Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

niedziela, 07 kwietnia 2013

Wafle kajmakowe / Dulce de leche Wafers

Jeden z najprostszych deserów, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Kiedyś wafle kajmakowe często pojawiały się na domowych imprezach, a przypomniałam sobie o nich, kiedy pewien ktoś poprosił mnie o prostsze przepisy :) Ten jest super-prosty, a może być nawet prostszy, gdy zamiast gotować własną masę, kupicie gotowca w postaci "krówki" w puszce.

Źródło: przepis domowy



One of the easiest desserts that I remember from my childhood. Dulce de leche wafers used to appear at the home parties very often, and now I remembered about them, when certain someone asked me to post some easier recipes here :) This one is super-easy, and it can be even easier, when you buy ready-made dulce de leche instead of cooking one from condensed milk.

Source: home recipe


Wafle kajmakowe

Składniki:
1 puszka (530g) mleka skondensowanego słodzonego
1 opakowanie wafli*

Puszkę z mlekiem wstawić do dużego garnka, zalać całkiem wodą i gotować na średnim ogniu przez 2,5-3 godziny. W czasie gotowania uzupełniać wyparowaną wodę tak, żeby puszka była cała czasy zakryta. Po ugotowaniu wyjąć puszkę z wody i wystudzić. Tak przygotowanym kajmakiem przekładać wafle, smarując dokładnie całą powierzchnię (układamy: wafel + masa +wafel + masa itd., kończąc waflem). Ja przed smarowaniem wykładam masę do miski i miksuję krótko - w ten sposób kajmak jest gładki i łatwo się rozsmarowuje. Tak przygotowane wafle należy obciążyć na kilka godzin, żeby warstwy się skleiły (ja stawiam je na ściereczce, na nich kładę deskę do krojenia, a deskę obciążam jeszcze dużym garnkiem z wodą). Przed podaniem pokroić w mniejsze kawałki.

* u mnie to 4 płaty 28x28 cm

Smacznego!



Ingredients:
1 can (530g) sweetened condensed milk
1 pack wafers*

Put the can into a large pot, cover completely with water and boil over medium heat for 2,5-3 hours. Refill the evaporated water during cooking so that the can is covered throughout the cooking time. When cooked, remove the can from the water and cool. Spread the wafers evenly with layers of so prepared dulce de leche (lay out: wafer +dulce + wafer + dulce etc., end with wafer). I transfer the dulce into a bowl and mix briefly with an electric mixer before spreading - that way it's smoother and spreads easily. So prepared wafers should be loaded for couple of hours to let the layers to put together (I put it on a clean cloth, place the chopping board on top and load everything with a big pot of water). Cut into smaller pieces before serving.

* my pack has 4 wafers, 28x28 cm each

Enjoy!

Wafle kajmakowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
niedziela, 07 kwietnia 2013 10:39

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl