymy zawartość obydwu naczyń (krótko - tylko do połączenia składników, nie musi być dokładnie).

      Formę do muffinów smarujemy masłem i wysypujemy mąką/kaszą manną/bułką tartą (wedle upodobania). Masę nakładamy do 1/2 wysokości foremki, na nią wykładamy około pół łyżeczki marmolady, a na to nakładamy znów masę tak, by sięgała do 3/4 wysokości foremki.

      Z ilością marmolady nie należy przesadzać, bo potem muffiny się rozpadają.

      Piec w temperaturze 180oC przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę - obtaczać krótko w roztopionym maśle i dokładnie obsypać cukrem wymieszanym z cynamonem (ja obtaczam samą górę).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ilenia
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lutego 2012 12:49
  • piątek, 10 lutego 2012

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl