Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

poniedziałek, 15 lutego 2016

Lazania naleśnikowa ze szpinakiem / Crepes-Lasagna with Spinach

Trochę inna wersja tradycyjnej lazanii, z naleśnikami zamiast makaronu, ze szpinakiem, mozzarellą, wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami... ahh czy już czujecie ten smak? :)

Źródło: pomysł mojej siostry Aśki wsparty przeróżnymi inspiracjami z internetu

Lazania naleśnikowa

Składniki:
12 naleśników (np. półtorej porcji z tego przepisu)
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 opakowania (2 x 450g) szpinaku mrożonego rozdrobnionego, odmrożonego i osączonego z nadmiaru wody na sicie
około 120 g pomidorów suszonych z zalewy, pokrojonych na mniejsze kawałeczki (używamy biedronkowych)
1 kulka mozzarelli (250 g)
beszamel (przepis poniżej)
żurawina (mogą być całe owoce ze słoika - jak do mięsa; garść suszonej lub pomidory suszone w zalewie z żurawiną z Biedronki)
300 g łososia wędzonego, pokrojonego w małe cząstki
oliwa
sól i pieprz

Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
3 szklanki mleka 3,2%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Usmażyć naleśniki według ulubionego przepisu (np. półtorej porcji z tego przepisu).

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (ja używam termoobiegu).

Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni (na rozgrzanej oliwie). Dodać rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem i dusić na patelni przez około 10 minut. Dodać suszone pomidory, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Można do smaku dolać trochę zalewy z pomidorów.

Mozzarellę pokroić w drobną kostkę.

Przygotować sos beszamelowy: w rondelku zasmażyć masło z mąką na złoto. Dodać mleko i zagotować, cały czas mieszając (to ważne!). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gotować mieszając aż sos zgęstnieje.

Naczynie żaroodporne (u nas dość głębokie, o wymiarach około 19x27 cm) wysmarować oliwą (spód i boki). Układać cienkie warstwy: 2-3 naleśniki, szpinak, łosoś, mozzarella, żurawina, sos beszamelowy (szpinak cienką warstwą, a reszta po trochu, równomiernie, do tego kleksy beszamelu), znów naleśniki itd. Ostatnia warstwa to naleśniki, trochę mozzarelli i sos beszamelowy, który pokryje całą górną warstwę.

Naczynie zakryć pokrywką i piec przez około 40-50 minut w nagrzanym piekarniku. Na ostatnie 10 minut zdjąć pokrywkę.

Smacznego!

Lazania naleśnikowa

Lazania naleśnikowa

 

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
poniedziałek, 15 lutego 2016 12:00

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • madeline82 napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/15 14:00:19:

    Bardzo ciekawy pomysł. Taka inna kazanie musi być pyszna :).

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/15 14:02:54:

    madeline82: Jest pyszna! Polecam :)

  • Gość Asik napisał(a) z 150.254.212.* komentarz datowany na 2016/05/11 09:12:14:

    Uwielbiam ten smak, robię niemal identyczną, tylko dodaję jeszcze warstwę beszamelu i bakłażana na górę żeby urozmaicić smak.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl