Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

czwartek, 30 lipca 2015

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim

Co tu dużo mówić - najlepszy! Odkąd zaczęłam go piec ponad pół roku temu, nie mogę przestać :) Zakwas dostałam od siostry, ale jeśli chcecie go zrobić sami, to polecam przepis ze strony źródłowej (link niżej). Do wypieku używałam różnych mąk żytnich, do tej pory najlepiej u mnie sprawdziły się: Młynomag, Symbio oraz BIO.

Źródło: PrzepisNaChleb z niewielkimi zmianami

Chleb_ytniopszenny_za_zakwasie_ytnim_02

Składniki:
300g mąki żytniej razowej typ 2000
300g mąki pszennej luksusowej typ 550
pół łyżki soli
około 600 ml letniej wody*
5-8 łyżek pracującego zakwasu żytniego**
100g (ja daję dwie garście) suszonej żurawiny***

Foremkę o wymiarach 30x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać obie mąki (nie przesiewać) i sól, dodać zakwas i wodę. Ja zaczynam od dodania 500 ml wody i potem ewentualnie dolewam, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Całość wymieszać łyżką na gładko. Na koniec dodać żurawinę i wymieszać. Ciasto powinno być klejące i dość gęste (nie może być rzadkie, ale też nie takie, żeby łyżka stawała ;) ). Wylać do przygotowanej wcześniej foremki, rozprowadzić równomiernie, a następnie docisnąć i wyrównać dłonią zmoczoną ciepłą wodą (może być kranówka). Zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy urośnie prawie do samej folii, w którą jest zawinięte (w zależności od pory roku i temperatury otoczenia, może to zająć 3-6 godzin).

Piekarnik nagrzać do około 240 stopni C - grzałki góra/dół (bez termoobiegu!).
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 55 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z foremki, odwinąć z papieru do pieczenia i sam "goły" chleb wstawić jeszcze na 15 minut do dopieczenia. Studzić na kratce.

Smacznego!

* nie zimnej i nie gorącej, trochę cieplejszej niż temperatura ciała
** pracujący, czyli z widocznymi bąbelkami; zakwas powinien być w temperaturze pokojowej, dokarmiony na kilka godzin przed użyciem
*** to nasz ulubiony dodatek, ale możecie też użyć innych, np. pestek słonecznika lub pominąć

Chleb_ytniopszenny_za_zakwasie_ytnim_01

Chleb_ytniopszenny_za_zakwasie_ytnim_03

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
czwartek, 30 lipca 2015 20:31

Polecane wpisy

  • Nowa funkcja

    Od niedawna zaczęłam tworzyć dla siebie mapkę knajp (kawiarni, restauracji, burgerowni itp.), które odwiedziłam i mogłabym polecić znajomym w podróży. Ocena jes

  • Wesołych Świąt! / Happy Easter!

    Kochani! Z okazji świąt Wielkiej Nocy życzę Wam wszystkim dużo spokoju ducha, miłości, no i rzecz jasna wiele pyszności na stole! ... a teraz czas wracać do pie

  • Naleśniki II

    To mój drugi ulubiony przepis na naleśniki. Tym razem z całymi jajkami (bez ubijania osobno piany z białek) i wodą gazowaną. Wychodzą co do jednego, nawet pierw

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl