Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

sobota, 12 października 2013

David Lebovitz "Słodkie życie w Paryżu" 14/50

Drobiowe tagine z morelami i migdałami
Chicken tagine with apricots and almonds

Drobiowe tagine

Nigdy nie byłam fanką kuchni orientalnej, ale po tym daniu chyba zacznę się do niej przekonywać. Kurczak był naprawdę świetny, połączenie kilku przypraw, moreli, migdałów i ziół bardzo mi posmakowało. Jeśli nie macie specjalnego naczynia do tagine, nie przejmujcie się - ja zrobiłam to danie w zwykłej gęsiarce, a podałam z kuskusem, tak jak poleca David i wszystko świetnie się zgrało. Trochę obawiałam się, że sos wyszedł za słony, gdy próbowałam go w trakcie odparowywania, ale w połączeniu z mięsem i kuskusem smak się zrównoważył. Przepis jest bardzo dobrze skonstruowany - lubię takie jasne wskazówki, które mówią dokładnie ile minut coś smażyć, gotować, czy piec, albo ile razy przewrócić mięso. Jedyne z czym miałam problem to wygotowanie 1/3 sosu, ale mojej ocenie "na oko" zawsze było daleko do ideału ;)

Składniki i wykonanie:

  • papryka - miałam tu pewne wątpliwości, ale doszłam do wniosku, że chodzi o słodką paprykę mieloną i taką dodałam;
  • sól - użyłam soli morskiej gruboziarnistej;
  • biały pieprz - tu poległam, bo nie mogłam nigdzie dostać całych ziaren, więc ostatecznie użyłam mielonego (trochę mniej niż łyżeczkę);
  • cebula - miałam małe, więc dałam dwie zamiast jednej;
  • bulion - użyłam domowego drobiowego, który zrobiłam dzień wcześniej;
  • kolendra - poszła cała, tzn. kupiłam Baziółkę i cała doniczka została zużyta, ledwo starczyło na przybranie :)
  • migdały - nie zgadza się ilość: w przepisie stoi "3/4 szklanki (75g)", tymczasem 75g to pół szklanki. Trzymałam się gramatury i moim zdaniem było wystarczająco dużo.

 


 

I've never been a great fan of the oriental cuisine, but I think I could change my mind after eating that dish. That chicken is really great and combination of several spices, dried apricots, almonds and herbs was really to my taste. Don't worry if you don't have tagine dish - I used a simple baking dish with a lid. I served it with couscous as David recommends and it was a great choice. I was a little bit concerned about the sauce, because it seemed to be too salty, but served with the chicken and couscous everything was well balanced. The recipe itself is very well constructed - I like that kind of clear instructions, which tell you excactly how long to fry/cook something, or how many times to roll over meat. The only thing I had problem with was reducing sauce by 1/3, but then again I've always had problems with doing something "more or less".

Ingredients and execution:

  • paprika - I wasn't sure about the kind, so I used sweet ground paprika;
  • salt - I used coarse sea salt;
  • white pepper - I failed in finding whole grains, so I used ground white pepper (a little less than a teaspoon);
  • onion - I only had small ones, so I used two instead of one;
  • broth - I used homemade chicken broth, that I made day before;
  • coriander - I used whole Baziółka pot and it was hardly any left to garnish :)
  • almonds - the amount is not right: it says "3/4 [Polish] cup (75g)" in the recipe, while 75g is 1/2 Polish cup. I sticked to the weight and I think it was enough.

 

Drobiowe tagine

Drobiowe tagine

Drobiowe tagine

Drobiowe tagine

Drobiowe tagine

Drobiowe tagine

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
sobota, 12 października 2013 16:08

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gotowaniezestylem napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/31 08:01:26:

    Świetnie, że pokazujesz wszystkie etapy przygotowania potraw, wielu osobom ułatwi to pracę w kuchni, można przy tym nauczyć się także gotować od podstaw :)

  • zolsz napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/03 11:37:21:

    Pysznie ci to wyszło :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl